Aletta Maria

Vernoemen… eeuwen lang was het de gewoonste zaak van de wereld, de laatste vijftig jaar is het niet meer vanzelfsprekend en eigenlijk zelfs niet meer gangbaar. Alhoewel ik mijn kinderen niet vernoemd heb, zij hebben zelfs geen tweede naam, vind ik het ergens wel jammer dat langdurige naamtradities hierdoor verloren gaan. Ik wil jullie eens meenemen in een naamtraditie die in mijn stamboom zit, Aletta Maria. Hoe deze namen zijn samengekomen en samen zijn gebleven.

Op 20 september 1752 trouwde in Utrecht Aletta van Griethuijsen met Arnoldus van Pappelendam. Haar leeftijd weet ik niet, dat zal ergens tussen de twintig en dertig jaar zijn geweest. Ze zal dus bijna driehonderd jaar geleden geboren zijn. Op dat moment hadden ze al een baby of was Aletta hoogzwanger. Op 1 januari van 1753 namelijk werd hun zoon gedoopt, zijn naam was Willem van Pappelendam. Aletta en Arnoldus kregen in totaal zes kinderen, hun vijfde kind, na vier zonen de eerste dochter, werd Aletta genoemd, naar haar moeder. Van haar vind ik echter geen verdere sporen. De oudste zoon echter, Willem dus, trouwde in 1779 in Utrecht met Maria van Voorn.

Van Willem en Maria zijn twee kinderen bekend, beiden dochters. Aletta Maria is daarvan de oudste. Zij is de eerste die de combinatie draagt van deze twee namen, vernoemd dus naar haar oma Aletta en haar moeder Maria. Het begin van een lange traditie. Aletta Maria trouwt in 1810 in Utrecht met Marten Manten, die geboren is in Loosdrecht. Ze vestigen zich in Loosdrecht waar ze na een dochter een zoontje krijgen, Jan Willem, dat slechts 22 dagen oud wordt, een paar jaar later wordt er weer een Jan Willem geboren en deze blijft leven. De jongste zoon heet Gerrit, hij wordt geboren in 1819 in Loosdrecht.

Gerrit Manten trouwt op zijn beurt op 11 november 1859 in Loosdrecht met Neeltje Vlug. Zij krijgen zes kinderen. De oudste is Lijsje, mijn stammoeder, zij is geboren in 1860, ruim acht maanden na de trouwdag van haar ouders. De tweede dochter krijgt de naam Aletta Maria, naar haar oma.

Mijn stammoeder Lijsje trouwt in 1885 met Jan Spijker, zij krijgen een hele reeks dochters, waaronder in 1899 op 15 april dochter Aletta Maria. Lijsje’s zus Aletta Maria trouwt in 1867 met Jan Mooij en zij krijgen tien kinderen. Hun zesde kind is dochter Alette Maria, ook geboren in 1899. Oma Aletta Maria krijgt dus in één jaar twee kleindochters die haar naam dragen!  Aletta Maria Spijker trouwt in  1921 en ik weet vanuit de familie dat zij geen Aletta Maria heeft gekregen. Alette Maria Mooij trouwt in 1922 en wegens de wet op de privacy weet ik niet of de naam hier verder is gegaan.

Zo’n tweehonderd jaar is de naam dus doorgegeven en wellicht daarna ook nog, maar inmiddels is hij vermoedelijk verdwenen of wellicht gedegradeerd naar de doopnamen.

(Visited 140 times, 1 visits today)

2 reacties

  1. Hallo Marjolein. Het is erg verwarrend als je bezig bent met een stamboom en allemaal dezelfde namen. Als een kind sterft word het volgende kind dezelfde naam gegeven. Mijn kinderen hebben wel familienamen gekregen maar andere bijnaam en ik en Kees ook en hou er nogal van. Mijn kleinkinderen hebben namen wat ze verandert hebbe zoals Cornelia , dat ben ik, is Carla geworden en heb daar ook geen probleem mee. Mijn moeder was Teuntje en hier in ZA kunnen ze dat geeneens uitspreken (meer tuintje!), dus is Sanet naar mijn schoonmoeder vernoemd. Wel leuk hoe alles veranderd!

    1. dank je voor je reactie! Ik denk er weleens over naar wie ik mijn kinderen vernoemd zou hebben. Ik was destijds nog niet met stamboomonderzoek bezig en heb het dus niet gedaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *