Het laatste tsarengezin

Zoals bekend mag zijn is het gezin van de laatste tsaar van Rusland in juli 1918 in zijn geheel vermoord in Jekaterinenburg en betekende dat het einde van deze monarchie. Aan het hoofd van het tsarengezin stond vader Nicolaas II, tsaar van Rusland. Hij is geboren op 18 mei 1868 en was een zoon van tsaar Alexander III en tsarina Maria Fjodorovna, geboren als prinses Dagmar van Denemarken, de tweede dochter van koning Christiaan IX. Haar zus was de vrouw van koning Eduard VII van het Verenigd Koninkrijk. Tsaar Nicolaas II trouwde in november 1894 met prinses Alix van Hessen-Darmstadt (geboren in 1872). Zij was een kleindochter van koningin Victoria via haar tweede dochter Alice. Haar naam bestaat uit de namen van alle dochters van koningin Victoria: Victoria Alice Helena Louise Beatrice. Haar roepnaam is naar haar moeder, omgevormd naar de Duitse taal en zo ontstond de naam Alix. Alix was de favoriete kleindochter van koningin Victoria.

Op haar twaalfde ontmoet zij Nicolaas voor het eerst, op de bruiloft van haar zus met de Russische grootvorst Sergej Aleksandrovitsj. Het is liefde op het eerste gezicht en Alix wijst latere huwelijkskandidaten af om de weg naar Nicolaas open te houden. Beide families zijn niet voor het huwelijk, maar de twee zetten door. Alix bekeert zich tot het Russisch-orthodoxe geloof en neemt de naam Alexandra Fjodorovna aan. Vlak na de dood van tsaar Alexander III trouwen ze.

Een jaar later wordt het eerste kind geboren, een meisje, Olga, een teleurstelling voor het volk, een zoon is heel belangrijk. Het is Alexandra’s grootste taak als tsarina om een zoon te produceren. In mei 1897 volgt de volgende geboorte en weer schallen er geen 300 kanonschoten die een zoon zouden aankondigen. Het stopt bij 101 kanonschoten, weer een dochter dus. Grootvorstin Tatjana is geboren. Twee jaar later stoppen de kanonnen weer bij 101 schoten voor de geboorte van Maria en in juni 1901 kondigen wederom 101 kanonschoten de geboorte van Anastasia aan. Dan, in augustus 1904 komen toch nog de 300 kanonschoten voor de geboorte van de tsarevitsj Aleksej, een zoon! De vreugde duurt echter niet lang als blijkt dat Aleksej lijdt aan hemofilie, een bloedziekte die veel voorkomt in de lijn van koningin Victoria. Dat Aleksej ziek was, werd voor het volk verborgen gehouden.

De tsaar en de tsarina voedden zelf hun kinderen op, in tegenstelling tot veel andere Europese vorsten. Ze hadden een hecht gezinsleven. Uiteraard werden de dochters opgevoed met het idee dat ze een goede partij zouden moeten worden voor een Europese prins. Ze kregen lessen in etiquette en er waren zorgen als je wat te mollig of onelegant was. Voor de oudste grootvorstinnen werd ook al rondgekeken en afgetast wie een goede partner zou zijn. De Russische revolutie gooide echter roet in het eten. De revolutie begon als een spontane volksopstand van een volk dat het al langer slecht had, mede als gevolg van de eerste wereldoorlog. Op dat moment koos het leger de kant van het volk en moest de tsaar aftreden. Het gezin werd gevangen genomen. In november 1917 kwamen de bolsjewieken aan de macht en werd het tsarengezin overgebracht naar Jekaterinenburg waar ze in de nacht van 16 op 17 juli 1918 werden vermoord, onherkenbaar werden gemaakt en werden begraven. In de jaren negentig zijn ze teruggevonden en in 1998 bijgezet in de crypte van de Sint Petrus en Pauluskathedraal in Sint-Petersburg.

(Visited 105 times, 2 visits today)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *