Praktische tips voor als je naar IJsland gaat

Ik heb even wat praktische tips onder elkaar gezet voor als je een vakantie naar IJsland overweegt. Ze staan gewoon in willekeurige volgorde, dus lees ze even door.

Zorg voor een goede jas, sjaal, handschoenen en een hoofdband of muts. De wind kan snijdend koud zijn! En uiteraard goede schoenen, hier en daar zul je over stenen moeten klimmen.

Let op als je naar de Selfoss waterval wil: het plaatsje Selfoss in het zuiden van IJsland en de waterval met dezelfde naam liggen zeven uur rijden van elkaar verwijderd! De waterval ligt namelijk in het noordoosten!

Als je naar de Blue Lagoon gaat en je hebt lang haar: steek het op! Ik had mijn haar gewoon los en wel rijkelijk de conditioner in mijn haar gesmeerd, maar dat spoelt er in het water gewoon uit natuurlijk. Daarna voelde de onderste helft van mijn haar twee dagen lang aan als hooi. Met wat haarolie en conditioner komt dat ook wel weer goed.

De verzekering van de huurauto kun je bij het ophalen van je huurauto nog prima regelen en vaak goedkoper. De auto wel van tevoren huren en neem een 4×4!

Nog een tip over auto’s, als je een smartphone hebt hoef je geen navigatie te huren, die zijn best duur per dag. De kaart kun je gewoon van tevoren downloaden zodat je hem offline kunt gebruiken.

In IJsland kun je gewoon je beltegoed en data gebruiken zoals in Nederland.

In IJsland is het heel normaal dat je in een accommodatie, guesthouse of hotel de badkamer en toilet deelt met andere kamers.

Hou er rekening mee dat IJsland nog niet zo’n 24 uurs cultuur heeft als wij inmiddels gewend zijn. Op zondag zijn in Reykjavik de winkels gewoon dicht, op de souvernirshops na. Ook het kleine geothermische park van Hveragerdi is in het weekend gesloten.

Als je een IJslandse trui wil kopen dan kan dat zo’n beetje overal. In de dorpjes heb je vaak kleine winkeltjes die ze verkopen en waar de caissiere zelf zit te breien. In Vík is een hele grote winkel waar je ze onder andere kunt kopen. De goedkoopste? Eigenlijk zijn ze overal behoorlijk prijzig, maar wel handgebreid. Omgerekend tussen de 100 en ruim 200 Euro.

Souvenirwinkels vind je overal, een stuk of tien in Reykjavik en bij alle grote toeristische trekpleisters (o.a. Vík, Geysir en Gullfoss).

Kans om het noorderlicht te zien is er vanaf september/oktober tot en met maart. Er zijn verschillende apps die je hierbij behulpzaam kunnen zijn. Ik gebruikte Aurora Notifier en My Aurora Forecast. Helaas hebben wij het tijdens ons verblijf niet kunnen zien.

In IJsland betalen ze niet met Euro’s. Aanrader is om gewoon met je pinpas of creditcard te betalen.

Neem regenkleding mee, al is het alleen al voor Seljalandsfoss. Een poncho, zo’n wegwerpponcho bijvoorbeeld, heeft niet heel veel zin, de capuchon waait constant van je hoofd en het hele ding waait op. Je bent dan drukker bezig met de poncho dan met de rest.

Het tijdverschil met IJsland is in de zomer twee uur en in de winter één uur. Het is daar vroeger. Dat zorgt ervoor dat je makkelijk opstaat in de ochtend!

Vooral: GENIET! IJsland is enorm fotogeniek. Het is prachtig als de zon schijnt en er regenbogen bij de watervallen zijn, het is ook prachtig met wolkenluchten. En kijk niet alleen door de zoeker van je camera maar neem ook de tijd om live de omgeving op je in te laten werken.

(Visited 106 times, 1 visits today)

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *