Persoonlijke ergernis: Kinderen met spenen en zonnebrilletjes

Het is een persoonlijke ergernis van mij: kinderen die in winkels rondlopen met een speen in hun mond. Kinderen van twee of drie jaar, of zelfs nog ouder, die praten met een speen in hun mond. Het liefst zou ik ze persoonlijk uit die mondjes trekken. Want: een kind van die leeftijd heeft geen speen nodig, sowieso niet. Tot een jaar of drie wellicht nog af en toe als troost of om in te slapen. Maar niet standaard als je in een winkel loopt. Het blijven dragen van een speen is ook niet zonder risico’s.

Jonge kinderen hebben een duidelijke zuigbehoefte. Vanaf één jaar wordt dat al een heel stuk minder en eigenlijk zou je de speen uit het leven van je kind moeten verbannen als ze een jaar of twee, hooguit drie zijn. Het lang dragen van een speen zorgt ervoor dat de tong omlaag geduwd wordt en daardoor lui wordt. Lang spenen zorgt ook voor vervorming van het gehemelte. Je kent ze wel, de kinderen met een open beet, een halvemaanvormige spleet tussen de boven- en ondertanden. De luie tong hindert het kind in zijn spraakontwikkeling en zelfs het gehoor kan er problemen van ondervinden. Mijn oudste dochter dronk nog lang ‘s morgens warme melk uit een fles. Dat was het enige moment dat ze nog een speen in haar mond had. Tien minuutjes per dag dus ongeveer. De juf sprak mij erop aan, ze zat toen in groep 3. Mijn dochter hoorde het verschil tussen de ‘ui’ en de ‘eu’ slecht. Had zij nog een speen wellicht? En dat terwijl we de speen al jaren uit haar leven verbannen hadden, het ging alleen om die paar minuutjes ‘s morgens!

Een andere ergernis van mij is dat jonge kinderen steeds vaker zonnebrillen dragen. Baby’s in maxi-cosi’s zie je soms al met een zonnebril! Nu ik erop ging zoeken op het internet, kom ik artikelen tegen waarin het oogfonds waarschuwt voor de UV straling van de zon en zonnebrilletjes voor jonge kinderen promoot. Ik vind dat zorgelijk. Hoezo moeten de ogen beschermd worden tegen de zon? Een kind kijkt heus niet constant in de volle zon. Toen mijn zoon na zijn geboorte in de felle lamp bleef kijken en ik hem daartegen wilde beschermen, zei de verloskundige: “Als hij er last van heeft, draait hij zijn hoofd wel weg hoor!” Kijk, dat is de nuchtere benadering waar ik van hou. 

Waar aan voorbij gegaan wordt in dezen, is mijns inziens het positieve effect van de zon! Waarom denk je dat mensen winterdepressies krijgen? De behandeling voor een winterdepressie bestaat uit, jawel!, lichttherapie! Licht verdrijft sombere gevoelens! In het donker maak je melatonine aan en word je slaperig. Door kinderen van jongs af aan een zonnebril op te zetten, kweek je volgens mij kinderen die duf en depressief zijn. 

Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat je ook aan zonlicht went. Vroeger droeg ik vaak een zonnebril, ik kreeg snel hoofdpijn van fel licht. Toen ik een aantal jaren geleden stopte met het dragen van een zonnebril, gewoon omdat ik een knop in mezelf heb omgezet, had ik helemaal geen last meer van de zon, ik kan er gewoon veel beter tegen. Dus door een kind al vanaf de babyleeftijd een zonnebril op te zetten, belet je het ook om te wennen aan feller licht. Weg die dingen dus! Laat de zon en het licht toe in je leven!

(Visited 189 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *