Eijtje Hogerhout

Eijtje Hoogerhout. Haar achternaam wordt ook geschreven met één ‘o’, met een –d of –dt aan het einde en ook nog soms met een ‘n’ in plaats van een ‘r’. Tel uit de mogelijkheden. Ze werd geboren in Portengen en gedoopt op 10 juli 1735 in Ter Aa, een plaats die nu niet meer bestaat en is opgegaan in Breukelen wat dan weer gemeente Stichtse Vecht is. Haar naam wordt vermeld als Eijtje Cornelisse Hogerhout. Haar vader heette dus Cornelis. Verder heb ik geen gegevens van haar ouders kunnen vinden.

Eijtje trouwde met Sijmen de Haas, die een paar jaar ouder was en uit Woerden kwam. Eijtje en Sijmen kregen zes kinderen die ik terug kon vinden. Als eerste in 1758 een dochter die Joosje genoemd werd, daarna twee jaar achter elkaar een Jakob. De eerste werd gedoopt op 8 maart 1761, de tweede een jaar later op 31 mei. In 1765 volgende een zoon Cornelis, die kennelijk niet bleef leven want op 23 augustus 1772 werd er in Breukelen wederom een zoon Cornelis gedoopt. Op 30 november 1766 werd mijn voormoeder Grietje gedoopt. Dit is een mooi geval om eens uit te zoeken of het andersom ook werkt. We hebben twee jongens en twee meisjes, alle grootouders zouden vernoemd moeten zijn. Eitjes vader was Cornelis, dus zou Sijmens vader Jakob moeten heten. Joosje zou dan als gok de moeder van Sijmen zijn en Grietje die van Eijtje. Ik ging zoeken op De Haas en Jakob en Joosje. Bingo! Jakob de Haas en Joosje Bijman, ook geschreven als Beijman, trouwden op 1 maart 1724 in Woerden. Deze methode leverde bij de ouders van Eijtje helaas geen resultaten.

Eijtje. Het blijft een aparte naam. Ze wordt ook wel vermeld als Eida, maar dat komt maar één keer voor, in de overlijdensakte van haar zoon Cornelis in 1833. Ik ben ook een aantal doopaktes tegengekomen van kinderen van Arriaantje de Haas waarbij de doopgetuige Aaltje Hogerhout heet. Ik vermoed dat Arriaantje de zus is van Sijmen. En als Aaltje dezelfde is als Eijtje, en Eida, dan ga je toch denken dat deze namen afgeleid zijn van de naam Alijda/Alida. Ik denk dat het voor de hand liggend is, maar sluitend bewijs heb ik niet.

Eijtje werd 77 jaar oud en overleed op 24 juni 1812, toen net de burgerlijke stand was ingevoerd. De akte is dan ook in het Frans opgesteld en vermeldt Kortrijk als overlijdensplaats. Het digitale archief heeft daar Kortrijk België van gemaakt, omdat Kortrijk een bekende plaats is in België.  Ik vroeg me al af wat onze Eijtje deed in het verre België en er zelfs overleed. Echter, toen ik op ging zoeken waar Ter Aa ligt, de plek waar Eijtje gedoopt is, ontdekte ik ten oosten van Portengen een gebied dat de naam Kortrijk draagt. Eijtje is dus helemaal niet zo ver van haar geboortegrond overleden. Ik heb er een  melding van gemaakt, op termijn zal het in het digitale archief worden aangepast.

(Visited 74 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *