We houden het in de familie

Ik zat weer eens te grasduinen op www.wiewaswie.nl. Sinds ik in Loosdrecht woon, kom ik de naam Manten weer regelmatig tegen. Op bedrijfsbusjes en er is ook een jachthaven met die naam. Aangezien de naam in mijn stamboom voorkomt, de moeder van de moeder van de moeder van mijn moeder heet Lijsje Manten, besloot ik die kant eens wat verder uit te diepen.

Zo stuitte ik op de gebroeders Jan en Willem Manten, geboren in 1779 en 1789 in Nieuw-Loosdrecht. Dat vond ik ook apart, dat het dorp in 1779 kennelijk al Nieuw-Loosdrecht heette! Deze broers hadden nog een broer, Marten, en deze Marten was de opa van mijn Lijsje. Maargoed, terug naar Jan en Willem.

Wat mij aan ze opviel, is dat ze zijn getrouwd met twee zussen, namelijk Geertje en Jannetje van Oostveen, geboren in 1779 en 1790 in Tienhoven. In 1813 trouwde Geertje van Oostveen met Jan Manten, beiden waren ze 34 jaar oud. Niet heel jong, maar ik zie dat veel in de archieven. Het is echt een misverstand dat er vroeger altijd heel jong getrouwd werd.  Van dit stel zie ik één zoon, geboren en overleden in 1819. Het jongetje, Jan, vernoemd naar zijn vader en zijn opa, werd slechts dertien dagen oud. Andere kinderen zie ik niet, het lijkt erop dat er nooit meer een kind is gekomen.

In 1828 was het de beurt aan zus Jannetje, zij trouwde met Willem Manten. Waar Geertje en Jan al niet heel jong waren bij hun huwelijk, waren Jannetje en Willem 38 en 39 jaar oud toen ze trouwden. In 1835, na zo’n zeven jaar huwelijk, verwelkomden ze hun enige kind, een dochter die Gerritje genoemd werd, vernoemd naar de moeder van Willem. Jannetje was toen zo’n 45 jaar oud!

Geertje en Jannetje kwamen uit een groot gezin, Geertje was de oudste, Jannetje nummer vijf. Ze hadden nog twee zussen en vier broers. Het was keurig verdeeld in het gezin. Na eerst twee dochters, werden er daarna twee zoons geboren, waarna nog twee dochters en daarna twee zoons volgden. De oudste broer, het derde kind, was Paulus. Paulus trouwde met Marretje, of Matje, Kleijn, ook geschreven als Klijn. Zij kregen negen kinderen in zeventien jaar, waarvan er vier jong overleden, zo rond de leeftijd van één jaar: Gijsbertje, twee Klaasjes en een Klaas. De jongste werd Nicolaas genoemd en die bleef leven. De vader van Marretje heette Klaas en pas het vierde kind dat naar hem vernoemd werd, bleef leven. Een boel verdriet dus, maar toch ook vier kinderen die uiteindelijk hun kindertijd overleefden, keurig vernoemd naar beide opa’s en beide oma’s. Één van deze kinderen, de tweede Gijsbert, vernoemd naar opa Van Oostveen, trouwde in 1855 met Gerritje Manten, de dochter die Jannetje en Willem ver na hun veertigste kregen.

Jannetje en Paulus waren broer en zus en dus waren Gerritje en Gijsbert volle neef en nicht, ze deelden een opa en oma! Het kwam veel vaker voor in die tijd, maar toch blijf ik het apart vinden, trouwen met je volle neef of nicht. Iemand die je al je hele leven kent, die dezelfde opa en oma heeft. Maar in de kleine gemeenschappen zoals die er vroeger waren, was de huwelijksmarkt niet zo groot. Keep it in the family!

(Visited 291 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *