Delphine Boël, buitenechtelijke dochter van de voormalige Belgische koning

Na een lange strijd heeft de voormalig koning Albert van België dan eindelijk erkend dat Delphine Boël zijn biologische dochter is. Het heeft even geduurd.

De juridische strijd begon medio 2013, klaarblijkelijk een maand nadat Delphine’s dochter longontsteking had gehad en ze zich realiseerde dat Albert de enige grootouder was die enigszins in de buurt woonde. Ze is getrouwd met een Ierse man en Delphine’s moeder woonde het grootste deel van de tijd in Frankrijk, in één van haar twee huizen aldaar. Omdat je niet de koning kunt dagvaarden, daagde ze haar wettige vader, Jacques Boël, en prins Philip en prinses Astrid, twee kinderen van koning Albert, voor het gerecht. Ze wilde via DNA bewijzen dat ze de biologische dochter was van Albert. Nadat Albert was afgetreden als koning, kon ze hem rechtstreeks dagvaarden. Uiteindelijk heeft dat geleid tot het erkennen van Delphine als de dochter van Albert in januari 2020. Kijk overigens voor de grap eens naar foto’s van Delphine en naar foto’s van Astrid, de gelijkenis is zo groot dat je daar al bijna geen DNA onderzoek voor nodig hebt.

Tot het verschijnen van een artikel over het vermeende vaderschap van Albert in het blad ’t Scheld, een satirische internetkrant, in 1999, had de koning regelmatig contact met Delphine en haar moeder. Erna verbrak hij het contact.

Albert en Delphine’s moeder, Sybille de Selys Longchamps, hadden elkaar in de zomer van 1966 leren kennen in Griekenland. Sybille was de dochter van de ambassadeur en op dat moment 25 jaar oud. Ze was getrouwd met Jacques Boël, maar had een triest en moeilijk huwelijksleven, net als prins Albert, die getrouwd was met Paola en drie jonge kinderen had. Het klikt en ze worden daarna regelmatig samen gezien. In maart 1967 gaan ze samen op skivakantie en dan begint de relatie pas echt goed. Zo goed dat in februari 1968 een dochter geboren wordt, Delphine. Sybille verlaat haar man en verhuist naar Ukkel. Albert vertelt het zijn vrouw en bezoekt zijn nieuwbakken dochter iedere dag. Voor Delphine is hij een vriend van haar moeder, maar wel eentje waar ze ook mee op vakantie gaat en die haar kado’s stuurt op haar verjaardag en met kerst. Ze noemt hem liefkozend ‘papillon’.

In 1976 krijgt Sybille het moeilijk met het geheimhouden van haar relatie met Albert en wil naar het buitenland vertrekken met Delphine. Albert besluit daarop te scheiden van Paola. Er wordt onderhandeld en koning Boudewijn, Albert’s kinderloze broer en de premier keuren de scheiding goed. Één van de voorwaarden van de scheiding is dat de kinderen van Albert Sybille niet mogen zien als ze hun vader bezoeken. Sybille vond dit te zwaar, zij zou dan altijd de slechterik zijn. Ze vertrekt in 1977 met Delphine naar Londen. Albert blaast zijn scheiding af.

Albert is niet blij met de beslissing van Sybille. Hij bezoekt hen in Londen en er wordt zelfs een directe telefoonlijn geïnstalleerd. Sybille hertrouwt in 1982 met een Britse edelman, maar de contacten tussen haar en Albert blijven ook. Als Albert en Paola hun 25-jarig huwelijk vieren wordt de romance na achttien jaar beëindigd. Als Delphine in 1985 zeventien jaar is, vertelt haar moeder haar wie Albert is.

Kort voor het huwelijk van Filip en Mathilde, het huidige koningspaar komt er een boek uit van royaltykenner Mario Danneels waarin het bestaan van Delphine wereldkundig wordt gemaakt. Op dit moment stoppen de kado’s die Delphine van Albert, die inmiddels koning is, toegestuurd krijgt. Met kerst 2000, als ze weer niks van haar vader hoort, belt ze hem op. Hij vertelt haar dat ze zijn dochter niet is.

Dertien jaar wacht Delphine, ongetwijfeld wikkend en wegend wat te doen totdat ze in 2013 begint aan het gerechtelijk proces dat nu geleid heeft tot de erkenning van haar als dochter van de gewezen koning.

Delphine kan nu aanspraak maken op een deel van de erfenis, mocht Albert komen te overlijden. Hiermee zou een bedrag gemoeid zijn van tussen de 200 en 300 miljoen Euro. Financieel heeft ze dit niet nodig, dit was ook nooit een drijfveer. Ten eerste is ze zelf een niet onverdienstelijke kunstenares, maar ten tweede is haar moeder zeer vermogend. Haar wettige vader is de staalmagnaat Jacques Boël. Ze zou zijn enige erfgename zijn geweest en het geschatte vermogen van hem en zijn familie is 1,7 miljard. Tijdens het gerechtelijk proces is Jacques Boël overigens officieel geschrapt als Delphine’s vader waardoor ze op zijn erfenis geen aanspraak meer maakt.

Ze heeft inmiddels ook de titel ‘prinses’ gekregen en heeft haar boer de koning en haar vader ook al bezocht.

(Visited 116 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *