Na en naar

Een veelgemaakte fout is het foutief gebruik van ‘na’ en ‘naar’. Op social media zie ik weleens dat mensen schrijven: ‘Ik kom na je toe’, of ‘na aanleiding van’. In beide gevallen dient ‘naar’ gebruikt te worden. Je ziet minder vaak dat mensen ‘naar’ gebruiken waar ‘na’ juist is. Men is dus geneigd voor het kortste woord te kiezen, terwijl letters toch echt geen geld kosten! Wat is het verschil tussen de twee woorden? Behalve dat ze, op de ‘r’ na, bijna hetzelfde klinken, hebben ze eigenlijk weinig gemeen.

Laten we eerst eens kijken naar ‘na’. Na is een voorzetsel, dat een tijdsrichting geeft: ‘ik dek de tafel na dit telefoontje’. In tijdsbestek gezien is het dekken van de tafel dus later dan het plegen van het telefoontje. Na is het tegenovergestelde van ‘voor’. ‘Ik ga na jou’, betekent dus dat jij voor mij gaat. Na heeft dus met tijd of volgorde te maken.

Naar heeft niets met tijd te maken. ‘Naar’ geeft een richting aan. Dus: ‘ik kom naar jou toe’. Ik ga richting jou. En, zoals ook in het voorbeeld, komt het woord vaak in combinatie met ‘toe’ voor, of kun je dat woord aan de zin toevoegen. ‘Ik heb het naar haar gestuurd’ kun je ook zeggen als: ‘Ik heb het naar haar toe gestuurd’. Naar hoort ook als vast voorzetsel bij diverse werkwoorden: verlangen naar, luisteren naar, ruiken naar. Of bijvoorbeeld: ik heb mijn parkiet naar Elvis Presley vernoemd. ‘Naar’ kun je vaak vervangen door ‘volgens’, zoals bijvoorbeeld in ‘naar mijn mening’. En het is dus ook ‘naar aanleiding van’. Hopelijk helpt dit blog om de woorden ‘na’ en ‘naar’ in het vervolg op de juiste manier te gebruiken. Succes!

(Visited 19 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *