Anthonius Henricus Meijer

Anthonius Henricus Meijer werd geboren op 4 oktober 1884 in Abcoude-Proosdij. Hij was het vierde kind van Cornelis Franciscus Meijer en Adriana Rotering, al leefde bij zijn geboorte alleen de zus boven hem nog. Het oudste kind, Hendricus Cornelis was slechts twee maanden oud geworden en ook de eerste Anthonius Henricus, geboren op 16 augustus 1880 was niet meer in leven. Hij was drie jaar oud geworden en overleden op 20 maart 1884, hetzelfde jaar dus als waarin ‘onze’ Anthonius Henricus geboren werd. Ik zie dit veel vaker natuurlijk, maar ik blijf het ongelofelijk vinden dat je 3,5 jaar een zoontje hebt dat overlijdt en dat je dan een half jaar later het volgende kind dezelfde naam geeft. Na Toon, want dat was zijn roepnaam, werden nog vijf kinderen geboren, waarvan er drie bleven leven. Bij de geboorte van het laatste kind, een jongetje dat levenloos ter wereld kwam, overleed ook de moeder van Toon. Het was vast een heel zware bevalling. Zo stond vader er alleen voor met vijf kinderen tussen 2,5 en twaalf jaar oud. Toon was toen negen jaar oud.

Toon zijn vader was klompenmaker en dat werd Toon ook. Op 2 mei 1912 trouwde hij met Anna Maria Geertruida Kodde. Ook zij was haar moeder jong verloren. Een jaar later werd hun eerste dochter geboren, Adriana Anna, een jaar later gevolgd door Theodorus Cornelis die slechts acht weken oud werd. In januari 1916 volgde Anna Adriana en in december van datzelfde jaar Cornelia Theodora, mijn oma. In januari 1918 werd de tweeling Theodorus Bernardus en Cornelis Johannes geboren. Cornelis overleed al na elf dagen. Eind 1919 was daar nog Johanna Anthonia. Op 18 augustus 1920 verdronk Anna Adriana op vierjarige leeftijd. Een half jaar later werd een dochtertje geboren, Anna Adriana. Weer dat bizarre fenomeen. De roepnaam van deze jongste dochter was Annie en ik denk dat ook de oudste Anna Adriana zo genoemd werd. De oudste dochter Adriana Anna werd Jani genoemd, mijn oma Corry en dochter Johanna Anthonia Jopie. En waar Toon zijn moeder was verloren op de dag dat zijn jongste broertje levenloos ter wereld kwam, overkwam hem ook nu iets dergelijks. Anna Adriana werd geboren op 9 februari 1921 en zijn vrouw overleed over 24 februari, twee weken later dus. Vermoedelijk aan kraamvrouwenkoorts. Dit kwam in die tijd nog zeer regelmatig voor. De hygiëne hield niet over, de vrouwen waren vaak verzwakt van zoveel zwangerschappen en borstvoedingsperiodes achter elkaar. En zo bleef Toon achter met vijf kinderen, net als zijn vader. De oudste was 7,5, de jongste anderhalf jaar. Toon heeft zijn kinderen ondergebracht in andere gezinnen. Niet eens familie maar waarschijnlijk via de kerk. Zo groeide mijn oma, Cornelia Theodora, op bij ‘ome Han van de boerderij’ in Abcoude.

Anthonius Henricus Meijer stond niet bekend als een vriendelijke man. Hij was streng, groot, had een kaal hoofd en grote handen. In 1952 hertrouwde hij, met Johanna Helena Post. Ik herinner me wat mijn moeder vertelde. Johanna Helena Post overleed op 29 september 1974 en enige tijd daarvoor waren mijn ouders bij hen op bezoek. Zij was toen al erg ziek, broodmager door de kanker en had veel pijn. Anthonius eiste zijn koffie, sloeg met zijn vuist op tafel en commandeerde: “koffie!” Mijn moeder vond hem een beer van een kerel, wat betekent dat ze hem een rotzak vond. Hij overleed op 23 maart 1976 in Vinkeveen. Hij werd 91 jaar oud.

(Visited 161 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *