De leerschool van relaties

Relaties zijn een leerschool. Je leert altijd door interactie met een ander persoon, maar in een relatie ga je nog een stapje verder: je bindt je aan die persoon. Misschien kun je het zo zien dat je in een vriendschap je bindt aan een deel van een persoon, een vlak dat je gezamenlijk hebt, een hobby of andere interesse. In een relatie bind je je aan de persoon als geheel en laat je ook aan de buitenwereld zien: hij of zij hoort bij mij, ik bind me aan hem of haar, ik zie diegene als een deel van mij. Dat nog buiten de lichamelijke aantrekkingskracht die bij een relatie wel speelt en bij een vriendschap niet. 

Vroeger trouwde je en bleef je je leven lang met die persoon getrouwd, tot de dood ons scheidt, zeg maar. Tegenwoordig hebben mensen vaak meerdere, wel of niet lange, relaties na elkaar. Je leert hierdoor meerdere partners heel goed kennen en leert daar dus zelf ook meer van. Het kan heel goed zijn dat de partner die je op je twintigste kiest, een ander soort partner is dan de partner die je op je veertigste ontmoet. Je bent in een andere levensfase en op een ander punt van de leerweg die je in dit leven afloopt. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je op de wereld komt met een doel, een soort vakkenpakket waar je voor kunt slagen, een aantal thema’s die je in een leven uit te werken hebt. Het kan heel goed zijn dat je tijdens een relatie aan het einde komt van wat je kunt leren van of met die persoon, maar dat je nog meer  te leren hebt en daar een andere partner voor nodig hebt. Of het kan zijn dat jouw opdracht in dit leven is om om te leren gaan met afscheid nemen, of met afwijzing. Je zult dan waarschijnlijk meerdere relaties hebben. 

Toch zijn er ook heel veel mensen die, vlak nadat hun relatie over is, direct op zoek gaan naar een zo natuurgetrouw mogelijke kopie van hun ex-partner. Dan kan het zijn dat ze zelf niet gekozen hebben voor het beëindigen van de relatie, dat ze eigenlijk best tevreden waren en dus weer hetzelfde zoeken, als was het een jas die kwijt geraakt is en je naar de winkel rent om dezelfde weer te kopen. Maar misschien hebben ze op een diep spiritueel niveau hun les niet begrepen en blijven ze hierdoor in dezelfde valkuil vallen. Dat is heel pijnlijk, voor de persoon zelf, voor zijn partners, maar ook voor eventuele kinderen. Er wordt zo heel veel leed berokkend, en als dat keer op keer gebeurt, geeft dat heel veel pijn en angst voor alle betrokkenen. Zolang de les niet geleerd is, blijft het leven je die steeds opnieuw voorschotelen, totdat je een andere keuze maakt.

Een relatie moet iets moois zijn, een positieve manier van leren en delen. Een relatie moet niet een arena worden waarin machtspelletjes worden uitgevochten. Ik heb nooit begrepen waarom mensen die bij elkaar zijn gekomen omdat ze van elkaar houden, elkaar na verloop van tijd zoveel pijn kunnen en willen doen. Dan is er kennelijk al heel veel langs elkaar heen geleefd, genegeerd en geen rekening gehouden met elkaar. De afwijzing kan heel hard aankomen, het bericht dat je partner jou niet meer wil als deel van zichzelf. Ik ben ervan overtuigd dat als je in liefde naar je relatie kunt kijken, ook als deze afloopt, je dit liefdevol en zonder verwijten kunt afsluiten en elkaar daarna het beste kunt gunnen. Dat je onder ogen kunt zien dat jullie leerwegen naar verschillende kanten afbuigen. Natuurlijk doet het best pijn om op die manier afscheid te nemen van iemand die je zo dierbaar is. Het valt soms ook niet mee om iemand ‘in liefde los te laten’. Of, zoals Sting het zong: ‘if you love somebody, set them free’. 

Vrijheid is één van de mooiste kado’s die je een partner kunt geven in een relatie, hoe tegenstrijdig dat ook mag klinken. Wil niet iedereen dat zijn partner iedere dag weer vrijwillig voor hem kiest? Make love, not war.

(Visited 95 times, 1 visits today)

2 reacties

  1. Yes make love not war!!
    Tja ik ontmoette mijn man toen ik 15 was hij 16. Al 60 jaar geleden dus. We hebben het nog steeds heel goed samen. En ondanks dat ik geen vergelijkings materiaal heb ben ik zeer tevreden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *