Wijziging bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Sinds 2017 is het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker veranderd. Voorheen werd er getest op afwijkende cellen, sinds vorig jaar wordt er getest op de aanwezigheid van het HPV virus. Als het virus gevonden wordt, wordt er ook gekeken naar onrustige cellen. Je kunt gewoon, zoals eerder, een uitstrijkje laten maken bij de huisarts, maar je kunt er ook voor kiezen om een zelfafnameset aan te vragen en zelf thuis materiaal af te nemen en op te sturen. Als je dat doet, wordt er alleen getest op de aanwezigheid van het HPV virus en als dat aanwezig is, bij 7 op de 100 vrouwen, moet er aanvullend onderzoek gedaan worden om te kijken of er onrustige cellen zijn.

Het wordt, uiteraard, positief gebracht. Er worden op deze manier 100 extra gevallen van baarmoederhalskanker opgespoord en daardoor 35 doden voorkomen. Maar, er bestaat ook baarmoederhalskanker die niet veroorzaakt wordt door het HPV virus en al die gevallen, al die gevallen!!, worden nu gemist. Dat wordt ook toegegeven, volgens het RIVM worden door deze nieuwe test 50 gevallen van baarmoederhalskanker gemist die met de eerdere testmethode wel werden gevonden. Deze vrouwen gaan naar de dokter als ze klachten krijgen, en dat is een hele tijd later. De kansen op complicaties en overlijden zijn dan dus heel veel groter. Het RIVM schat in dat 3 tot 5 vrouwen hierdoor overlijden.

Natuurlijk is niet iedere testmethode waterdicht, maar vanuit de medische branche gaan er al wel geluiden op dat men helemaal niet blij is met de nieuwe methode. Ook is de inschatting van het RIVM over gemiste gevallen en overlijdens volgens hen te rooskleurig. Ook komt er door de nieuwe methode een enorme overdiagnose: waar voorheen 3000 vrouwen per jaar vervolgonderzoek nodig hadden waarop verder geen behandeling nodig was, worden dat er nu 9000. Een enorme kostenstijging, om nog maar niet te spreken over de spanning en onzekerheid die het oplevert bij de vrouw zelf.

Ook wordt er minder vaak getest, voorheen kreeg een vrouw zeven keer in haar leven een uitnodiging voor baarmoederhalskankeronderzoek en dat worden er vijf. Als er op een bepaalde leeftijd geen HPV virus wordt aangetroffen in het uitstrijkje, krijgt je niet na vijf jaar een nieuwe oproep, maar pas na tien jaar.

Ik moet zeggen dat ik geschrokken ben van deze nieuwe testmethode. De HPV campagne is een nieuwe fase ingegaan. Nu wordt baarmoederhalskanker dus exclusief toegewezen aan het HPV virus, terwijl 8% van de gevallen van baarmoederhalskanker niet wordt veroorzaakt door het virus. Deze gevallen vallen nu allemaal buiten de screening. Het lijkt een eerste stap in een groter plan. Echter, over een aantal jaren zijn de eerste meisjes die gevaccineerd zijn tegen HPV aan hun eerste screeningsmoment toe. Gaat de overheid dan stellen dat je gevaccineerd had kunnen worden en als je gevaccineerd bent, je dus geen HPV bij je kunt hebben? Het is onzinnig om te testen op een virus waartegen je gevaccineerd had kunnen worden, dus gaan ze dan het bevolkingsonderzoek op een bepaald moment afschaffen?? De vrouwen die niet gevaccineerd zijn, moeten het dan maar uitzoeken of op eigen kosten een screeningsonderzoek laten doen?

Aan de andere kant schrijft het RIVM op zijn site dat bij vrouwen onder de dertig die wel het HPV virus bij zich dragen, het lichaam het virus meestal binnen enkele jaren zelf opruimt. Dit is ook al dubbel ten opzichte van vaccineren. Er is namelijk nog helemaal niet duidelijk voor hoeveel jaar het vaccin tegen de besmetting van het virus beschermt.

(Visited 121 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *