Complotdenken volgens de Fabeltjesfuik

Ik heb toch maar even de uitzending van Lubach gekeken over zijn fabeltjesfuik, ik wilde toch eens weten of ik een complotdenker ben. Grappig vind ik deze meneer al lang niet meer en sinds zijn uitzending over anti-vaxxers heb ik nooit meer naar hem willen kijken. Nu kijk ik sowieso al jaren geen televisie meer en dat bevalt prima.

De fabeltjesfuik dus. Want om me er een mening over te kunnen vormen, moest ik het wel gezien hebben. Het is knap gemaakt, dat moet ik toegeven. Het woord ‘corona’ is alleen in het begin gevallen, toen hij concludeerde dat corona en complottheorie allebei met ‘co’ beginnen en dat dat vast geen toeval was. Vast een complot. Goh, wat grappig zeg. Maar door het hele onderwerp te vermijden, hoefde hij daar de discussie ook niet over aan. Het belangrijke onderwerp van dit moment, hoe je tegen dit onderwerp aankijkt, is doorslaggevend of je een complotgekkie bent of niet. Heel slim dus om dit te ontwijken.

In plaats daarvan maakt hij de kijker bang voor Youtube, want je kunt door de algoritmes zomaar meegezogen worden in de wereld van de complottheoristen en voor je het weet geloof je ook dat de regering bestaat uit kinderbloeddrinkende pedofielen. Nee, je kunt beter gewoon naar hem luisteren.

De uitzending bestaat vooral uit allerlei stukjes van podcasts, vooral van Lange Frans, maar ook TisjeboyJay en Sven Hulleman zag ik langskomen. Allemaal losse stukjes die uit context gehaald zijn en stuk voor stuk waarschijnlijk de extreemste uitspraken zijn uit de verschillende podcasts. Ook de beelden van demonstranten die getoond worden, zijn de extreme gevallen. Geen beelden van het vreedzame protest op Het Plein, waar geen geweld was, waar toespraken waren en gezongen werd. Zo kan het dus ook gewoon.

Lubach maakt de polarisatie in de maatschappij alleen maar groter door te suggereren dat iedere willekeurige burger die wat kritische vragen stelt ook meteen alles gelooft wat hij in deze uitzending langs liet komen. Ikzelf bijvoorbeeld verdiep me wel in corona, in de testen en wat daar niet aan klopt en hoe we cijfers gepresenteerd krijgen. In het begin ging het over intensive care bedden en nu gaat het over ‘besmettingen’, wat geen ziektegevallen zijn of besmettelijke mensen, maar slechts mensen die een positieve uitslag krijgen van de onbetrouwbare PCR test. Maargoed, ik dwaal af naar corona. Je hebt niet maar twee soorten mensen: de MSM volgers en de complottheoristen zoals Lubach ze laat zien, dat zijn de uitersten. Zoals bij alles zit er heel veel grijs tussen zwart en wit. Ik schaar me ergens in het grijs.

Ik ben tegen mondkapjes, simpelweg omdat wetenschappelijk ruim bewezen is dat het niet werkt, niets toevoegt. Ik begrijp dus niet waarom we die toch ineens verplicht moeten dragen straks. Ik geloof niet dat we een pandemie hebben, net zoals de WHO ook al heeft aangegeven, de cijfers bewijzen het! En ik geloof niet dat corona het dodelijke virus is wat ons aan het begin van dit jaar werd voorgehouden. 0,23% van de mensen overlijdt eraan, en dan vooral ouderen, dat ligt in dezelfde range als het griepvirus, de cijfers bewijzen het! Voor al die mensen die bang zijn heb ik een vraag: als u deze feiten op een rij ziet staan, gelooft u dan nog steeds dat het virus zo gevaarlijk is dat onze hele economie ervoor naar de knoppen moet? Een groot deel van de horeca gaat straks failliet. Het feit dat de regering het zegt en dat die het toch niet voor niks zullen zeggen, geldt niet. Een eerlijk antwoord vanuit uzelf gebaseerd op eerlijke cijfers. Ik zou daar graag een antwoord op krijgen.

Dus als er een opstand of burgeroorlog komt, zoals Lubach suggereert, komt het niet alleen door de algoritmes van Youtube, maar dan heeft Lubach met zijn polariserende uitzending van afgelopen zondag, bepaald niets gedaan om dit te voorkomen. Mensen worden niet in de fabeltjesfuik gezogen, mensen kunnen zelf nadenken en weet Lubach zelf zeker dat het niet klopt? Alleen omdat het zo onwaarschijnlijk klinkt? Ook niet toch? Overigens is de eigenaar van het productiebedrijf dat dit programma produceert, de echtgenote van Kajsa Ollongren. Er zou geen enkele schijn van belangenverstrengeling mogen zijn, maar als zo vaak in de politiek zijn er stippen die lijntjes vormen.

Maargoed, nu weet ik dus nog steeds niet of ik een complotdenker ben!

(Visited 1.907 times, 1 visits today)

9 reacties

 1. Zou Lu bah te lang een mondkapje opgehad hebben? Of miste hij een team dat doorgaans wel tot enig kritisch nadenken in staat is?

 2. Lubach had dus volgens jou niet dat stukje moeten laten zien waar lange Frans zei dat politici kinderbloed drinkers zijn, maar een stukje waarin mij iets heel neutraals/ aardigs zei..
  En hij had geen beelden mogen laten zien van demonstranten die Omtzigt op een krankzinnig enge manier lastig vielen? (In ruim een halve eeuw nog nooit zulke rare gedragingen naar een politicus gezien), maar beter een stukje van lieflijk zingende demonstranten?

  1. Als je het één gebruikt, dan ook het ander. Maar niet allerlei stukjes bij elkaar plakken en dan net doen of iedereen die kritisch is, daar ook allemaal achter staat, want zo is het niet. En dat alle demonstranten zijn zoals de beelden die hij liet zien. Ik heb heel andere beelden gezien van demonstranten, ook van mensen die vredig protesteerden en door de politie mishandeld werden. Zoals ik schreef: Er is veel grijs tussen zwart en wit. En meneer Lubach stelt zichzelf nu als spierwit voor en Lange Frans en iedereen die anders denkt, als zwart. En dat is kwalijk. Dat is polariseren.

   1. Okay, ik zie nu wel beter wat je bedoelde.. Ik ben zelf ook een grijze, dus ik zie nu de eenzijdigheid van die uitzending. Hoewel hij denk ik wel gelijk had dat veel mensen gevangen zitten in die YouTube fuik.

    1. Bijna iedereen bevindt zich ergens in het grijs, denk ik. Ik denk niet dat die fuik bestaat, maar ieder zijn mening. Dank voor je reactie.

 3. Lubach wil natuurlijk alleen maar kijkcijfers.
  Het feit dat 1.500 ic-bedden vol hebben gelegen met coronapatienten, en dat gewone operaties in de wacht werden gezet geeft wel aan dat dit geen griepvirusje is.
  Het feit dat over de hele wereld landen hun bevolking verplicht stellen mondkapjes te gebruiken zal niet zijn omdat het niets uitmaakt.
  Zonder lockdown wordt de misère niet te overzien. Diverse familieleden, vrienden en kennissen zullen dan in rap tempo ernstig ziek worden en overlijden.
  Kijk naar de feiten.

  1. Dat is ook wat ik doe. Kijk naar een heftig griepjaar, dan gebeurt ongeveer hetzelfde alleen wordt het niet zo breed uitgemeten en zijn deze maatregelen er niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *