Alida van Heusden

Alida van Heusden werd geboren in het voorjaar van 1787 in Stokkelaarsbrug, gemeente Ouder Amstel. Ze werd er op 9 april gedoopt. Ze was de jongst geregistreerde dochter van Steven van Heusden, geboren in 1739, en Hendrina Johanna van den Brink, geboren in 1749. Ze had een oudere broer, Jan, en een zus, Johanna. Haar roepnaam werd Aaltje, Alida was veel te deftig voor mensen als zij waren.

In 1791 overlijden haar beide ouders, waarschijnlijk ten gevolge van een epidemie van pokken. Eerst haar vader op 31 maart, vijf weken later haar moeder op 9 mei. Aaltje was vier jaar oud, haar zus zes en haar broer twaalf. Ze zullen zijn opgevangen door familie, de kerk of in een weeshuis zijn opgegroeid. Ik heb het vermoeden dat er nooit meer over haar ouders gesproken is en dat ze wellicht niet eens wist hoe ze heetten, want geen van haar latere kinderen is naar haar ouders vernoemd.

Op 8 februari 1807 trouwde Aaltje met Gerrit Koekenbier. Zij was negentien, hij 32, een behoorlijk leeftijdsverschil. Het huwelijk werd voor het gerecht voltrokken en voor Aaltje tekende haar voogd Cornelis van der Laan. In die tijd waren alleen huwelijken die in de gereformeerde kerk voltrokken werden, rechtsgeldig. Deze kant van mijn familie is Rooms Katholiek en dus moesten ze voor het gerecht trouwen om hun huwelijk rechtsgeldig te krijgen. Het huwelijk duurt niet lang. Nog in juli van hetzelfde jaar overlijdt Gerrit, misschien ten gevolge van een ongeluk, of ziekte.

Op 1 mei 1809 trouwt Aaltje weer, dit keer met Petrus Meijer, roepnaam Pieter. Op dat moment is ze woonachtig in Abcoude Bercksgerecht, dat ben ik nooit eerder tegengekomen, maar het blijkt dat Baambrugge in die tijd zo heette. Abcoude Bercksgerecht is de geboorteplaats van haar overleden echtgenoot Gerrit Koekenbier, wellicht was ze bij zijn familie blijven wonen na zijn overlijden. Haar nieuwe echtgenoot woont in Abcoude-Proosdij, maar is geboren in Nigtevecht.

Eind juli 1809 wordt Lijsje Meijer ten doop gehouden. Dat is wel heel kort op het huwelijk, zeg maar. In oktober 1810 volgt zoon Rijk, mijn voorvader en in dat tempo gaat het nog even door: Eind 1811 Hendrika, in 1812 Jan, op 2 maart 1813 Johannes en 20 mei 1814 Lena. En dan gebeurt er iets. Eind 1814 is er een pokkenepidemie. Aaltje en Pieter hebben op dat moment zes kinderen. In twee weken tijd raken ze drie kinderen kwijt aan de epidemie. Op 5 november bezwijkt de bijna driejarige Hendrika, vier dagen later de vijf maanden oude Lena en op 18 november de tweejarige Jan. Wat een leed.

Op 29 september 1815 wordt er weer een dochter geboren, Hendrica. Met een c dit keer, naar haar overleden zus, Hendrika. Het geluk is niet met het gezin, want twee weken later overlijdt Hendrica alweer. Eind 1816 ziet de volgende Hendrika het levenslicht. Deze blijft wel leven, ze zal twee keer trouwen en wordt in ieder geval vijftig jaar oud. In mei 1818 wordt Johannes geboren, wat aangeeft dat Johannes die geboren is in 1813 ook niet meer leeft. Daarvan kan ik in de archieven niks vinden. Ook deze Johannes is geen lang leven beschoren, vier maanden later, op 15 oktober 1818, overlijdt deze kleine Johannes.

Maar het tempo zit erin en dus gaan we gewoon door. Op 12 februari 1820 wordt Gerrit Meijer geboren, wellicht vernoemd naar de eerste echtgenoot van Aaltje? Wie zal het zeggen. Op 18 augustus 1821 wordt Antje Meijer geboren, maar helaas overlijdt zij alweer op 9 september, 22 dagen oud. Op 2 december 1822 ziet er weer een Jan het levenslicht, vernoemd naar zijn aan pokken overleden broer. Op 7 september 1824 is daar Dirk en als hekkensluiter wordt op 22 februari 1827 zoon Pieter geboren, vernoemd naar zijn vader. Daarna stopt het. Onze Alida heeft veertien kinderen ter wereld gebracht, waarvan de helft de kleuterleeftijd niet bereikte. Van de oudste dochter, Lijsje, vind ik in de archieven verder niets, de andere zes levende kinderen trouwen, vier ervan zelfs twee keer, maar anders dan bij hun moeder, zit er minimaal zestien en maximaal 31 jaar tussen de huwelijken. Één van haar zonen, Gerrit verliest zijn vrouw in het kraambed, waarna de baby drie maanden later ook komt te overlijden. Hij blijft achter met vier levende kinderen, maar heeft er, nog buiten de laatste zoon, ook vier verloren binnen het eerste levensjaar.

Petrus Meijer overlijdt in 1838, op 59-jarige leeftijd. Haar jongste kind is dan elf jaar. Er zijn op dat moment meerdere kinderen die nog thuis wonen en dus een salaris binnen brengen, dus financieel zal dat geen heel grote ramp geweest zijn.

Alida is overleden op 7 januari 1847, in Ouder Amstel. Ze werd 59 jaar, net als haar echtgenoot.

(Visited 224 times, 1 visits today)

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *