Carl XVI Gustaf, de huidige koning van Zweden

De huidige koning van Zweden zit al sinds september 1973 op de troon. Hij werd geboren als Carl Gustaf Folke Hubertus op 30 april 1946 in Solna. Hij was het vijfde kind van zijn ouders, prins Gustaf Adolf en prinses Sybilla van Saksen-Coburg en Gotha. Zij waren in 1932 getrouwd en kregen in negen jaar tijd vier dochters. Als vijfde werd er dan toch een zoon geboren.

Zijn moeder, Sybilla heeft een bekende achternaam: Van Saksen-Coburg en Gotha. Waar kennen we die van? Het is de naam van de man van koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk, Albert! Zij waren de overgrootouders van Sybilla. Haar opa was de aan hemofilie overleden Leopold, zoon van Victoria en Albert. Sybilla werd geboren in 1908 en overleed in Stockholm, op 64-jarige leeftijd in 1972. Zij was niet erg geliefd in Zweden, ze voelde zich er ook niet echt thuis, ze sprak de taal niet goed. Met haar kinderen praatte ze altijd Duits.

De vader van Carl Gustaf was prins Gustaf Adolf. De prins overleed bij een vliegtuigongeluk in een KLM toestel dat van Amsterdam naar Stockholm vloog met 22 inzittenden. Dit gebeurde op 26 januari 1947, Carl Gustaf was toen pas negen maanden oud. Hij groeide dus op zonder vader. In een speech in 2005 heeft hij verteld over hoe zwaar dat is geweest voor hem en zijn zussen. Aan het hof werd er niet gesproken over zijn vader. Hij hoorde bijvoorbeeld pas toen hij zeven jaar oud was hoe zijn vader was overleden.

Ten tijde van het overlijden van zijn vader was zijn overgrootvader nog koning. In 1950 overleed overgrootvader en werd zijn grootvader, Gustaf VI Adolf koning. Carl Gustaf’s opa was koning van Zweden van 1950 tot zijn overlijden in 1973. Carl Gustaf volgde daarna zijn opa op. Opa was 90 jaar oud geworden, een gelukkige bijkomstigheid. Dit betekende dat hij niet al heel jong op de troon zat, maar ‘pas’ op zijn 27ste. Ook zijn moeder was dus al overleden voor hij koning werd.

Carl Gustaf leerde zijn vrouw, Silvia Sommerlath kennen tijdens de Olympische Spelen in München in 1972. Silvia is half Duits en half Braziliaans en dochter van een zakenman. Ze trouwden op 19 juni 1976. In juli 1977 werd dochter Victoria geboren en een kleine twee jaar later zoon Carl Philip, de troonopvolger. Tenminste, ten tijde van zijn geboorte was dat zo. In 1979 nam Zweden als eerste land de absolute erfopvolging aan waardoor het eerstgeboren kind de troonopvolger werd. Vanaf 1 januari 1980 is dat dus Victoria en niet Carl Philip, die toen een half jaar oud was. De koning was tegen deze wijziging, hij had er de voorkeur aan gegeven om zijn zoon troonopvolger te laten zijn, omdat hij als troonopvolger was geboren. In 1982 volgde nog een dochter, Madeleine.

Inmiddels is ook kroonprinses Victoria getrouwd en moeder van twee kinderen, een dochter en een zoon. Na Victoria zal dus wederom een koningin plaatsnemen op de troon van Zweden.

(Visited 84 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *