Dan hadden we maar de juiste keuze moeten maken

Je ziet steeds meer alarmerende berichten. Kinderen die niet mee mogen met de buitenlandse werkweek van school, omdat ze niet gevaccineerd zijn, het eerste jongerenteam van een voetbalclub dat alleen gevaccineerden opstelt, de klaverjasclub waar alleen nog gevaccineerden mogen komen. 

Het is een specialiteit op Facebook: vragen stellen die lekker veel discussie oproepen zodat de beantwoorders over elkaar heen rollen. Hot item zijn de buitenlandse schoolreizen die veelal op de middelbare school gemaakt worden. Al jaren bron van discussie omdat lang niet iedereen die reizen kan betalen. Je zult maar een paar kinderen hebben en een iets te kleine portemonnee. Vaak wordt er toch heel hard gespaard om het kind maar vooral mee te laten gaan met de reis. En nu is er corona. Of eigenlijk: nu zijn er de vaccins tegen corona. En waar eerder altijd meegedacht werd om maar vooral alle kinderen de mogelijkheid te geven om mee te kunnen gaan, is het nu ineens heel anders: als je niet gevaccineerd bent, dan blijf je maar thuis. Het is jouw keuze om je niet te laten prikken, dit is de consequentie. Punt. Dan had je maar de juiste keuze moeten maken.

Natuurlijk kunnen ook ongevaccineerde mensen naar het buitenland. Dan moet je je laten testen. Maar tijdens zo’n werkweek worden er veel musea bezocht, en restaurants. En bij het binnengaan van zo’n gelegenheid moet je iedere keer een groene QR code kunnen laten zien. Dat betekent: om de dag testen als je niet gevaccineerd bent. En dat kost tijd, en geld. Je moet het handig plannen en de uitslag moet op tijd binnen zijn om mee te kunnen naar dat museum. Dat is niet te doen en daar ben ik het helemaal mee eens. En dus moeten de ongevaccineerden maar thuis blijven. 

Maar daar gaat het dan weer net iets te ver. Het is heel wonderlijk dat het oordeel ineens zo keihard is. ‘Jij kiest ervoor je niet te laten vaccineren, dus dan doe je maar niet mee. Je kunt niet verwachten dat de gevaccineerden daar rekening mee houden, die willen nu verder met hun leven. Uiteindelijk zijn die dus de dupe als school kiest de reis niet door te laten gaan’. Dus de schuld ligt bij degene die zich niet wil laten injecteren, (degenen die dat wel hebben gedaan hebben een offer gebracht, die hebben iets gedaan voor de maatschappij, voor de ander, voor de vrijheid). Tuurlijk. Eigenlijk is het een hele rare reactie. Het zijn over het algemeen dezelfde mensen die FvD fascistisch noemen. Maar als je dan de vergelijking gaat trekken tussen het uitsluiten van ongevaccineerden en de Tweede Wereldoorlog, waar Joden werden uitgesloten van het openbare leven, of met de Apartheid in Zuid-Afrika, waar hetzelfde werd gedaan met de zwarte bevolking, dán zwaait er wat. ‘Hoe haal je het in je hoofd om de oorlog erbij te halen!?’ Zeker als daar dan nog een Jodenster bij komt.

Het verschil lijkt erin te zitten dat de mens die geen spuit wil, een keuze heeft. Joden hadden geen keuze, evenmin als dat je kunt kiezen welke kleur je huid is. Maar het is niet zo dat alleen Joden uitgesloten en vervolgd werden in de oorlog. Die groep was veel groter. Ook homoseksuelen, Roma, maar ook andersdenkenden, werden vervolgd. En als we verder teruggaan in de geschiedenis, zien we de heksenjacht. Heksen waren vaak gewoon mensen die anders dachten en dat werd als bedreigend gezien. Homoseksuelen onderdrukten vroeger vaak hun geaardheid om maar niet uitgesloten te worden. En wat dacht je van de inquisitie door de katholieke kerk? Was het in die gevallen ook eigen schuld? Hadden die mensen zich maar moeten aanpassen aan de grote groep? Hadden ze hun gedachtengoed maar bij het vuilnis moeten zetten? Mag anders DENKEN bestraft worden en anders ZIJN, als je daar zelf niets aan kan veranderen, niet?

Het is een interessant vraagstuk of je kunt kiezen hoe je denkt. Natuurlijk, als ik die vaccinatie ga halen, dan krijg ik mijn groene QR code. Als ik in de oorlog een Joodse afkomst had gehad, dan had ik daar niets aan kunnen veranderen. Hoe erg is het voor mij om die prik te laten zetten als ik er niet achter sta? En is er wel een juiste keuze? Ik kan niet anders denken dan hoe ik denk. Natuurlijk kan ik van mening veranderen, maar niet gedwongen, alleen uit eigen beweging, als ik andere argumenten zie en geloof. En bij dit onderwerp acht ik die kans erg klein. Ik heb hier een gevoel over, ik heb me hierin verdiept en als ik tóch dat vaccin zou nemen, zou ik mezelf verloochenen. Zo simpel is het eigenlijk. Ik zou mijn lichaam niet meer vertrouwen. Bij ieder gek dingetje zou ik denken: dat zal toch niet door dat vaccin komen? Maar belangrijker nog: mag ik wel zijn wie ik ben? En zijn we hier op aarde niet om uiteindelijk ons zelf te worden, te mogen zijn? En om mezelf te worden heb ik alle ruimte nodig, om alle kanten uit te kunnen denken die ik wil.

Voor een deel kun je kiezen hoe je denkt. Als je je beperkt tot bepaalde bronnen en de rest buitensluit. Als je alternatieve nieuwsbronnen als fake news of complottheorieën bestempelt bijvoorbeeld. Er zijn mensen die bewust nieuwsbronnen mijden. Zij kiezen ervoor de voor hun veilige nieuwsbronnen te geloven zonder verder te kijken. Waarschijnlijk omdat ze het te bedreigend vinden als hun beeld van de wereld zou worden aangetast. Omdat ze te bang zijn dat dingen wellicht toch niet zo zijn als ze lijken, omdat ze de overheid willen vertrouwen. Of omdat ze gewoon te druk zijn met het leven van alledag en het allemaal wel prima vinden. Dat mag, dat is hun keuze. Net zoals het mijn keuze is om wél naar die andere nieuwsbronnen te kijken. En daarmee tot andere conclusies te komen. 

En mag ik dan uitgesloten worden als ik een andere keuze maak dan de grote groep? Een andere keuze dan de overheid graag ziet? De overheid is bezig met een wetsvoorstel om radicale en extremistische organisaties sneller en makkelijker te kunnen verbieden. Maar wat is radicaal en extremistisch? Als je een ongewenste mening uitdraagt? Wie bepaalt wat de waarheid is als een deel van de informatie weggecensureerd is of belachelijk gemaakt wordt?

In het geval van de schoolreis, lijkt me het doel dat je samen met je klas een mooie reis maakt. In deze tijd is reizen naar het buitenland gecompliceerd, maar ook het argument van de kosten lijkt me een goede reden om eens binnen Nederland te kijken wat er allemaal voor moois en interessants te zien is. Dan spaar je mensen met een smalle beurs en ook mensen die zich niet willen laten vaccineren tegen het coronavirus hebben dan minder problemen. 

De tolerantie naar ongevaccineerden neemt af en dat is zorgelijk. Hugo roept dat het vaccin vrijwillig is, maar niet meer vrijblijvend en een groot deel van de bevolking lijkt dat wel oké te vinden. Ik vind dat schokkend. De roep om mensen te verplichten een vaccin te nemen dat nog niet volledig getest is en geen steriele immuniteit geeft… En ook al was dat wel zo, dan nog moet de keuze om iets in je lichaam te laten spuiten bij jezelf liggen. Het vaccin brengt je in het gunstigste geval dat je zelf minder ziek wordt als je het virus krijgt. Je kunt nog steeds een ander besmetten. Maar bovenal moet de kritiek bij de overheid gelegd worden. Zij maken de regels, zij hebben ervoor gezorgd dat er consequenties zitten aan het niet nemen van het vaccin. Daar ligt het probleem en het wordt tijd dat dat gezien wordt. Maar als de mensen die nu roepen om een plicht of om uitsluiting van de ongevaccineerden niet verder kijken dan naar de door de overheid goedgekeurde nieuwsbronnen, hoeven we niet veel te verwachten. Het is schokkend om te zien hoe tolerante mensen in dit verhaal transformeren in figuren die een enorme haat spuwen naar degenen die anders kiezen, anders denken. Die die ‘anderen’ degraderen tot wappies, ze ontmenselijken. Deze mensen zien degenen die een andere mening hebben als een sta-in-de-weg naar hun eigen vrijheid en dat wordt zo hoog gespeeld dat alle middelen ingezet mogen worden om de ongeprikten te dwingen die prik te nemen, zodat we terug kunnen naar normaal en als ze blijven weigeren zich te laten inenten, dan worden alle registers opengetrokken om het ze moeilijk te maken, en dat wordt door henzelf goedgepraat. En de overheid, die de regels gemaakt heeft, die consequenties aan het niet nemen van de vaccins heeft verbonden, kijkt toe en vindt het allemaal wel prima. Het volk vecht het onderling wel uit. Als het volk verdeeld is, kunnen zij meer macht naar zich toe trekken. Als wij ons als volk verenigen en weigeren mensen uit te sluiten, weigeren familieleden, buren en vrienden uit te sluiten, heeft een overheid die zich teveel macht toe eigent, geen kans.

Ik zie dat echter nog niet snel gebeuren. De mensen die zich hebben laten vaccineren, laten bij de ingang van het theater of het voetbalstadion gewoon hun groene QR code zien, zonder zich te realiseren dat ze hierdoor meewerken aan het installeren van een medische apartheid. Want zeg nou zelf: als je zo ver bent dat je je niet laat vaccineren, ga je je ook niet voor ieder uitje laten testen. Dan zit er weinig anders op dan een mooie DVD kijken op je eigen bank, of koffie met appeltaart eten in je eigen tuin. Ze kunnen me buitensluiten, maar zwijgen zal ik niet.

(Visited 927 times, 1 visits today)

Eén reactie

  1. Het nieuws daaromtrent volgen en er steeds in gedachten of gesproken of geschreven woord op reageren, veroorzaakt iets, wat lijkt op een piekerstoornis. Men reageert op een leugen van Rutte, De Jonge of Schwab. Men verwacht, dat er ooit een waar bericht bij de heren zal binnenkomen als een bom. Dat komen ze niet, want ze hebben hun ziel aan de duivel verkocht. Dit je niet of onvoldoende beseffende is de reactie, dat je niet begrijpt, dat mensen zo dom of slecht kunnen zijn. Zet TV uit, krant uit, nu.nl uit en ben voorzichtig met sites als Jensen.nl, waar het MSM-nieuws ook door binnendruppelt. Verdiep je in de Leugengeest Satan en begrijp helder, waarom die figuren doen wat ze ‘moeten’ doen. En die Satan wordt echt wel begrensd door God. Moeten we hem wel even zoeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *