De populairste namen van 2020

Ze zijn weer bekend! De namen die in 2020 het meest aan baby’s gegeven werden. Opvallend is dat de SVB nu gewoon alle namen op één hoop heeft gegooid met de aantallen erachter, er is dus niet meer gesplitst in jongens- en meisjesnamen. Ook hier heeft de genderneutrale hype toegeslagen. Idiotie ten top, maar gelukkig zag ik dat de diverse websites die hierover al bericht hebben, weer gewoon een top 10 van jongens- en meisjesnamen eruit gedestilleerd hebben. Tja, genderneutraal kan nog zo hip zijn, een baby heeft toch echt een duidelijk kenmerk dat aangeeft of je met een jongetje of een meisje te maken hebt.

De top 3 bij de meisjes wordt gevormd door Emma, Julia en Mila. Emma en Julia domineren de top al jaren. Ze staan al twintig jaar in de top tien. Mila staat sinds 2013 in de top tien en eindigde vorig jaar op nummer twee. Op nummer 4 vinden we Tess en op nummer 5 Sophie. De laagste notering van Sophie sinds 2005 en wat mij betreft mag hij nog veel verder zakken. Niet dat ik het een lelijke naam vind, maar er zijn nu toch echt voldoende Sophie’s, zou ik denken. In 2020 zijn er weer 647 bij gekomen. Het tweede deel van de top tien bestaat uit Zoë, Sara, Nora, Yara en Eva. Nora en Yara zijn relatief nieuw in de top, de andere namen gaan ook alweer jaren mee. Het zijn allemaal korte namen, drie, vier, maximaal  vijf letters. Nummer elf tot en met twintig worden gevormd door Liv, Lotte, Noor, Evi, Anna, Milou, Olivia, Saar, Lauren en Nina. Als je een naam met zes letter krijgt tegenwoordig heb je al een erg lange naam. Laat staat de naam Olivia, met zes letters bestaat hij maar liefst vier lettergrepen! Er zijn weinig verrassingen, Nina op nummer twintig is nog de grootste. Ooit, in 1999, stond deze naam op nummer 19.

De jongens. De top drie bestaat uit Noah, Sem en Sam. Noah staat al een paar jaar op nummer één. Ook Sem staat al lang hoog. Sam is wel een stijger. Die staat al wel een aantal jaren in de tweede helft van de top 20, maar nooit eerder zo hoog als nu. Er zijn 645 kinderen Sem zijn genoemd en 638 Sam, en de namen lijken heel veel op elkaar. Nu heb ik de naam Sam onder de jongensnamen geschaard, maar aangezien de SVB geen onderscheid meer maakt in gender, zal hier ook een deel meisjes bij zitten. Het zou dus kunnen dat Sam helemaal niet in de top twintig jongensnamen thuis hoort. We gaan verder. Liam en Lucas voltooien de top vijf jongensnamen. Liam is in 2015 nummer één geweest en danst wat op en neer aan de top. Lucas kwam in 2001 binnen in de top 20 en staat al jaren in de top 10. We gaan verder met Daan, Finn, Levi, Luuk en Mees. Allemaal vier letters en geen nieuwkomers. Deel twee van de top 20 wordt gevormd door James, Milan, Noud, Luca, Benjamin, Bram, Mason, Max, Thomas en Adam. Luca is een nieuwkomer en net als bij Sam zitten hier wellicht meisjes bij, maar ik zet hem maar gewoon bij de jongensnamen. Mason is ook een nieuwkomer, een leuke, stoere naam wel en weer eens wat anders dan die één-lettergrepige korte namen. Daarin is Benjamin ook wel een aparte. Een ouderwetse, bijbelse naam die vorig jaar de top 20 binnen kwam.

Wellicht staan Sam en Luca onterecht in mijn lijst, dus hierbij dan de twee reserve top 20 namen: Jesse en Hugo. Ja echt. Klaver en De Jonge? Hugo was de laatste jaren al wel hip onder de groep Gooise ouders, maar dit jaar? Echt? Al had ik het een mooie naam gevonden, maar sinds De Jonge zou ik toch geen kind meer Hugo willen noemen. Jesse is sinds Klaver ook al stukken minder mooi. Maargoed, smaken verschillen.

Zo zijn er toch ook nog 287 jongens Jan genoemd en kwam ik de namen Loua (148 keer gegeven) en Louay (62 keer) tegen. Die namen kende ik niet. Louay schijnt een Arabische naam te zijn, de herkomst van Loua is onbekend. En er zijn 36 jongens Midas genoemd. Kijk, dat is dan weer leuk! Ik heb een kat gehad die ik zo genoemd had, naar Midas Dekkers uiteraard.

Dan is er nog de trend ‘Jay’, zo noem ik het maar even. Het is nogal hip om je kind een naam te geven die begint met de klank ‘Jay’, op verschillende manieren geschreven. Het ergst vind ik het als het geschreven wordt als ‘Djay’ of ‘Djai’. Ik geloof dat die hype ook weer een beetje over is, gelukkig. Maargoed, smaken verschillen. Jay ligt lekker in het gehoor, daar ben ik het mee eens, maar wat er wel niet wordt gefrutseld met deze klank! Zo hebben we Jayson (wat is er mis met gewoon Jason?), Jaivey, Jaylinn, Jayce, Jay, Jailey (als in klein gevangenisje?), Jaimey, Jayda, Jaylen, Jayvano en Jayla. Aanverwant hebben we dan nog Jazzlynn, Jesslyn en Jesslynn, bijna dezelfde naam op een andere manier geschreven, in totaal 91 meisjes. Tja.

Een naam geven is ontzettend moeilijk. Een kind moet er zijn leven lang mee doen. De top 20 heb ik met mijn eigen kinderen altijd ontweken, maar een leuke naam vinden is gewoon echt lastig. Wat mij betreft hebben we de korte namen hype wel een beetje gehad, het mag wel weer wat langer. En niet te tropisch, niet teveel geknutsel. Als je tenminste nog een kind op de wereld wil zetten in deze rare tijd.

(Visited 144 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *