Iedereen heeft zijn eigen waarheid

Wat is waarheid? Deze vraag kwam bij me op nadat ik in diverse discussies beland raakte m.b.t. vaccineren en zoetstoffen e.d. Nu zijn dit ingewikkelde discussies, over wetenschappelijk onderzoek en of dat nou wel of niet helemaal onafhankelijk is. Ik zit niet in die wereld, dus ik weet dat allemaal niet uit de eerste hand. Het heet wetenschappelijk onderzoek, maar er wordt door iemand opdracht toe gegeven, iemand betaalt het en dan bestaat de kans dat diegene het onderzoek wil doen om een bepaald resultaat te bereiken. Worden alle zijweggetjes wel onderzocht en tot in hoeverre? Het blijft een lastig gebied. Hetzelfde geldt voor de zoetstoffen. Aspartaam is zogenaamd ongevaarlijk, maar er zijn onderzoeken die andere resultaten geven. De waarheid is niet zwart en niet wit, maar hoe grijs is ie?

Het zette me aan het denken over perceptie. Iedereen heeft zo zijn eigen kijk op de waarheid, zijn eigen belangen, zijn eigen vooroordelen wellicht. Iets is groen of blauw, maar mensen kunnen soms iets als groen ervaren terwijl de ander vindt dat het meer naar blauw neigt. In welke mix slaat de meter door van groen naar blauw? We kunnen niet door iemand anders zijn ogen kijken om te zien of hij wellicht iets anders ziet, heeft diegene misschien een groen filter waardoor hij het sneller als groen ervaart?

Stel, iets is 1,5. Voor persoon 1 is dat precies 1,5. Voor persoon 2 is het tussen 1 en 2. Voor persoon 3 kan het genoeg zijn om te vinden dat het lager is dan bijvoorbeeld 10. Ze hebben alledrie gelijk, maar voor persoon 1 zal het niet genoeg zijn dat het lager is dan 10, die heeft preciezere informatie nodig.

Persoonlijke ervaringen zijn ook belangrijk. Kijk in de vaccinatiediscussie. Als je een verhaal in je familie hebt van iemand die schade heeft overgehouden aan een kinderziekte of die baarmoederhalskanker heeft gehad, zul je eerder geneigd zijn je kinderen te laten vaccineren, zeker als je eigen kind heel erg ziek is geweest, ook al kan dat een heel andere oorzaak hebben gehad. Of je gaat op de mening af van iemand in je nabijheid die er verstand van heeft, of waarvan je denkt dat die dat heeft. Of die op dezelfde manier in het leven staat.

De absolute waarheid bestaat in heel veel discussies niet. Daarom is het ook belangrijk om je eigen mening te mogen hebben. Wel is het altijd goed om naar elkaar te blijven luisteren en je mening niet al te vast te laten groeien, probeer flexibel te blijven denken. Accepteer en respecteer dat een ander, met dezelfde feiten als jij, toch tot een andere conclusie kan komen. Agree to disagree.

(Visited 72 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *