Als je dreigt te zwichten voor de prik

De QR-maatschappij is van kracht geworden. Er is een grote groep mensen die zich niet heeft laten vaccineren, die zich nu realiseert wat dat inhoudt, dat je er in het dagelijks leven behoorlijk last van kunt hebben. Je een keertje laten testen om op vakantie te gaan, dat hebben veel mensen er nog wel voor over. Maar nu wordt het vervelend. Niet spontaan een keertje ergens binnenlopen om te gaan lunchen of een kop koffie met appeltaart nemen. Buiten op het terras mag dat wel, in de kou en de regen, het is inmiddels oktober, dus dat zal er niet beter op worden. Het geeft een weinig feestelijk gevoel. Ook op de sportvereniging worden mensen ineens geweerd uit de kantine. Even een bioscoopje pakken? Je moet getest worden en dat moet je dus plannen. De uitslag kan twee uur op zich laten wachten, je moet naar een testlocatie, je moet dat nare onderzoek ondergaan. En dat is als je je daarvoor wil laten testen en veel mensen hebben ook daar principiële bezwaren tegen of willen dat niet standaard één of twee keer per week laten doen. En dan zijn er nog de geruchten, of dreigingen, dat je de coronapas straks voor meer dingen nodig hebt. Werk bijvoorbeeld.

Ik ben niet overrompeld door de invoering van het deugbewijs, de gehoorzaamheidspas. Daar stel ik me al dit hele jaar op in. Maar dat is dus niet bij iedereen het geval. Een flinke groep is nu geschrokken, en dan vooral de jongeren en de mensen die zich niet op dagelijkse basis bezighouden met de achtergronden van dit spel. Een deel rijdt naar de vaccinatiestraat om dan toch maar die prik te gaan halen, ze zien niet meer dat ze er onderuit kunnen. Een deel ziet het Novavax vaccin als uitweg, omdat dat een vaccin is dat op de traditionele manier tot stand is gekomen. Je krijgt synthetisch spike eiwit ingespoten waar je lichaam antistoffen tegen maakt. Dat klinkt al beter dan de DNA en mRNA vaccins die je lichaam de opdracht geven het spike eiwit zelf te maken. Maar vergis je niet. Bij het Novavax vaccin is het virus waar het spike-eiwit in verpakt zit en wat je immuunsysteem dus aan het werk zet, een gebouwd, nano-tech synthetisch virus. Ook een experimentele technologie dus. En dat dan nog los van het feit dat traditionele vaccins niet 100% veilig zijn. Aan de BMR vaccins sterven in Nederland ieder jaar gemiddeld vijf kinderen en houdt een veelvoud daarvan er al dan niet levenslange schade aan over en als we terugdenken aan het vaccin tegen de Mexicaanse griep, of HPV, weten we dat traditionele vaccins echt niet per definitie veilig zijn.

Ik kan me wel voorstellen dat het je nu rauw op je dak valt. In Nederland hebben we nooit een vaccinatieplicht gehad en theoretisch is die er ook niet natuurlijk. Ik denk dat iedereen wel ziet dat de duimschroeven steeds strakker aangedraaid worden, hoe hard Hugo ook blijft roepen dat er geen dwang of drang is. De man roept dat nog als je thuis opgehaald wordt en gehandboeid bij de prikstraat wordt afgeleverd, waar je onder dwang je shot ontvangt, maargoed, zo ver zal hij niet gaan, want dat ziet er akelig uit. Aannemelijker is dat ons de toegang tot de samenleving steeds moeilijker wordt gemaakt, zodat we ‘vrijwillig’ kiezen voor vaccinatie. 

Bij mij is het inmiddels ook een principekwestie geworden om me niet te laten prikken. Ook, niet alleen maar, want ik heb duizend redenen om de prik niet te nemen en nul om hem wel te nemen. Ik stel me er wel op in. Als je jong bent is dat anders. Je werkt, je hebt geld en je wil genieten. En dan is daar Hugo. Je wil de prik niet omdat het virus voor jou geen enkele bedreiging is. De kans op bijwerkingen is voor jou veel groter. Een hartspierontsteking of ontsteking van het hartzakje, gezichtsverlamming, verstoorde menstruaties, zo maar een greep uit de nu bekende bijwerkingen. Vooral dat laatste zorgt ervoor dat veel jonge vrouwen zich niet laten vaccineren, en terecht. Er is niets bekend over de langetermijneffecten van de vaccins, berichten dat de spike-eiwitten opslaan in de eierstokken zijn op zijn minst alarmerend. Als je nog kinderen wil, is het verstandig de prik aan je voorbij te laten gaan. Het laatste jaar is er wereldwijd meer vaccinatieschade geweest van de coronavaccins, van blijvend letsel tot overlijden, dan van alle andere vaccins bij elkaar in de afgelopen dertig jaar! Laat die even op je inwerken!

Maar de druk blijft. En die zal nog wel wat erger worden. Zwicht je dan toch? Een mooie overweging las ik op Twitter. Iemand had tegen zijn kind ongeveer het volgende gezegd: “Als je nu het vaccin neemt om weer dingen te mogen en over twee maanden wordt de coronapas afgeschaft, zou je dan spijt hebben dat je je hebt laten vaccineren?” En zo is het. Onze overheid is inmiddels dusdanig onbetrouwbaar in haar beleid, dat het ook nog zo zou kunnen zijn dat als zij vinden dat voldoende mensen geprikt zijn, ze de dwangpas afschaffen. Het vaccin krijg je echter nooit meer uit je lichaam, met alle eventuele schade van dien. Wat is dus belangrijker? Je principes, je gezondheid, het eventueel kunnen krijgen van kinderen en hun gezondheid, of vrij bezoek aan de bioscoop en de horeca? Ik zou het wel weten. Hoe vervelend ook, dan maar geen horeca of concert, waar je dan ook nog een keer een test voor kan doen, totdat ze ook die mogelijkheid afschaffen. Zoek nieuwe manieren van vermaak. Nodig vrienden uit om thuis te komen eten, kook iets extra lekkers of laat iets bezorgen, desnoods huur je kok voor een avond, of bestel je iets via catering. Vind nieuwe wegen en blijf je eigen principes trouw. Chantage levert nooit iets op, zeker niet als de eisende partij constant de spelregels aanpast. Want nu zijn het twee prikken, maar ga er maar van uit dat het een jaarlijks prikfestijn wordt. Neem dat mee in je overwegingen als je nu overweegt ‘toch maar die prik’ te gaan halen. 

Hou vol! En vergeet niet dat je niet alleen bent, we zijn met velen.

(Visited 1.313 times, 1 visits today)

3 reacties

  1. Inderdaad. Ik heb dat er wel voor over, dat ik de horeca niet in kan… ik laat mij daar niet mee dreigen, maar ik ben natuurlijk al wat ouder en heb de cafe’s en restaurants niet meer zo nodig, ik maak het thuis wel gezelig en kook zelf wel en evenementen, die interesseren me niet, maar het gaat om het principe… het feit dat je niet meer ‘mag’ omdat je een ‘ongevaccineerde’ bent, dat klinkt gewoon als een vies woord he?

    Laat mij dan maar een outcast zijn, ik pas toch al niet zo thuis tussen ‘het gepeupel’, dus ik zal ze niet missen!

  2. “ je maakt het jezelf wel erg moeilijk “ , zei een vriendin. Dat doe ik al een leven lang : het mezelf moeilijk maken . Zonder dollen : blij dat sterk gebleven ben en sterker geworden ben .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *