Lijsje Manten, mijn betovergrootmoeder

De laatste loodjes bij het opruimen van mijn moeder’s spullen na haar overlijden, bestonden uit het verdelen van de laatste foto’s, belangrijke foto’s. Daaronder zat een portret van mijn betovergrootmoeder Lijsje Manten, die boven dit blog prijkt. Op de foto was ze tachtig jaar, dat was in 1940. Een prachtige dame met een getekend gezicht. Ik heb haar foto gekozen in mijn headerfoto, als representante voor de categorie ‘genealogie’, deze moeder van de moeder van de moeder van mijn moeder.

Lijsje Manten woonde haar hele leven in Loosdrecht. Ze werd er geboren op 22 juli 1860, als oudste kind van Gerrit Manten en Neeltje Vlug. Zij waren op 11 november het jaar ervoor getrouwd, ze werd dus acht maanden en elf dagen na de bruiloft geboren. Na haar werden nog twee dochters en een zoon geboren, die allen vrij oud werden (tussen de 79 en 82) en daarna nog een zoontje dat na twee maanden overleed en een dochtertje dat maar zes dagen oud werd.

Lijsje trouwde op haar 24ste met Jan Spijker, die ook in Loosdrecht geboren was en drie jaar ouder was dan zij. Lijsje en Jan kregen zes dochters en drie zonen. De jongste zoon, Maarten, was nog geen drie jaar oud toen zijn vader overleed. Jan Spijker verdronk in de rivier de Vecht nadat hij een toeval had gekregen. Het oudste kind was op dat moment ongeveer 19 jaar oud. Moeilijke tijden braken aan voor het gezin! Nog buiten het verdriet van het verlies van haar man, die slechts vijftig jaar oud werd, moest iedereen te eten hebben. Alle kinderen woonden nog thuis en gezien de leeftijd waarop men in die tijd ging werken, werkten er waarschijnlijk op dat moment drie kinderen. Mijn overgrootmoeder Johanna had een ‘dienstje’, zoals dat heette en als zij boven moest werken, dan gooide ze de stoffer gewoon wat heen en weer waardoor het leek alsof ze druk was, terwijl ze ondertussen sokken breide, die haar moeder dan kon verkopen.

Opvallend is dat er twee kinderen in 1917 trouwen, haar tweede dochter Johanna, mijn overgrootmoeder en haar derde kind, zoon Jan. De oudste dochter blijft altijd ongetrouwd. Het moment van 1917 is opvallend omdat in dat jaar het jongste kind, zoon Maarten, twaalf wordt en wellicht ook gaat werken. Dochter Johanna is bijna dertig als ze trouwt en zoon Jan is dan 25, ze trouwen zes dagen na elkaar. In 1921 volgens er nog twee bruiloften, daarna in 1922 nog één. In 1933 trouwt de jongste zoon Maarten. Drie van haar dochters blijven ongetrouwd.

Lijsje overlijdt in april 1948 op de gezegende leeftijd van 87 jaar. Haar hele leven woont ze in Loosdrecht. Tegenwoordig valt het gebied waar zij woonde onder Loenen, ze woonde bij het sluisje. Lijsje’s dochter Johanna, mijn overgrootmoeder dus, lijkt uiterlijk veel op haar moeder, zie ik op de foto’s (kopfoto, de oude dame links van het portret). Op een foto waarop Johanna jong is, (rechts van het portret, dame met baby) lijkt ze weer precies op haar dochter Loes, die geboren werd als Lijsje, maar de naam zo lelijk vond dat ze hem veranderde in Loes.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *