Weeuwenteelt, wat is dat?

Weeuwenteelt. Ooit van gehoord? Als je een moestuin hebt, hoor je er vanzelf een keer over. Weeuwenteelt staat eigenlijk voor het feit dat je bepaalde groenten voor de winter al zaait, zodat ze als kleine plantjes de winter overleven en dan, zodra het weer wat warmer wordt, verder groeien. De groenten hebben dan een voorsprong en je hebt dan een stuk vroeger dan normaal verse groente te oogsten!

Dat is ook precies het doel van weeuwenteelt: een vroege oogst. Zeker in vroeger tijden, voordat de kassen en de diepvriezers er waren, was het zaak zo vroeg mogelijk in het voorjaar weer verse groente tot je beschikking te hebben. Groenten werden wel geweckt, waardoor er veel zout in zat wat er weer uitgekookt moest worden. Veel vitamines zullen er niet meer in gezeten hebben, waardoor mensen, en dan vooral kinderen, verzwakten door vitaminegebrek.

Tegenwoordig is dat niet meer nodig, maar afgelopen oktober vond ik het leuk om het ook eens te proberen. Weeuwenteelt wordt veel toegepast met kolen, maar ik heb het met tuinbonen gedaan. Want ook dat is een voordeel van weeuwenteelt: dan zijn de tuinbonen al oogstrijp voor de grote boze zwarte bonenluis toeslaat, de schrik van iedere tuinboonteler! Ook bij kolen tellen die voordelen, minder last van koolvlieg en koolwitjes.

Mijn tuinbonen kwamen voorspoedig op en waren al ruim twintig centimeter hoog toen de winter begon. Dan staan de planten stil tot het weer warmer wordt. Echter, toen viel de winter in en viel er een pak sneeuw. Nu kunnen tuinbonen wel wat vorst hebben, maar dit was een beetje teveel van het goede. En ik heb geen koude kas of iets dergelijks waarin ik ze tegen de sneeuw en de ergste kou kon beschermen. Toen de sneeuw gesmolten was, hingen de tuinbonen slap op de grond, de stelen waren veranderd in een snotterige bende. Oké, mijn eerste poging tot weeuwenteelt is niet geslaagd, maar dat betekent niet dat ik het opgeef. Voor nu heb ik de snotterige weeuwentuinbonen geruimd en nieuwe bonen gelegd, en meteen ook maar de doperwten, kapucijners en sugar snaps. Het moestuinseizoen van 2021 is dus van start gegaan!

(Visited 335 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *