Het leven van mijn voormoeder, Anna van Lammeren

Anna van Lammeren is de moeder van mijn ‘favoriete’ voorouder Anna Maria Geertruida, ‘Geertje’, Kodde. Anna werd geboren op 24 juni 1855 in Abcoude-Proosdij als dochter van Cornelis van Lammeren en Eva Bon. 

Op 2 april 1877 trouwde ze, op 21-jarige leeftijd, ook in Abcoude-Proosdij, met Theodorus Hendrikus Kodde. Haar beide ouders leefden toen al niet meer. Theo was de zoon van een in Hannover geboren vader die als arbeidsmigrant in Nederland terecht was gekomen. In die tijd waren er veel arbeidsmigranten vanuit dat gebied in Duitsland die in Nederland als veenwerker werkten. Vaak was dat seizoensarbeid en gingen ze na het seizoen weer terug naar Duitsland om het jaar erna weer terug te keren. Een behoorlijke groep bleef uiteindelijk hier wonen, omdat ze werk voor het hele jaar vonden of omdat ze een Nederlander trouwden. Overigens kwamen deze mensen lopend vanuit het toenmalige koninkrijk Hannover naar Nederland, een wandeltocht die dagen in beslag nam. 

Negen maanden en één week na hun trouwdag werd hun eerste dochter geboren, Alida Theodora, vernoemd naar de opa en oma van vaders kant. 17 maanden later volgde Eva Margaretha Maria, vernoemd naar oma van moeders kant. Dit meisje werd slechts acht maanden oud. Zeven maanden na haar overlijden werd dochter nummer drie geboren, weer een Eva, want oma aan moeders kant was nog steeds aan de beurt om vernoemd te worden, Eva Cornelia werd ze genoemd, naar opa en oma van moeders kant. Helaas werd deze Eva slechts 15 maanden oud. Drie maanden voor haar overlijden was dochter nummer vier geboren, Maria Louiza. Een jaar later volgde de eerste zoon, Cornelis Theodorus en nog een jaar later Theodorus Hendricus, die slechts twee maanden oud werd. Weer een jaar later volgde weer een Eva, want oma was nog steeds niet vernoemd, Eva Margaretha. 15 maanden daarna volgde Anna Maria Geertruida, mijn overgrootmoeder, en ruim een jaar daarna Theodorus Hendricus. Anderhalf jaar daarna volgde een tweeling, Petrus en Johannes, waarvan Petrus na 17 dagen overleed. Anderhalf jaar daarna kwam Geertruida Anna ter wereld, de laatste van de twaalf kinderen die Anna in ruim twaalf jaar ter wereld bracht. 

Twaalf kinderen in twaalf jaar, wat een aanslag moet dat zijn geweest op haar lichaam. Drie kinderen werden niet ouder dan een jaar, één verloor ze er op éénjarige leeftijd en eentje werd niet ouder dan drie jaar. Ik probeer altijd even op me in te laten werken wat voor impact dit moet hebben gehad op de vrouwen in die tijd. Aan de ene kant de lichamelijke impact van al die zwangerschappen, de armoede, dus ook geen goede voeding en dan nog de zorgen over kindjes die overlijden aan de simpelste infecties, omdat de hygiëne in die tijd nog heel slecht was. De constante zorgen over werk en inkomen, wat een zwaar leven!

Een jaar na de geboorte van haar laatste dochter, die maar acht maanden oud werd, overleed Anna, 36 jaar oud, in haar geboortedorp Abcoude-Proosdij, terwijl haar gezin op dat moment in Utrecht woonde. Waarschijnlijk werd ze bij familie verzorgd. Een week na haar overleed haar zevende kind, Eva Margaretha en een paar maanden later ook haar oudste dochter. Haar zoontje van drie was het jaar ervoor overleden, er zal dus een epidemie van het één of ander zijn geweest in die tijd, of tuberculose.

Zo eindigde het leven van Anna Kodde – van Lammeren, een kort en triest leven. Voor haar gezin brak een moeilijke tijd aan, een gehalveerd, moederloos gezin dan zijn weg moest vinden in het leven. Het was een harde tijd.

(Visited 74 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *