Een wormenhotel, en dan?

In mijn eerdere blog heb ik uitgelegd hoe je een wormenhotel opzet. Nu heb je hem staan en dan? Ook ik liep tegen wat dingen aan en die wil ik in dit blog behandelen.

Hoeveel en wat voor groenafval geef je je wormen te eten bijvoorbeeld?

Ze willen geen uien, prei en knoflook en niet teveel citrusvruchten. Ze zijn gek op koffieprut en verder voeg je fruit- en groenteafval toe wat je in stukken van maximaal vijf centimeter snijdt. Ik heb gelezen over dat je ze niet moet overvoeren, maar wat is dat, overvoeren?

Ik ben in de onderste bak (de bak boven de opvangbak voor het percolaat) begonnen. Daar heb ik de wormen geplaatst met de compost waarin ik ze kreeg en daar heb ik nog wat groenteafval, een versnipperde eierdoos en wat papiersnippers aan toegevoegd. Ik bedacht toen dat als ik hieraan groenafval zou blijven toevoegen, het nooit compost zou worden. Ik besloot dus niks meer toe te voegen aan deze bak. In de bak erboven ben ik toen begonnen met af en toe wat groente- en fruitafval, koffieprut, theezakjes, stro en papiersnippers toe te voegen. Niet teveel, maarja, wat is teveel en wat is te weinig? Ik bedacht ook dat de wormen niet naar deze bak zouden verhuizen als het allemaal heel droog en vers afval was, ze houden nu eenmaal van rottend en nattig spul. Ik heb dus maar gewoon op mijn gevoel ongeveer eens per week het één en ander toegevoegd.

Overigens is het niet erg als het afval gaat schimmelen. Dat gebeurde al in de onderste bak en je eerste gevoel is dat je wil gaan ingrijpen, schimmel, dat is niet goed! Maar in een wormenhotel is schimmel prima, de wormen vinden het helemaal niet erg. Op een gegeven moment verdwijnt het ook weer. Grote schimmelende stukken met blauwe schimmel heb ik er wel uit verwijderd, wat wellicht ook niet nodig is, maar als er zo’n harige witte schimmelwaas over het afval komt, is dat helemaal niet erg. Het afval gaat ontbinden en zorgt daarmee voor een prettigere omgeving voor de wormen. Het afval moet wel zacht genoeg zijn voor de wormen, ze hebben immers geen tanden! Zorg er dus ook voor dat je niet alleen vrij droog spul toevoegt, het moet smeuig zijn, zo nat als een volgezogen spons, dat is een goede richtlijn. Fruitafval is meestal vochtiger dan groenteafval, maar je kunt ook wat water toevoegen als het te droog is. Als het te nat is, kun je een versnipperde eierdoos of wat papiersnippers, uit een papierversnipperaar bijvoorbeeld, toevoegen. Let dan wel op dat het geen glanzend/gelamineerd papier is, want daar kunnen de wormen niets mee. Kranten of bruin karton zijn ook prima.

Ik heb er een gewoonte van gemaakt om iedere week even bij de wormen te kijken. Ze zijn altijd lekker aan het rondkronkelen in hun prut. Je hoeft niet bang te zijn dat ze zomaar op onderzoek uitgaan en proberen te ontsnappen uit de bak. Als ze het naar hun zin hebben, zullen ze dat niet doen. Ze gaan alleen op de vlucht als het veel te nat is of echt te droog. Mijn wormen hebben het nu nog erg goed naar hun zin. Nu ben ik in januari begonnen, en bij temperaturen onder de tien graden zijn de wormen kennelijk minder actief, dus echt actief heb ik ze nog niet meegemaakt. Ondertussen kwam ik vanochtend wel tot de conclusie, toen ik bij ze keek, dat er inmiddels een paar wormen door de gaten in de bodem van de bovenliggende bak zijn gekropen en zich nu dus een bak hoger bevinden, de bak waarin ik al weken een nieuwe laag afval aan het plaatsen ben! Het systeem werkt dus! De onderste bak  is al behoorlijk gecomposteerd, maar ik verwacht dat het echt nog wel een tijdje al duren voordat alle wormen naar de bovenliggende bak zijn verhuisd, maar het proces is dus in gang gezet! Spannend! Als ze allemaal verhuisd zijn, heb ik dus mijn eerste wormencompost! Overigens kun je de laatste wormen die nog niet verhuisd zijn, motiveren om ook te vertrekken. Dit doe je door de bak die nu gecomposteerd is, bovenop de bak te zetten waar je wil dat de wormen heen gaan. Je dekt de bak niet af, maar zet hem in het licht. Wormen houden niet van licht en zullen vluchten, door de gaten in de bodem naar de bak waar je ze wil hebben.

Ik heb ook al percolaat afgetapt. Ik bewaar dat in een fles en verdun het 1:10 en geef het op die manier als een soort Pokon aan mijn planten. Het is me ook opgevallen dat er babyslakjes in de wormenbak zitten. Ik heb die eruit gehaald omdat ik ze straks niet in mijn tuin wil hebben, waar ze mijn planten opeten.

(Visited 703 times, 1 visits today)

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *