Verplicht prikken voor de kinderopvang sneuvelt

De politiek is er al een paar jaar mee bezig: vaccinatiedrang voor kinderen. Vooral ingegeven door een dalende vaccinatiegraad.

In 2018 kwam Klaas Dijkhoff groot in het nieuws toen hij dreigde met een vaccinatieplicht voor kinderen. Als liberaal was hij niet voor verplichten, maar (en na ‘maar’ komt de waarheid) in dit geval ging hij er toch over nadenken. D66-ers Rens Raemakers en Paul van Meenen maakten een initiatiefwet om de prikplicht in de kinderopvang door te voeren en die werd begin 2020 met een grote meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer. 

Ik heb deze tendens altijd zeer zorgelijk gevonden. Klaas Dijkhoff speelde zelfs met de gedachte om kinderbijslag afhankelijk te maken van of je je kinderen wel had laten vaccineren. Het zou dus geen directe prikplicht worden, maar veel scheelt het niet. Als de kinderbijslag ervan afhangt, als je geen plek in de crèche krijgt voor je kind, wat blijft er dan nog over? Velen zullen dan zwichten voor de prikdrang. Ik vind het ook zorgelijk dat mazelen, want dat is dan meestal de ziekte die als argument gebruikt wordt, wordt afgeschilderd als een dodelijke ziekte. 

De eerste prik tegen o.a. mazelen krijgt een kind met 14 maanden. Kennelijk kan de prik niet eerder gegeven worden. Het is bekend dat de reactie op deze prik veel heftiger is dan op de andere prikken. Het kan zijn dat een kind voor die tijd zijn natuurlijke afweer tegen mazelen al verloren heeft en dus vatbaar is om de ziekte te krijgen. Borstvoeding zorgt voor een zo optimaal mogelijke bescherming, maar doordat de huidige generatie moeders zelf als kind is ingeënt tegen mazelen, is de afweer die zij aan hun kinderen doorgeven, minder sterk dan wanneer zij de ziekte zelf zouden hebben doorgemaakt. Er kan dus een periode zijn, voorafgaand aan de leeftijd van 14 maanden, dat kinderen eventueel vatbaar zijn voor mazelen. Is dat erg? Mazelen is een pittige ziekte, dat zal ik niet ontkennen, maar tegenwoordig wordt mazelen in de media weggezet als ‘dodelijke’ ziekte. Okay, in zeer ernstige en zeldzame gevallen kan een kind overlijden aan mazelen, en ja, kinderen kunnen er ook schade aan overhouden, maar nogmaals, dat is zeer zeer zeldzaam. 

Aan de andere kant overlijden er ieder jaar gemiddeld vijf kinderen na vaccinatie. En dan vooral na de vaccinatie tegen BMR (Bof, Mazelen en Rode Hond). En er zijn ook kinderen met vaccinatieschade. Dat is gewoon bekend en erkend. Het blijft dus altijd kiezen tussen twee kwaden, risico op het één of risico op het ander, hoe klein ook. Dat alleen al is een reden om nooit drang te mogen uitoefenen op het nemen van een prik.

Wat ik ook zorgelijk vind, is dat er steeds meer vaccinaties standaard gegeven worden aan kinderen. Toen ik jong was, was dat alleen DKTP, pokken en op 11-jarige leeftijd Rode Hond. Mijn kinderen (jaren 90) hebben er al veel meer gehad, maar als ik zie wat er nu allemaal in het schema staat, daar schrik ik echt van! 27 doses in het eerste jaar! Dan volgen er nog 17 doses tot hun veertiende jaar en daar zitten dan de Covid-prikken nog niet bij. 

Die Covid-prikken, waar ik heel erg tegen ben, die zijn in dit geval de redding geweest. Want de prikplicht in de kinderopvang ging over de prikken die in het Rijksvaccinatieprogramma staan. En daar staan de Covid-prikken dus ook in, sinds maart 2021! En dat vonden de politieke partijen in de Eerste Kamer, op D66 na, toch te ver gaan. Dat zou betekenen dat kinderen vanaf vijf jaar die gebruik maken van kinderopvang, hun Covid-prikken moeten krijgen, maar ook het personeel dient dan deze prikken te nemen. Het enige positieve aan de Covid-prikken is dus dat ze ervoor gezorgd hebben dat deze wet het niet heeft gehaald. Hoera.

Lees ook: Over een vrij land en verplichte vaccinaties

(Visited 190 times, 1 visits today)

2 reacties

  1. “Mazelen is een pittige ziekte, dat zal ik niet ontkennen, maar tegenwoordig wordt mazelen in de media
    weggezet als ‘dodelijke’ ziekte.”

    Wereldwijde cijfers worden gebruikt om de vaccinatie in welvarende landen te rechtvaardigen. Mazelen zijn dodelijk, wanneer een kind ondervoed is.

    1. Mazelen kunnen dodelijk zijn als een kind ondervoed is. Geef die kinderen eten, geen nauwelijks werkende prik met bijwerkingen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *