De ouders van koning Harald zijn neef en nicht

Het was niet mijn insteek toen ik aan deze serie over koningshuizen begon, maar steeds maar weer loop ik er tegenaan: de huwelijken tussen neven en nichten in de verschillende koningshuizen. En ik heb er weer eentje gevonden: de ouders van koning Harald van Noorwegen.

Harald werd geboren op 21 februari 1937 en is sinds januari 1991 de koning van Noorwegen. Hij is de zoon van koning Olav V (1903) en prinses Märtha van Zweden (1901). Ik ga even op hen door.

Koning Olav V is geboren in de buurt van Sandringham (Engeland) op 2 juli 1903 als de zoon van prins Karel van Denemarken (jawel) en prinses Maud. Zijn moeder was de dochter van koning Eduard VII van het Verenigd Koninkrijk. Haar moeder was weer de dochter van koning Christiaan IX van Denemarken. Maar om het niet helemaal ingewikkeld te maken, laten we prinses Maud even voor wat ze is. Olav’s vader is prins Karel van Denemarken, de latere koning Haakon VII van Noorwegen. Haakon’s vader is koning Frederik VIII van Denemarken.

Nu had koning Frederik VIII van Denemarken ook nog een dochter, Ingeborg. Deze Ingeborg trouwde met Karel van Zweden, geboren als Oscar Karel Willem Bernadotte, prins van Zweden en Noorwegen. Dit paar kreeg een dochter, Märtha Sofia Lovisa Dagmar Thyra van Zweden, een nicht dus van de latere koning Haakon. Märtha’s moeder Ingeborg en Olav’s vader Karel (koning Haakon) zijn broer en zus. Märtha en Olav hebben hun grootouders koning Frederik VIII en koningin Louise gemeenschappelijk.

Je ziet ook steeds dat de koningshuizen van de Skandinavische landen door elkaar lopen, er werd onderling driftig getrouwd. Over hoe dit in elkaar zit en hoe de koningshuizen ontstaan zijn, heb ik nog een apart blog geschreven.

(Visited 241 times, 1 visits today)

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *