Het eerste jaar moestuin, een evaluatie

Mijn eerste volle moestuinjaar heb ik erop zitten. Tijd om eens te kijken wat er goed ging, en wat minder goed. Wat voor herhaling vatbaar was en wat ik anders ga doen.

De liefde begon vorig jaar met courgettes, die moesten zeker terugkomen in de moestuin. Dus eind april al twee zaadjes in potjes gedaan. Eentje kwam er niet op, dus snel nog één gezaaid. Half juni heb ik er nog twee gezaaid, zo had ik vier planten. De eerste twee stortten na een regenperiode halverwege de zomer helemaal in, daar kwam niet veel meer af. De oogst viel al met al dus tegen. Ik had visioenen van een kraampje aan de weg waar ik overtollige courgettes zou verkopen, maar feit is dat ik zelf een aantal keren bij zo’n kraampje wat courgettes kocht. Waaronder bolcourgettes. En waar ik eerder alleen het origineel wilde kweken, zijn deze bolcourgettes ook wel erg leuk. En in de moestuingroepen zag ik ook Patissons! Leuk! Volgend jaar op het lijstje dus: bolcourgette, patissons, gewone en wellicht de zwart gestreepte courgettes.

De aardbeienbak was een groot succes. Drie soorten, waarvan één vroege. Eigenlijk hebben we de hele zomer aardbeien gehad. Heerlijk! De vroege soort begon al snel uitlopers te maken, dus daar heb ik er een aantal van in potjes gezet. De doordragers maken tot op heden geen uitlopers, daar had ik niet op gerekend! Maar ik begreep dat je de planten ook kunt scheuren, dus dat heb ik met de doordragers gedaan, om toch weer jonge planten te hebben. Ik streef ernaar om één-, twee- en driejarige planten te hebben voor een optimale oogst.

Tomaten. Een paar planten leek me wel leuk. Voor de zekerheid twintig zaadjes geplant. Ik kreeg twintig planten. Oké, weer wat geleerd. Hier en daar wat weggegeven en er acht zelf gehouden. Een geweldige oogst! Ik heb twee soorten, de Matina en de Bolstar Granda. De combinatie is prima. De Matina is wat vroeger, dus rek je het oogstseizoen op. Van de Matina heb ik zaden genomen voor volgend jaar, van de andere heb ik nog zaden liggen.

Ik had nog wat zaden van broccoli, dus die heb ik gewoon allemaal gezaaid. Veel broccoli heb ik niet geoogst, er zat ook weinig aan, maar de koolwitjes vonden het fijn om er eitjes op te leggen. De drie witte koolplantjes die ik speciaal had gezaaid voor de koolwitjes waren halverwege de zomer al compleet kaal gevreten, dus had ik de broccoli nodig om de rupsen van voedsel te kunnen voorzien. De planten hebben gebloeid, wat de vlinders ook erg fijn vonden en ik laat ze de hele winter staan, mochten er eitjes/rupsen/poppen op zitten, dan kunnen die overwinteren. Broccoli ga ik volgend jaar niet meer zaaien. Denk ik. Of misschien broccolini.

De tuinbonen vond ik een wat kleine opbrengst geven. Je hebt echt wel wat planten nodig voor een fatsoenlijk maal! Dat geldt eigenlijk ook voor doperwten en kapucijners. Ik ga ze volgend jaar wel zetten, maar het neemt vrij veel ruimte in gezien hoeveel je oogst.

De palmkool wordt ook constant opgevreten door de rupsen. Ik denk dat ik die volgend jaar wat later ga zaaien, dat heb ik nu vrij vroeg in de zomer gedaan. De boerenkool heb ik begin juli gezaaid en dat zijn prachtige planten geworden. Ik denk dat ik de palmkool volgend jaar omstreeks diezelfde tijd ga zaaien. Snijbiet was een groot succes! Je kunt er meerdere keren van oogsten en het is lekker. De Nieuw-Zeelandse spinazie vond ik niet echt lekker, dus die keert niet meer terug. Mais vond ik wel erg leuk, is ook prima als schutting. Ik had nu twee planten, ik wil er volgend jaar negen, dat is ook beter voor de bestuiving. Ik heb dit jaar één kolf kunnen oogsten. Ik heb nu ook winterspinazie in de tuin, daar hebben we afgelopen week voor het eerst van gegeten en ik heb nog een paar potten ermee gezaaid. Dat bevalt goed en zo kun je dus ook in de koudere tijden uit je eigen tuin eten. Winterpostelein vind ik nog geen overweldigend succes. In het voorseizoen had ik wat gezaaid, dat werd nauwelijks iets en ook nu staan de plantjes na een paar weken nog nauwelijks een paar centimeter hoog. De pastinaken ga ik binnenkort oogsten, ik ben heel benieuwd hoe dat is gegaan.

Dan heb ik nog een bak met aardperen, maar die oogsten we pas na de vorst en vlak voor consumptie. Ik had ook nog aardappels in een zak en dat is ook best een leuke oogst geworden. Een kilo schat ik, van vier aardappels. Aan mijn appelboompje groeiden dit jaar vijf appels, hopelijk volgend jaar weer meer, meestal is het om en om een goed en een slecht jaar. Laatst hebben we ook nog een perenboompje gezet, ook een leiboompje, neemt weinig ruimte in en is meteen een soort schutting. Onze kiwiplanten groeiden heel goed, hopelijk komen er volgend jaar vruchten aan. Ook had ik wat frambozen. Aan mijn blauwe bessenplant kwamen wel bloempjes, maar die vielen af en er was slechts één bes. Hopelijk volgend jaar meer. Ik heb er in ieder geval een plant bij gekocht.

Voor volgend jaar heb ik ook nog nieuwe plannen: Ik ga toch proberen paprika’s te kweken, ook al heb ik geen kas. Ik vond in een tuincentrum afgelopen zomer een zakje paprikazaad van Roemeense paprika’s met de naam ‘Amy’, en aangezien mijn oudste dochter zo heet, moest ik die wel meenemen! Verder wil ik Oost-Indische kers zaaien, voor de koolwitjes. Of het mungboon-experiment een vervolg krijgt, hangt af van de resultaten van de boontjes, of de taugé lukt deze winter.

En dan te weten dat ik een tuin heb van 30 vierkante meter, waar we ook nog gewoon tuinstoelen en een tafel in hebben staan en een deel met ‘gewone’ tuinplanten! Je kunt dus best veel verbouwen in een heel klein tuintje!

(Visited 153 times, 1 visits today)

5 reacties

  1. Leuk! Ik heb 1 bonenplant in de tuin staan die nog steeds vol met bloemen zit en ik gok nog 2 maaltijden met bonen haha. Hier ook nog bieten staan, hebben al een keer van gegeten en heb nog voor 2x in de grond staan. Voor nu laat ik het nog even staan.

  2. Top zeg. Toch leuk gedaan zo het eerste jaar. Volgend jaar wil ik ook meer gaan zetten. Vooral ook snijbiet en aardperen. Momenteel staan er kontjes van de bosui in een glaasje op het aanrecht. Die beginnen al te groeien. Die wil ik buiten gaan zetten in een pot. En steeds wat van oogsten.

    1. dat heb ik ook gedaan ja, met bosuien! Snijbiet is heel dankbaar en kun je het hele jaar zaaien. Ik heb van de week nog een paar potten waar tomaten in gestaan hebben, ingezaaid met snijbiet.

  3. onze moestuin is maar 12 meter op anderhalf en wij hebben ook heel wat geoogst deze zomer : 17 kg tomaten van 3 planten, rode en groene paprika, voldoende om in onze gerechten te gebruiken, rode en oranje snoeppaprika’s, 1 aubergineplant waar ik 12 aubergines vanaf heb gehaald, vroege boontjes (1 m²) en de opbrengst was 7 kg, wortelen (1 m²) en de opbrengst was zo’n 5,5 kg, verder courgettes en pompoenen maar dat ging hier helaas niet goed net zoals de galiameloen en de cavaillon. In een vierkante meterbak hadden we 3 soorten radijs en die werden tot wel 3 cm doorsnede. Nadat we de boontjes hadden geoogst, kreeg op die plaats koolrabi en venkel een plaatsje en daarvan staat er nog wel wat, kan nog wel even tot we het gebruiken. Ik heb het hele seizoen door sla geoogst, zowel in volle grond als in bloembakken in de serre en die staan er nu nog 6. Verder staat er nu winterbloemkool in de serre en staan er nog 6 broccoliplanten maar ik denk niet dat het nog iets zal doen. Naar volgend jaar toe wil ik in de vierkante meterbak uien en knoflook (volgende week de grond in, de knoflook) en ik wil volgend jaar veel meer tomaten (verschillende soorten zoals kumato, snoeptomaatjes, kerstomaatjes) en een plant van ei-aubergine. Momenteel staan er nog 3 paprikaplanten en een 12-tal planten met puntpaprika, allemaal groen maar hoop dat ze nog een beetje kleuren, heb de bladeren grotendeeld verwijderd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *