In de serie liedjes over schilders: Cézanne

Nadat ik mijn blog over Vincent van Gogh had geplaatst duurde het een paar dagen voor ik me realiseerde: ik ken nog een heel mooi liedje over een schilder. En nu is het helemaal niet zo dat ik nou zo’n groot kunstliefhebber ben, het is meer toeval en, zoals ik al in het blog over Vincent schreef, ik hou van teksten die een verhaal vertellen. Dit liedje doet dat ook een beetje en in de tijd dat ik altijd naar Frankrijk op vakantie ging en mijn Frans weer wat wilde ophalen, pluisde ik de teksten van Franse liedjes een beetje uit. Franse muziek vind ik niet altijd even toegankelijk, maar veel liedjes van France Gall vind ik erg mooi. De mooiste is ‘Cézanne peint’ (Cézanne schildert). De tekst is, net zoals bij Vincent van Don McLean een beschrijving van wat je ziet op de schilderijen.

Omdat niet iedereen het Frans zo goed beheerst als het Engels, zal ik hier en daar wat stukjes vertalen, en dan wil ik meteen zeggen dat mijn Frans nou ook niet je-dat is, verroest school-Frans ondersteund door www.vertalen.nu

De tekst begint met een beschrijving van het Franse landschap in de zomer, over de altijd aanwezige krekels die op de roerloze takken zitten, de krekels in Zuid-Frankrijk, dat is hetzelfde als stilte. Bomen die schaduwen maken, de stilte in de huizen en de heuvels. De geuren van de zomer. En dan staat daar een man met een strohoed, een baard en vlekken op zijn blouse. Die man is Paul Cézanne. Hij schildert. Zijn handen doen iets magisch, hij laat ons de wereld zien door zijn ogen, omdat onze ogen het niet zien, de schoonheid van de wereld om ons heen. Als geluk bestaat, is het de taak van de kunstenaar om dat aan de wereld te tonen. Cézanne weet dat goed.

Het volgende stukje vind ik altijd heel mooi:

Et comme un bateau
Porté par sa voile
Doucement le pinceau
Glisse sur la toile

En zoals een boot
gedragen door zijn zeil
glijdt het penseel
zachtjes over het doek

Zet onderstaande video aan en sluit je ogen even… voel je de warmte? Ruik je de geur van lavendel? Luister…. Hoor je de krekels? Voel de warme wind en zie het landschap voor je.

Silence les grillons
Sur les branches immobiles
Les arbres font des rayons
Et des ombres subtiles
Silence dans la maison
Silence sur la colline
Ces parfums qu’on devine
C’est l’odeur de saison
Mais voilà l’homme
Sous son chapeau de paille
Des taches plein sa blouse
Et sa barbe en bataille

Cézanne peint
Il laisse s’accomplir la magie de ses mains
Cézanne peint
Et il éclaire le monde pour nos yeux qui n’voient rien
Si le bonheur existe
C’est une épreuve d’artiste
Cézanne le sait bien

Vibre la lumière
Chantez les couleurs
Il y met sa vie
Le bruit de son cœur
Et comme un bateau
Porté par sa voile
Doucement le pinceau
Glisse sur la toile
Et voilà l’homme
Qui croise avec ses yeux
Le temps d’un éclair
Le regard des dieux

Cézanne peint
Il laisse s’accomplir le prodige de ses mains
Cézanne peint
Et il éclaire le monde pour nos yeux qui n’voient rien
Si le bonheur existe
C’est une épreuve d’artiste
Cézanne le sait bien
Quand Cézanne peint
Cézanne peint

(Visited 89 times, 1 visits today)

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *