Yoghurt maken in de hooicooker

Supermakkelijk en heel gezond: zelf yoghurt maken in je hooicooker! Toen ik net hooicookers maakte en verkocht, kreeg ik weleens de vraag of je ze ook kon gebruiken voor het maken van yoghurt. Yoghurt maken? Ik had geen idee hoe je yoghurt maakte en heb me er toen in verdiept. Ja, je kon yoghurt maken in een hooicooker. Zelf had ik het echter nooit gedaan. Tot ik vorige week een bakje zelfgemaakte yoghurt kreeg van een vriendin die daarvoor een door mij gemaakte hooicooker gebruikt. Superlekker. Ik wilde het zelf ook eens gaan proberen. 

Yoghurt maken is eigenlijk heel simpel. Wat je nodig hebt is melk, een pan, een hooicooker, een thermometer en een beetje yoghurt voor de bacteriën die daarin zitten. Nu had ik het geluk dat ik zelfgemaakte yoghurt tot mijn beschikking had, maar je kunt er ook gewoon boerenyoghurt of biologische yoghurt uit de winkel voor gebruiken. Belangrijk is dat er levende yoghurtbacteriën in zitten. Je kunt kennelijk ook zakjes met yoghurtbacteriën kopen.

Ik haalde twee liter rauwe melk bij de boer. Een thermometer moest ik ook nog kopen, het werd een vleesthermometer en die voldeed prima. De melk moet op ongeveer 42° gebracht worden, dat is de temperatuur waarop de bacteriën goed actief worden. Je kunt ervoor kiezen de melk eerst tegen het kookpunt te brengen en het daarna af te laten koelen tot 42° of je verwarmt de melk gewoon tot 42°. Het voordeel daarvan is dat je dan yoghurt krijgt van rauwe melk waar alle goede bacteriën nog in zitten. Ik koos voor dit laatste. Melk dus in de pan op de kookplaat, rustig verwarmen tot 42°. Dan de kookplaat uit zetten en de yoghurtstarter erdoorheen roeren. Één eetlepel yoghurt per liter melk heb je hiervoor nodig. 

Daarna doe je het deksel op de pan en pak je de pan goed in in de hooicooker. Je kunt hem dan wegzetten om de bacteriën hun werk te laten doen. Dat proces duurt minimaal zes uur, maar je kan het ook 24 uur laten staan. Ondertussen niet roeren, dan verstoor je het proces van de bacteriën. Hoe langer je de yoghurt laat staan, des te zuurder hij wordt.

Ik heb het ongeveer acht uur laten staan en toen was ik te nieuwsgierig hoe het eruit zag. Het was een hele mooie, dikke yoghurt geworden met een gelig vetlaagje er bovenop. Die heb ik door de yoghurt heen geschept. Daarna kun je de yoghurt in de koelkast zetten zodat het fermentatieproces stopt. 

Ik heb ervoor gekozen om de yoghurt nog wat dikker te maken door het in een theedoek in een vergiet boven een schaal uit te laten lekken. Dat werd vroeger ook wel hangop genoemd. Van de twee liter yoghurt heb ik er nog ruim een halve liter vocht uit laten lekker en toen was de yoghurt heerlijk dik en romig. Het vocht dat overblijft, wei genoemd, kun je gewoon gebruiken. Het is heel gezond want ook daar zitten de goede bacteriën in. Ik heb een slokje genomen, het smaakte naar sterk verdunde yoghurt en toen heb ik het toch maar weggegooid. Om de yoghurt dikker te krijgen, kun je ook wat extra melkpoeder toevoegen. 

Als je vaker zelf yoghurt wil maken, bewaar dan wat van jouw zelfgemaakte yoghurt. Een eetlepel per liter. Je kan het gewoon in de vriezer bewaren, bijvoorbeeld handzaam in een ijsblokjesvorm! De volgende keer laat je het dan gewoon eerst even ontdooien en heb je weer een actieve yoghurtstarter!

Vanochtend heb ik ontbeten met verse yoghurt met vruchten, onder andere al een paar aardbeien uit onze eigen tuin. Goh, wat is dat lekker. Dat ga ik vaker doen!

Wil je een hooicooker aanschaffen? Ik heb er verschillende op marktplaats staan. Hierbij een link naar de hooicookers.

(Visited 214 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *