De dood was in Hendrika’s leven nooit ver weg

Er staan weer veel nieuwe gegevens op wiewaswie.nl, dus ik was weer even lekker bezig en mijn gegevens aan het aanvullen. Ik stuitte op Hendrika Meijer, geboren in 1868 in ’s-Graveland, als dochter van Jan Meijer en Pietje Slokker. Ze was het eerste van elf kinderen. Haar vader was kleerbleker, een beroep dat in die contreien veel voorkomt, er waren veel wasserijen. Een vetpot zal het niet geweest zijn, de arme tak is rijkelijk vertegenwoordigd in mijn stamboom. Geen rijke tak te bekennen zelfs. Ik kom uit lange rijen mensen die hard moesten werken en onder erbarmelijke omstandigheden leefden.

Hendrika dus. Vernoemd naar oma van vader’s kant. Een jaar na haar volgde een zusje, Neeltje. Neeltje was er wellicht één van een tweeling, want in april 1869 wordt ook Petronella geboren die zeven maanden later overlijdt. Het wordt dan wat krap om ook Neeltje in 1869 geboren te laten worden als ze geen tweelingzusje van Petronella zou zijn. Het overlijden van Petronella zal Hendrika niet echt bewust meegemaakt hebben, ze was zelf nauwelijks twee jaar oud. In rap tempo worden er in de jaren erna nog twee zusjes en twee broertjes geboren.

Midden 1879 komt er weer een tweeling ter wereld in het gezin van Hendrika. Een jongen en een meisje, Jacob en Pietje. Hendrika is dan ongeveer elf jaar oud. Jacob overlijdt vijf maanden later en Pietje wordt slechts acht maanden oud. Dat moet erin gehakt hebben. Daarna komen er nog twee broertjes bij, Jacob en Pieter. Binnen een jaar na de geboorte van Pieter overlijdt Hendrika’s moeder, in april 1885. Hendrika is dan zeventien. Als oudste in het gezin zal zijn hoogstwaarschijnlijk de meeste zorg voor haar broertjes en zusjes van 16, 15, 13, 11, 9, 5 en 1 jaar op zich genomen hebben.

In februari 1893 is Hendrika de bruid. Ze is dan ongeveer 25 jaar oud en trouwt met Pieter Matthezing, die vier jaar ouder is dan zij. Twee maanden later brengt ze een doodgeboren jongetje ter wereld, ze was dus zwanger bij haar huwelijk. In oktober 1894, na ruim anderhalf jaar huwelijk, overlijdt haar echtgenoot op de leeftijd van ongeveer dertig jaar. Hendrika is zwanger, want in 1895 wordt hun zoon geboren, die Koenraad genoemd wordt, genoemd naar zijn opa van vader’s kant. Als weduwe had je in die tijd een groot probleem, je had geen recht op een uitkering en Hendrika had ook nog een baby. In augustus 1895, tien maanden na het overlijden van haar eerste man, is Hendrika weer de bruid. Ze trouwt met Gerrit Jan Holdinga in Ankeveen.

Vier jaar later wordt hun zoontje Nicolaas geboren, die slechts acht maanden oud wordt. In die periode overlijdt ook Hendrika’s zus Dirkje op de leeftijd van ongeveer 24 jaar. Daarna volgt een dochter Pietje in 1901 die na zes maanden overlijdt en drie jaar later nog een Pietje, die slechts vijf maanden oud wordt. Het overlijden van deze jongste Pietje maakt Hendrika niet meer mee, zij is zelf eind mei overleden, 35 jaar oud.

Wat een drama’s maakten mensen vroeger toch mee. Hendrika’s zus Willemijntje verloor twee van haar acht kinderen voor het eerste levensjaar en nog twee op de leeftijd van achttien en twintig jaar. Haar broer Hermanus Sas verloor zijn eerste vrouw zeer jong en broer Lambertus verloor zijn vrouw die achterin de twintig was en bleef achter met twee jonge kinderen.

Het valt me steeds weer op dat in bepaalde gezinnen de drama’s zich wel lijken  op te stapelen en generaties lang doorgaan. Het grijpt me altijd weer aan.

(Visited 132 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *