Adriana Rotering

Adriana Rotering werd geboren op 24 juli 1853 in Kamerik, een dorpje dat net ten noorden van Woerden ligt, tegenwoordig valt het onder de gemeente Woerden. Haar vader was Antonius Rotering, smit in Kamerik en haar moeder Rutgera, of Geertruida, Hoogerwaard. Ze was het zevende kind en de zesde die nog in leven was. De oudste zoon, Josephus Johannes, was in 1840 slechts één maand oud geworden. Adriana had één oudere zus, Maria Hendrika uit 1841, en vier oudere broers, Johannes, Gijsbertus, Josephus en Everardus. Rotering is een naam met Duitse wortels, zoals we dat meer zien aan de kant van mijn vaders moeder. De opa van Adriana, Antonius Josephus Lambertus Leo Rotering, werd geboren in Vreeden, in het prinsdom Saksen-Anhalt in 1777. Dit gebied ligt achter Hannover, voor Berlijn.
Bijna drie jaar na de geboorte van Adriana werd er nog een zoon geboren in het gezin. Hendrikus. Hij werd slechts vier maanden oud. Twee jaar daarna overleed Adriana’s moeder, op 11 november 1858. Alweer. Het is niet te geloven hoe vaak ik dit zie in dit deel van mijn familie. Weer een moederloos gezin. De kinderen, Adriana is de jongste, tussen de vijf en zeventien jaar oud. Het zou goed kunnen zijn dat de oudste dochter, de op dat moment 17-jarige Maria Hendrika, vanaf dat moment thuis was om voor de jongere kinderen (elf, acht en vijf jaar oud) te zorgen, terwijl zeker de oudste twee broers (15 en 13 jaar oud) plus vader, aan het werk waren.

Anderhalf jaar na het overlijden van haar moeder hertrouwde haar vader op 13 april 1860 met Johanna Antonia Moonincx, ook geschreven als Mouninck of Monninck. Dat zijn fijne zoekacties. Het lijkt er sterk op dat dit stel geen kinderen krijgt. In oktober 1860 overlijdt het broertje boven Adriana, Everardus, op tienjarige leeftijd.

Op 28 juni 1878 is Adriana de bruid. Ze trouwt in Kamerik met Cornelis Franciscus Meijer, die vijf jaar ouder is. Op 1 april 1879 komt kun eerste kind ter wereld, een zoon die Hendricus Cornelis genoemd wordt. Op 22 juni overlijdt hij alweer, ongeveer elf weken oud. Een jaar later, op 16 augustus 1880 komt de volgende zoon ter wereld, Anthonius Henricus. Hij overlijdt 3,5 jaar later, op 20 maart 1884. Intussen is op 14 november 1881 dochter Cornelia Alida geboren. Op 4 oktober 1884 volgt dan mijn overgrootvader Anthonius Hendricus. Op 1 mei 1886 is daar Geertruida Maria die op 2 december 1887 overlijdt, dertien dagen voor de volgende dochter geboren wordt, Geertruida Johanna. Op 4 augustus 1889 wordt dochter Johanna Antonia geboren, op 23 maart 1891 Hendricus Joseph. Acht kinderen in twaalf jaar. Als Adriana dan in 1893 zwanger is van kind nummer negen slaat het noodlot toe. Vermoedelijk heeft ze een heel zware bevalling of is ze door de tijd heen erg verzwakt, of ze heeft misschien tuberculose of cholera onder de leden. Wie zal het zeggen? Feit is dat ze een levenloze zoon ter wereld brengt en zelf de dag van de bevalling niet overleeft. Ze is net veertig jaar oud. Vijf kinderen laat ze achter, de oudste nog net geen twaalf jaar.

Haar man overlijdt pas in 1924, 75 jaar oud. Zo te zien is hij nooit hertrouwd.

(Visited 93 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *