De woordkunstenaar: over recht praten wat krom is

Glashard liegen, zo duidelijk dat iedereen het kan zien, maar dat zo overtuigd brengen, dat veel mensen er toch intrappen. De leugen kan zo krom niet zijn of Hugo praat hem recht. “Dat gaan we namelijk niet doen. Sterker nog, ik denk dat we wettelijk onmogelijk moeten maken dat het zo gebruikt kan gaan worden. Vrijwillig is vrijwillig en dat is niet stiekem toch verplicht maar dan via een andere route.” We kennen allemaal het filmpje waarin hij dit zegt over het niet verplichten van de vaccinaties. Inmiddels is duidelijk dat hij deze woorden anders uitlegt. Want er is niets verplicht, je bent nog steeds niet verplicht je te laten vaccineren, ook met een testbewijs kun je terecht en bovendien, ‘niemand verplicht je naar een festival te gaan, je kunt ook thuis op de bank een mooie DVD kijken’. Zo ben je ook niet verplicht om naar de horeca te gaan, of naar de bioscoop. Bij de invoering van het coronapaspoort noemt hij de groep mensen die zich daardoor toch maar laten vaccineren, bijvangst. 

Bijvangst, natuurlijk. Nee, het is helemaal niet zo dat veel mensen zich in een hoek gedrukt voelen, bang zijn dat ze nergens meer heen kunnen en misschien wel hun werk kwijtraken, bang zijn dat ze er uiteindelijk toch niet onderuit komen, en daarom, tegen hun zin, toch maar die vaccinatie gaan halen. Ze gaan toch vrijwillig voor die prik? Zou Hugo zeggen. Het is maar wat je vrijwillig noemt. 

Hij praat alles recht wat krom is, of nog krommer dan het al is. Want uiteraard krijgen de ongevaccineerden de schuld. Aan de ene kant hebben we een enorm hoge vaccinatiegraad, wel 85%, Noord-Koreaanse getallen! Tegelijkertijd is de groep die zich niet laat prikken veel te groot. Naar zijn schatting 1,8 miljoen mensen (als hij dat zegt zal het wel veel hoger zijn). Wij zorgen voor een dilemma in de zorg. Want stel nou dat die 1,8 miljoen mensen allemaal tegelijk ziek worden, dan kan de zorg dat niet aan, en door die kleine, maar toch te grote groep ongevaccineerden, houden we maatregelen. Hij zegt het echt, met droge ogen. Vorig jaar was nog niemand gevaccineerd en kon de zorg het uiteindelijk ook aan, ruim 17 miljoen ongevaccineerden. En dit najaar zou de zorg het ineens niet aan kunnen omdat 1,8 miljoen mensen niet gevaccineerd zijn? Hoe krom is krom? Hugo heeft echt een overtreffende trap gevonden. Zou hij dit allemaal zelf verzinnen? 

De mensen die wel braaf hun prikjes hebben gehaald, kun je geen heel zware maatregelen meer opleggen en daarom moet je dan de minst zwaarwegende maatregel gebruiken, namelijk de coronapas. Je beloont de brave zielen die hun lichaam aan het experiment hebben blootgesteld en je straft degenen die dat niet hebben gedaan. En nee, dat is geen zware maatregel. Gewoon even je QR code laten zien. Gewoon even testen, heel gewoon. Toch?

Kijk, als je het zo uitlegt, is het niet snel drang of zelfs dwang. Heeft hij ooit antwoord gegeven op de vraag wat voor hem drang is? En wat dwang? Zou er voor hem wel een verschil zijn? Hij vindt het vermoedelijk pas drang of dwang als je door een politie-eenheid uit je huis wordt gehaald en geboeid wordt afgevoerd naar een vaccinatielocatie om je onder dwang, daar is ie!, die prik toe te dienen. En zelfs dan zal hij het nog goedpraten. “Je had ook zelf vrijwillig kunnen gaan als je weet dat je er niet onder uitkomt en dit de consequentie is”. Zoiets. Maar zo ver zal hij niet gaan, want dan is het zichtbaar dat hij de kwade genius is. Liever mensen in een hoek en tot wanhoop drijven, tot ze smeken om genade.

Kennelijk heeft de man, in een gesprek met de evenementenbranche, het zelfs zo bont gemaakt dat hij de branche min of meer verzocht heeft geen dancefeesten te organiseren. Eigenlijk vroeg hij dus gewoon om het dansen te verbieden. Hoe verzin je het überhaupt? Het schept weinig hoop voor wat we nog kunnen verwachten van Hugo. “Hugelaar’, noemde iemand op Twitter hem. Een geweldige vondst! Hugo de huichelaar, verkort tot Hugelaar. Prikpooier, Bloemschoen, minister Mooischoen, Hugoschenko, De Jonge-Un, Hugo de Onnozele, Hugo de Clown, Hugo Frikandel, hij heeft bijnamen genoeg en vermoedelijk is hij er zelfs trots op. 

Maargoed, we ‘versoepelen’ dus. Zo durven ze het dan ook nog te noemen. Het is werkelijk godgeklaagd. Je voert een medische apartheid in en noemt het versoepelen. En omdat de horeca heeft aangegeven dit niet te willen gaan controleren, krijgen alle gemeenten extra geld voor handhaving. In de zorg mag geregistreerd gaan worden wie gevaccineerd is en wie niet en er wordt verder onderzocht wat er in andere sectoren kan. Want er zijn meer werkgevers die er behoefte aan hebben te weten of hun personeel wel of niet gevaccineerd is. Ze moeten tenslotte een veilige werkomgeving garanderen voor iedereen. Dit stopt niet, niet vanzelf.

Dit is een belangrijk moment, mensen. Als we hier niet aan meewerken, kunnen ze niets. Wij zijn de 99%! Vergeet dat nooit. Ik zal niet buigen. Ik zal me blijven uitspreken. Ik zal de leugens die het kabinet verspreidt, blijven weerleggen. De onzin van de 90% ongevaccineerden die in de ziekenhuizen liggen, de onzin dat er maatregelen moeten blijven door de ongevaccineerden, de onzin dat de zorg bedreigd wordt, omdat de Delta variant zo besmettelijk is dat alle ongevaccineerden tegelijkertijd ziek dreigen te worden. 

De leugens zijn zo opzichtig dat ik niet kan begrijpen dat er nog zoveel mensen in trappen. In wat voor wereld zijn we in hemelsnaam beland?

(Visited 386 times, 1 visits today)

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *