Heel lang stopte mijn afstammingsreeks bij Neeltje van der Wilt, tot ik dus stuitte op de doopakte die de namen van haar ouders vermeldt. Alleen staat er dus bij haar beide ouders als achternaam Van der Wilt vermeld. In eerste instantie ging ik ervan uit dat dat de getrouwde naam was van Leijsje, maar aangezien we vaak genoeg gezien hebben dat neven en nichten met elkaar trouwden, zal dat in dit geval natuurlijk ook spelen! Getrouwde namen worden immers eigenlijk nooit in aktes vermeld, al zie je het bij oudere aktes wel, als een oudere dame overleed en niemand wist meer wat haar meisjesnaam was, bijvoorbeeld. Ik was alleen nog niet eerder tegengekomen dat ze dan ook dezelfde achternaam hebben, maar dat kan natuurlijk prima. De vaders zijn kennelijk broers. Of neven.
Leijsje wordt gedoopt op 10 februari 1743 in Tienhoven. 10 februari is mijn verjaardag, dus die datum valt op. Kan natuurlijk een keer, toeval. Het grappige is dat Leijsje trouwt op 10 februari 1768, ze is dan 25 jaar oud. Ze trouwt dus met Derk van der Wilt, vermoedelijk een neef of achterneef. Ze krijgen samen vijf kinderen waarvan mijn stammoeder Neeltje de oudste is. Daarna volgt Cornelis en aangezien Derk vermeld wordt als Derk Cornelisse van der Wilt, heet zijn vader Cornelis. De volgende zoon wordt Arie genoemd. In de doopakte van Leijsje werd ze vermeld als Leijsje Arisse (in de trouwakte als Ariense en wordt de naam Lijsje zonder e geschreven) van der Wilt, dus Arie is de naam van haar vader. Deze Arie blijft niet leven want tien jaar later wordt er weer een Arie geboren. Er volgt nog een tweede dochter, Geertje.
Nu vond ik in het Utrechts Archief de trouwakte van de ouders van Leijsje. Arie Jansse van der Wilt trouwde op 10 december 1732 in Tienhoven met Neeltje Dirxe Verhoeff. We weten hiermee dus ook de namen van hun vaders en dan zitten we zomaar eind zeventiende eeuw.
Overigens, om nog even terug te komen op Leijsje en mijn verjaardag, in 1786 (en dan is 86 het omgekeerde van 68, het jaar waarin ze eerder trouwde) trouwde ze, op 12 februari, met Arie van Zeijpveld. Derk van der Wilt was kennelijk overleden. Leijsjes kinderen waren op dat moment tussen de drie en zestien jaar oud. Saillant detail daarbij is dus dat haar jongste zoon en haar eigen vader, Arie heetten! De naam Van Zeijpveld, of Zijpveld, of Sijtveld, of noem het hele rijtje maar weer op, zijn we ook al eerder tegengekomen, want dat was de achternaam van de man van Neeltje van der Wilt, Leijsjes dochter. Ze trouwt niet met de schoonvader van haar dochter, want die heette Klaas.
Het mag wel duidelijk zijn dat de gemeenschappen van Breukeleveen en Tienhoven kleine gemeenschappen waren. Ze liggen ook, als je op de kaart kijkt, redelijk geïsoleerd van andere dorpen. Ook nu nog zijn het kleine gemeenschappen. Breukeleveen heeft zo’n tweehonderd inwoners en Tienhoven 1800. Dat zal destijds minder geweest zijn. Niet zo gek dus dat je al snel met je neef of nicht trouwde.
En zo bevat de stamreeks van de vrouwelijke lijn elf generaties vrouwen, van Neeltje Verhoeff naar mijn dochters.