Bij het schrijven over verschillende vorstenhuizen, word ik eigenlijk steeds enthousiaster! Ik ontdek zoveel dingen die ik eigenlijk helemaal niet wist! Wist je bijvoorbeeld, dat de titel Groothertog van Luxemburg, vroeger verbonden was aan de Nederlandse koningen?
Het groothertogdom Luxemburg ontstond in 1815 tijdens het congres van Wenen en werd toegewezen aan Willem I, de koning van de Nederlanden. De koninkrijken waren vroeger veel dynamischer dan ze de laatste eeuw zijn. Koninkrijken en hertogdommen werden samengevoegd door huwelijken en weer losgemaakt. Heel vroeger werden gebieden wel opgedeeld en verdeeld over de verschillende kinderen, niet persé altijd allen maar de zonen. Later werd het regel dat titels alleen van vader op de oudste zoon, of een andere mannelijke opvolger werden doorgegeven, dit wordt de salische wet genoemd.
De salische wet is er ook oorzaak van geweest dat koning Willem Alexander zich geen groothertog van Luxemburg mag noemen. Deze titel was alleen vererfbaar in de mannelijke lijn, die van koning van Nederland mocht ook doorgegeven worden aan een dochter. Aangezien de drie zonen van koning Willem III uit zijn eerste huwelijk eerder waren overleden dan hijzelf, ging de koningstitel over naar zijn dochter uit zijn tweede huwelijk, Wilhelmina, ook al was Wilhelmina op dat moment pas tien jaar oud. Haar moeder, Emma, trad op als regent voor de jonge koningin.
Op het moment van overlijden van Willem III ging de titel groothertog van Luxemburg dus over op zijn meest directe mannelijke opvolger en dat was Adolf van Nassau-Weilburg. Na Adolf werd zijn zoon groothertog onder de naam Willem IV. Deze Willem echter, kreeg met zijn vrouw zes dochters, waarna alsnog de salische wet werd afgeschaft en de mogelijkheid werd geschapen om de titel te vererven aan een vrouw. Zijn oudste dochter, Maria Adelheid, werd de eerste groothertogin, van 1912 – 1919. Door vermeende sympathie met de Duitsers in de eerste wereldoorlog trad zij af ten gunste van haar zus, Charlotte. Zij was groothertogin tot 1964. Haar zoon, Jean, is de groothertog die laatst is overleden op 98-jarige leeftijd. Hij was getrouwd met prinses Josephine Charlotte, dochter van de Belgische koning en koningin Astrid.
Sinds 2000 zwaait de zoon van Jean, Henri, het scepter over Luxemburg. Hij trouwde de niet-adellijke Maria Teresa Mestre en zij hebben samen vijf kinderen, vier zoons en een dochter.
Graag gelezen!
In September was ik voor het eerst op vakantie geweest in Luxemburg ???????? Is een mooi land. Heb er van 2 blogs geschreven: https://ikbenfanvan.wordpress.com/2020/09/16/vakantie-2020-in-luxemburg-week-1/ en https://ikbenfanvan.wordpress.com/2020/09/22/vakantie-2020-in-luxemburg-week-2/
Wat je over Luxemburg hebt beschreven, wist ik ook deels.