Maria Hester, hoe je naam wordt doorgegeven als je geen kinderen hebt

Maria Hester, ik stuitte op die naam toen ik bezig was mijn stamboom te onderzoeken. Maria Hester van Stam is het jongste zusje van mijn voormoeder IJda van Stam en van Simon van Stam, waar ik ook al eens over schreef. Een opvallende naam. Maria komt in mijn overwegend hervormde familie al niet heel veel voor, maar Hester… die naam was ik nog nooit eerder tegengekomen tijdens mijn zoektochten in de archieven. Hester is een opvallende naam. Tegenwoordig hoor je hem weleens, maar ook niet echt vaak, maar vroeger? Nou ja, hij viel op. Het viel nog meer op toen ik de naam even later weer tegenkwam, maar met een andere achternaam. Ik besloot eens uit te zoeken hoe dit nu zit.

Maria Hester van Goor, haar achternaam wordt ook wel vermeld als Goor zonder ‘van’, werd geboren in 1759 en gedoopt op 7 januari van dat jaar in De Meern. Zij was de dochter van Anthonij van Goor en Maria Duijn. Op 17 april 1791 trouwt zij, ook in De Meern, met Cornelis van Stam, de oom van IJda en Simon. Maria Hester is dan dus al 32 jaar. Voor zover ik nu kan vinden is het huwelijk kinderloos gebleven. Toch heb ik in mijn stamboom nog vier andere Maria Hesters gevonden. Rara?

De ouders van Maria Hester kan ik verder niet terugvinden. Ook niet of zij broers of zussen heeft gehad. Ik heb dus alleen de familie van haar man waar veel van te vinden is. De vernoemingsregels waren in die tijd in eerste instantie naar grootouders, daarna werd er ook wel naar broers en zussen of de ouders zelf vernoemd, of naar een favoriet familielid.

De zwager en schoonzus van Maria Hester, Frans Stam en Ariaantje Verkaik, krijgen in 1796 een zoon die Wijnand genoemd wordt. Maria Hester is de doopgetuige. In 1799 krijgt dit echtpaar hun vijfde kind. Het is een meisje en ze noemen haar Maria Hester. Dit meisje wordt dus vernoemd naar de schoonzus van de ouders. Zij moet wel een bijzonder geliefd familielid geweest zijn. Maria Hester en Cornelis waren op dat moment al 8 jaar getrouwd en dus nog kinderloos, Maria Hester was inmiddels 40 jaar. Kennelijk verbleven de kinderen ook regelmatig bij Maria Hester en haar man Cornelis. Bij de oudere zus van dit nichtje Maria Hester, die Maria heet, wordt bij haar overlijden in 1814 vermeldt dat ze is overleden in het huis van haar oom, Cornelis van Stam. Bij Maria Hester en haar man in huis dus! Het meisje is bij haar overlijden 16 jaar oud. Ik vermoed dat zij dit kind verpleegd hebben tijdens haar ziekte. Het is overigens ook niet uitgesloten dat deze twee zusjes, Maria en Maria Hester, één en dezelfde persoon zijn. Ze zouden ongeveer een jaar na elkaar geboren kunnen zijn.

De oudste broer van Cornelis, de man van Maria Hester, is Dirk. Hij is getrouwd met Grietje de Haas en zij zijn al ouders van 7 kinderen, waaronder Simon en IJda, als in 1806 hun jongste kind wordt geboren, een dochter. Haar naam? Maria Hester.

De vader van Cornelis is na het overlijden van zijn eerste vrouw hertrouwd en met die vrouw kreeg hij nog twee dochters, waarvan Evertje er één is. Evertje en haar man, Klaas de Haan, krijgen in 1810 hun eerste kind, een dochter, Wijnanda. Maria Hester is de doopgetuige.

Kennelijk heeft Maria Hester vooral in het gezin van Dirk en Grietje een grote rol gespeeld. Zij hadden hun jongste dochter al naar hun schoonzus vernoemd, maar ook een generatie later gaat het nog door. Wijnand is het derde kind van dit stel. Hij trouwt in 1818 met Adriana Verdel en in 1820 vernoemen zij hun eerste dochter naar de tante van Wijnand. Tante Maria Hester is het jaar daarvoor overleden, zij werd 60 jaar. Deze Maria Hester wordt slechts één jaar en acht maanden oud, ze overlijdt in juli 1822. Na haar overlijden worden er nog wel twee dochters geboren, maar zij krijgen niet meer de naam van Maria Hester.

De broer van Wijnand, ook Cornelis genaamd, is in december 1820 getrouwd met Helena Wilhelmina Koning. Zij krijgen in totaal 9 kinderen. De eersten worden keurig vernoemd naar de opa’s en oma’s en naar een jong overleden zusje van Cornelis, maar dan wordt er als zevende kind in 1838 nog een dochter geboren die de naam Maria Hester krijgt toebedeeld. Ook deze Maria Hester is geen lang leven gegund, zij wordt slechts anderhalf jaar oud.

Een bijzonder verhaal van een bijzondere naam. Als Maria Hester Cornelia had geheten, was het me waarschijnlijk niet eens opgevallen. Heel bijzonder hoe de familie Van Stam de naam van deze schoonzus in ere heeft gehouden. Het was waarschijnlijk een bijzondere dame die veel voor de familie betekend heeft en er veel verdriet van heeft gehad dat ze zelf geen kinderen op de wereld heeft mogen zetten. Ze is twee keer doopgetuige geweest van een neef en een nicht, twee nichtjes en twee achternichtjes verder naar haar vernoemd.

(Visited 126 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *