Rijk Meijer

Rijk Meijer wordt geboren eind september of begin oktober 1810 in Abcoude-Baambrugge en op 10 oktober gedoopt. Hij is het tweede kind en de eerste zoon van Petrus, of Pieter,  Meijer en Aaltje, of Alida, van Heusden. Rijk is vernoemd naar zijn opa van vaders kant, die ook Rijk Meijer heet. Het jaar ervoor is zijn zus Lijsje geboren, die vernoemd is naar de moeder van vaders kant, Elisabeth, of Lijsbeth, Cuus, of Kous. Er volgen nog twaalf kinderen waarvan de helft de kleuterleeftijd niet haalt.

Rijk trouwt pas als hij 35 jaar oud is. Hij trouwt de tien jaar jongere Cornelia Hogerwerf op 11 mei 1846 in Abcoude-Baambrugge. Cornelia komt uit Abcoude-Proosdij en Aasom. Bij zijn huwelijk was Rijk van beroep watermolenaar, wat betekende dat hij waarschijnlijk in een watermolen woonde in Baambrugge. Bij een watermolen wordt de rotatie energie niet opgewerkt door wind, maar door water. De molen heeft een schoepenrad dat door stromend water draaiende gehouden wordt.

Elf maanden na het huwelijk wordt Alida geboren, vernoemd naar de moeder van Rijk. In 1848 ziet Cornelis Franciscus het levenslicht, niet vernoemd naar opa’s en oma’s, maar wellicht naar zijn moeder of een overgrootvader. Pieter wordt in 1850 vernoemd naar de vader van Rijk. In 1852 komt er een levenloos meisje ter wereld en in 1853 een zoon, Johannes, vernoemd naar opa van moeders kant en daarna in 1855 dochter Hendrika, vernoemd naar oma van moeders kant. De eerste Rijk Meijer, vernoemd naar zijn vader, wordt in maart 1857 geboren, maar hij overlijdt bijna drie jaar later. Twee maanden voor zijn overlijden is dochter Christina geboren, een naam die opvalt. Hij komt niet in de familie voor en het is sowieso niet een echt gangbare naam in die tijd. Al zal haar roepnaam wellicht Stina geweest zijn. In ieder geval, Christina overlijdt op 4 januari 1861, een dag voor haar eerste verjaardag. Tragisch. Op 9 september 1861 wordt de tweede Rijk Meijer geboren en in 1864 is er nog een levenloos geboren jongetje. Rijk en Cornelia kregen dus tien kinderen, in zeventien jaar tijd. Cornelia overlijdt op 25 februari 1865, drie maanden nadat ze haar laatste kind levenloos ter wereld bracht. Ze werd 44 jaar oud. Je ziet, het is in die tijd heel normaal om tot een flink stuk in de veertig nog een kind op de wereld te zetten, het ging gewoon door zolang je vruchtbaar was, al eiste het duidelijk zijn tol.

Rijk bleef op zijn 54ste dus achter met zes kinderen, de jongste drie jaar oud en de oudste zeventien. De zeventienjarige dochter heeft waarschijnlijk thuis moeten blijven om voor de twee jongste kinderen te zorgen terwijl de drie jongens, twaalf, veertien en zestien jaar oud, aan het werk waren. Zo ging dat in die tijd.  Rijk werd 78 jaar oud, maar voor hij overleed, in 1888, heeft hij van de zes kinderen die hun vroege jeugd overleefden, er drie moeten begraven. In 1876 verloor hij zoon Pieter op 25-jarige leeftijd. Twee jaar later overleed de oudste dochter, Alida, die toen dertig jaar oud was. In 1886 verloor hij Johannes op 33-jarige leeftijd. Alle drie deze kinderen waren niet getrouwd.

Rijk kreeg 22 kleinkinderen, de geboorte van zeven daarvan maakte hij tijdens zijn leven nog mee. Twee daarvan, de oudste twee kinderen van Cornelis Franciscus, overleden jong en ook dat gebeurde tijdens het leven van Rijk.
Leuk detail: Rijk’s zoon Cornelis Franciscus, mijn voorvader, trouwde in 1878 met Adriana Rotering. Rijk’s dochter Hendrika, trouwde vijf jaar daarna met de broer van Adriana, Josephus Rotering. De familie Rotering woonde in Kamerik, dus niet in hetzelfde dorp, Kamerik ligt ten noorden van Woerden, in die tijd een hele afstand. Hendrika en Josephus moeten elkaar dus wel via hun broer en zus hebben leren kennen. Zoals het gezegde zegt: ‘van een bruiloft komt een bruiloft’.

(Visited 70 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *