Ware wederhelft

Wederhelft, ik vond dat een stom woord. Alsof je als mens niet compleet bent, alsof je alleen maar echt functioneert of ‘heel’ bent als je een partner hebt. Mensen die hun partners hun ‘wederhelft’ noemden. Ik had er niks mee. Je bent alleen, jezelf of je bent samen. En dat samen is een keuze en nooit 100%. 24/7 samen zijn met je partner, van die stellen die samen werken, het leek me verschrikkelijk benauwend.

Wederhelft. Het is eigenlijk een prachtig woord. Het geeft aan dat je samen met je ware wederhelft, de juiste partner, tot één geheel verwordt, als het ware een derde persoon. Ik, jij en wij samen. Wederhelft is eigenlijk het enige juiste woord om te omschrijven wat Marc is voor mij. Mijn wederhelft. Hij, ik en wij. Met hem zou ik moeiteloos 24/7 samen kunnen zijn of samen kunnen werken. Wij sluiten zo naadloos op elkaar aan, zijn zowel hetzelfde, tegenpolen als aanvulling op elkaar.

In het Engels wordt het ‘my other half’ en soms zelfs ‘my better half’ genoemd. Mijn betere helft… als het goed is, ben je allebei even goed. Aan de andere kant is het ook prima om elkaar je betere helft te noemen natuurlijk! My other half, mijn wederhelft. Op het internet kwam ik de term ‘ware wederhelft’ tegen, als een overtreffende trap op soulmate of zielsverwant. Wellicht hetzelfde als tweelingzielen. Ook kwam ik het verhaal tegen dat een verklaring is voor het feit dat men altijd op zoek is naar zijn wederhelft, zie de link onderaan. Een parodie van Plato op een oorsprongsmythe. Het verhaal is dat er vroeger vierbenige mensen bestonden. Plak twee mensen met de ruggen tegen elkaar, zo moet dat er ongeveer uitgezien hebben. Deze vierbenige mensen werden te machtig en daarom hebben de goden besloten deze mensen te delen. Sindsdien is de mens dus op zoek naar zijn andere helft, zijn wederhelft.

Ik voelde al heel lang dat Marc op zijn minst een zielsverwant is, tweelingziel daarentegen… dat vond ik wel een heftige term, zeker ook omdat je ook veel verhalen over leest over tweelingzielen die niet met en niet zonder elkaar kunnen, de ‘runner’ en de ‘chaser’. Wederhelft, dat woord echoot al een tijdje in mijn hoofd en met het risico dat het truttig overkomt, kan ik rustig zeggen: Marc is mijn ware wederhelft.

http://deidioot.nl/platos-opmerkelijke-mythe-over-de-liefde-het-terugvinden-van-je-wederhelft/

(Visited 210 times, 1 visits today)

2 reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *