Problemen in de wormenbak!

Ik heb sinds januari een wormenbak, of wormenhotel en heb dus nog niet alle seizoenen meegemaakt. In de winter zijn de wormen minder actief en liep het allemaal dus niet zo’n vaart. Één à twee keer per week kijk ik even in de bak of het allemaal nog goed gaat en de wormen het naar hun zin hebben. In de onderste bak, waar niet zoveel in zat, waren de wormen van het ene op het andere moment klaar, ze waren allemaal naar de bak erboven verhuisd. In die bak was ik al een tijd bezig om een nieuwe laag op te bouwen van groenafval, papiersnippers en koffieprut. Ik moest wel handmatig nog een heleboel babywormen verwijderen uit de onderste bak voor ik de compost kon mengen met potgrond en er een aantal planten blij mee kon maken.

De tijgerwormen gingen verder in de nieuwe bak, dat ging prima tot het een aantal weken achter elkaar erg droog was. Van het ene op het andere moment had ik honderden mieren in de bak! Ik heb maar eens opgezocht of dit kwaad kon en wat het betekende. Wat mieren in de bak is niet erg, er zitten altijd wel wat andere insecten in de bak, maar zoveel mieren is niet goed. Het kon erop duiden dat de bak te droog was. Tja, dat kon wel kloppen, alle wormen zaten precies in het midden van de bak, waar het het vochtigst was, dus maar eens een flinke scheut water in de bak. Mieren houden er niet van en wormen wel, die kunnen er ook wel tegen als het een beetje te nat is. Eerst maar eens een halve liter water in de bak gegooid en nog wat gesproeid met een plantenspuit. De dag erna nog maar eens een flinke plens water erbij. Daarna waren de mieren zo goed als verdwenen en hadden de wormen zich ook al beter verspreid over de bak. Probleem weer opgelost. Bijkomend voordeel is dat ik meteen een liter wormenthee had in de lekbak onder de compostbakken.

Ik heb meteen maar eens gekeken wat voor problemen zich nog meer kunnen voordoen in de wormenbak:

Stank is een teken dat er iets niet goed gaat. De wormenbak stinkt in principe niet. Stank komt vaak doordat de bak te nat is, zitten de gaten verstopt? Komt er wel voldoende zuurstof in de bak? Stank geeft namelijk aan dat er zuurstofgebrek is.

Fruitvliegen of andere vliegen zijn in principe niet schadelijk in de wormenbak. Ze kunnen wel irritant zijn. Je kunt eventuele luchtopeningen in de bak afsluiten door er gaas voor te spannen. Ook kun je bovenop de compost of het groenafval een doek leggen, of een laagje papiersnippers. Ik doe dit met een paar eierdozen, dat voorkomt meteen dat het groenafval aan de onderkant van de bak die erboven zit blijft kleven.

Je kunt schrikken van schimmel in de bak. Wij mensen zijn zo afgericht dat schimmel slecht is, dat we het meteen te lijf willen gaan. Schimmel in de wormenbak is niet erg, het is eigenlijk het normale begin van het composteringsproces.

Als je wormen op de vlucht slaan betekent het dat de bak of veel te droog is, veel te nat of veel te warm. De wormen hebben de temperatuur het liefst tussen de 15 en 25 graden. Zet de bak dus niet in de zon want daar loopt de temperatuur enorm snel op!

https://www.permacultuurnederland.org/permacultuurtk/wormenbak.pdf
https://balkonton.nl/mieren-in-je-wormenbak/
https://www.tuinadvies.nl/artikels/wormenbak_problemen_en_veelgestelde_vragen
https://duurzametuinartikelen.nl/faq-wormenbak/

(Visited 723 times, 1 visits today)

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *