Dorothea Mina Kalf

Dorothea Mina Kalf werd in Nederhorst den Berg geboren op 20 november 1840. Ze was het elfde en jongste kind van Hannes Kalf en Aaltje Stevens. Drie kinderen in het gezin zijn jong overleden, de oudste, Trijntje Kalf, werd slechts vier jaar oud en dochter Mina werd niet ouder dan drie jaar. Gijsbertus Coenraad Kalf overleed op vierjarige leeftijd in januari 1840, het jaar van Dorothea Mina’s geboorte. Ruim twee jaar voor de geboorte van Dorothea Mina werd er een zoon levenloos geboren. De oudste levende zus van Dorothea Mina was zestien jaar ouder dan zij was. De eerste levende broer boven haar was zes jaar ouder. Ze was dus een beetje een nakomertje, haar ouders waren beiden 43 jaar bij haar geboorte. Wellicht heeft ze daardoor een wat andere opvoeding gehad dan haar broers en zussen, een tikkeltje makkelijker wellicht, verwend werden kinderen in die tijd niet, maar wellicht was er wat meer financiële ruimte doordat haar oudere broers en zussen al werkten. Vader Hannes Kalf was tuinman, geen beroep met een ruim salaris. Dorothea Mina’s moeder overleed toen ze achttien was, haar vader werd 77 jaar oud.

Ze trouwde op 13 maart 1868, ze was toen 27 jaar, in Nederhorst de Berg met Hendrik Matthezing die een jaar jonger was dan zij. Hendrik was bij zijn huwelijk kleerbleker, een gangbaar beroep in Nederhorst den Berg, waar veel wasserijen waren. Later in zijn leven was hij werkman. Een jaar na het huwelijk wordt hun eerste dochter geboren, Catharina Maria, daarna volgen in een paar jaar tijd nog twee zoons en een dochter. Alle grootouders netjes vernoemd. Daarna worden er nog vijf kinderen geboren, drie zoons die blijven leven, een dochtertje, Antje, dat slechts zes maanden oud wordt en een zoontje, David, die slechts zeven maanden blijft leven.

De huwelijken van haar oudste vijf kinderen maakt ze mee, ze overlijdt op 58-jarige leeftijd op 12 augustus 1899 in Haarlemmerliede. Het huwelijk van mijn voorvader, Hendrik Matthezing, maakt ze niet mee. Hij trouwt in 1903. Zijn oudste dochter, die in 1904 wordt geboren, heet Dorothea Mina, roepnaam Mien. Haar man leeft in ieder geval in 1909 bij het huwelijk van zijn jongste zoon, David, nog. Dorothea Mina leefde een doorsnee leven in haar tijd.

(Visited 71 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *