You’ll own nothing

Ik stoor me enorm aan al die scooters, en tegenwoordig ook elektrische fietsen, die her en der op de stoep staan. De deel-scooters. Te gebruiken met een app en je betaalt per minuut. Handig. Hoef je zo’n ding niet zelf te kopen, je huurt hem gewoon als je hem nodig hebt. Doet me denken aan een bepaalde uitspraak. ‘You’ll own nothing and you’ll be happy.’ En wat je nodig hebt, dat huur je. En dus zal ik er nooit aan meedoen. Geen deel-auto, geen slimme huurscooter, niet voor mij. 

Want het lijkt natuurlijk heel handig, je kijkt waar zo’n ding staat bij je in de buurt via de app. Je hoeft hem niet aan te schaffen, geen verzekering af te sluiten, je hoeft geen plek in je schuur of tuin te hebben om hem te stallen. Nee, je logt in en je rijdt ermee weg. Dat lijkt handig, maar ondertussen… Ik bedoel, je moet inloggen met je telefoon, ze weten dus wie welk vervoermiddel gebruikt. Al die scooters en dergelijke zijn uitgerust met GPS trackers, dus ze weten precies wie waarheen gaat, hoe laat en hoe lang je ergens blijft. Die data wordt wellicht verkocht, maar kan ook gekoppeld worden aan allerlei andere gegevens over jou en jouw gedrag. 

Dat lijkt vergezocht en dat zullen veel mensen als argument aanvoeren, dat ik er wel weer heel veel achter zoek, maar het gaat allemaal om het weggeven van je privacy, van je autonomie, de controle over jou geef je aan anderen, aan een systeem. Wat nou als dat systeem kwaad wil? Wat nou als er alleen nog maar van dit soort huurvoertuigen zijn. Geen auto’s of scooters in eigendom. Je bent er nu dus van afhankelijk als je naar je werk moet. En nu ben je na het halen van vijf prikken eigenlijk wel klaar met die onzinnige coronavaccinaties en haal je prik zes niet. Een maand nadat je de oproep voor die prik genegeerd hebt, lukt het je ineens niet om de scooter te ontgrendelen en je moet wel op tijd op je werk zijn! Na de mislukte actie krijg je direct een mailtje van de overheid: ‘We zien dat je zojuist tevergeefs hebt geprobeerd een scooter te huren. We hebben je helaas voor deze service moeten blokkeren omdat je je prik nog niet gehaald hebt. Maak nu een afspraak voor de prik zodat je weer gebruik kunt maken van je vervoermiddel’. Ver gezocht?

Je ziet het al met de huidige hoge energiekosten. Met tegenzin praat het kabinet over het compenseren van burgers. Een compensatie voor bedrijven, daar lijken ze geen zin in te hebben. Een fabrikant van aluminium is al omgevallen, veel bakkers, de kassenbouw, slagers e.d. kunnen de kosten niet meer aan. Toevallig veel bedrijven die met voedselproductie te maken hebben. En zullen we het nog even over de boeren hebben? De hele keten van onze voedselproductie staat onder druk. Straks koopt de EU alles op en krijg je je portie voedsel toebedeeld en misschien, als je lief bent, mag je op vrijdagavond een zak chips en een fles cola aanschaffen, als bonus. Net als vroeger, dat je op mocht blijven en iets lekkers kreeg. Als beloning. Omdat je zo netjes in de pas loopt. 

En nee, dat is niet vergezocht. Ik las al dat er ergens, ik dacht in Amerika, opgeroepen werd om je moestuintje, in je eigen tuin bijvoorbeeld, te registreren, gewoon om dat even in kaart te brengen. Ja ja. Over een tijdje mag je geen groenten verbouwen als je tuin niet geregistreerd is en nog even later moet je je oogst inleveren zodat het herverdeeld kan worden. 

Ondertussen word ook ik meegesleurd in het hele gedoe. Ook ik probeer te besparen op gas en elektra, gewoon omdat de kosten zo hoog zijn geworden. We hebben bloempotkacheltjes, for what it’s worth, maar ook een petroleumkachel en ik heb zelf een hooimadam gemaakt, zodat pannen niet lang op het fornuis hoeven te staan en de rijst, pasta, of wat dan ook meer dan een paar minuten moet koken, kan garen in de hooimadam. Het is precies wat de bedoeling is, ik weet het. Ze willen dat je energie niet meer als vanzelfsprekend beschouwt. De geesten zijn rijp gemaakt voor allerlei maatregelen. Onder het mom van een pandemie vinden we het inmiddels normaal dat winkels dicht gaan, dat je thuis moet blijven, niet of nauwelijks bezoek mag ontvangen, thuis werkt en online les krijgt. Het wordt normaal gevonden dat je met een gehoorzaamheidsbewijs wat meer privileges krijgt. Ik denk niet dat het heel gek gevonden wordt als komende winter de gastoevoer op bepaalde tijden stop gezet wordt als we vrijwillig niet genoeg bespaard hebben. Of dat er dringende adviezen komen over hoeveel lampen je aan mag hebben, hoe lang je mag douchen. We zijn getraind, althans, een groot deel van de bevolking, om gehoorzaam te luisteren naar wat het dan ook is wat de overheid van ons verlangt. Of dat nou reëel is of niet.

Misschien denk ik te ver, maar mijn vertrouwen in de overheid is, nou ja, is weg eigenlijk. Wat we de afgelopen twee jaar beleefd hebben, heeft dat veroorzaakt. Er zijn maatregelen ingevoerd die bewezen niet werkten. Dat wisten ze van tevoren en achteraf willen ze het niet evalueren. Dat zegt wel iets toch? Je hebt het hele land in de ellende gestort en wellicht ga je dat weer doen bij een volgende ‘golf’, maar we houden die maatregelen niet even kritisch tegen het licht. Voor mij geef je dan toe dat ze die proef niet kunnen doorstaan. Het enorme propagandacircus rond de prikjes, het demoniseren en uitsluiten van mensen die zich  niet wilden laten injecteren, het getuigt allemaal van weinig empathie met de burger. De zorg die niet wordt opgeschaald, sterker nog, in het nieuwe zorgakkoord staat zelfs dat er niet meer mensen in de zorg mogen gaan werken! Zogenaamd om te voorkomen dat er mensen uit andere branches, waar ook tekorten zijn, weggetrokken worden naar de zorg. Als je het eenmaal ziet is het zo doorzichtig. 

Net als de antisemitismeclaim die je als ‘extreem rechtse’ aan je broek krijgt. Afgelopen week heb ik pas begrepen hoe dat in elkaar zit. Als je het globalisme bekritiseert, ben je automatisch antisemiet. Waarom? Nou, omdat de hoogste leiders van deze wereld, de rijken die uiteindelijk aan de touwtjes trekken, de Sorossen en de Rothschilds bijvoorbeeld, Joodse wortels hebben. Je verzint het niet, maar zo is het dus. Kritiek op Soros, ook al is het gewoon kritiek op zijn persoon, zijn gedrag, is automatisch antisemitisch. Dus als ik zeg: Soros heeft lelijke voeten, dan slaat dat op alle Joden. Het is te kinderachtig voor woorden, maar dat is dus het hondenfluitje waar ze het over hebben. Andersom mag de oorlogsvergelijking wel gemaakt worden, in de Tweede Kamer hoor je ze constant, vooral uit de mond van D66. En steeds vaker worden wij, voorheen extreem-rechtsen, bruinhemden genoemd, of bruinrechts. Het is allemaal zo krom als een hoepel. 

Maargoed, geen prikken voor mij dus en ook geen deelscooter.

(Visited 563 times, 1 visits today)

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *