Gebiedende wijs (bijvoorbeeld: word lid!)

De gebiedende wijs is een werkwoordsvorm die wordt gebruikt voor bevelen, verzoeken, wensen en adviezen. Mij is vroeger als ezelsbruggetje geleerd het werkwoord dan zo kort mogelijk te noteren. Dus bijvoorbeeld, zoals hieronder vermeld staat: ‘word lid!’ Worden staat hier in de gebiedende wijs en is inderdaad zo kort mogelijk genoteerd. Toch zie ik het ook nog wel langskomen als: ‘wordt lid’, dat is dus fout.

Het ezelsbruggetje het werkwoord zo kort mogelijk te schrijven, werkt dus goed.

In het verleden waren de regels voor de gebiedende wijs anders, en wellicht dat hierdoor de verwarring is ontstaan. Vroeger werd de stam+t  gebruikt voor de gebiedende wijs, in onze taal zijn daar nog resten van te vinden, zoals: ‘komt allen tezamen’ en ‘staakt het vuren’.

In de beleefdheidsvorm, dus als je iemand aanspreekt waar je ‘u’ tegen zegt, komt er weer wel een t achter de stam. Je zegt dus wel weer: ‘gaat zitten’ tegen een oudere dame of heer als je diegene een stoel aanbiedt. Tegen een kind zeg je in dit geval: ‘ga zitten’. Zo zijn er toch weer uitzonderingen en wordt het toch weer ingewikkeld.

(Visited 83 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *