Ida, de naam van mijn voormoeders

Ida, als ik in het tijdperk geboren was waarin ik vernoemd zou zijn, dan had ik Ida geheten, naar de moeder van mijn moeder, die op het moment dat ik geboren werd, al vijf jaar dood was. Veel te jong overleden, op haar 48ste, zo oud als ik nu ben. Eigenlijk vind ik het best jammer dat ik hem niet als tweede naam heb, dat had ik best leuk gevonden, achteraf.

Ida is geen heel zeldzame naam, maar zeker ook niet een 13-in-een-dozijnnaam, je struikelt er niet over, zeg maar. In het topjaar 1946 werden er 287 Ida’s geboren, in 1918, het geboortejaar van mijn oma, waren het er 185. Ter illustratie, in 1946 en 1918 werden er respectievelijk 9544 en 6485 Johanna’s geboren! Zo’n naam wordt van generatie op generatie doorgegeven en ik heb eens uitgezocht hoe dat zit met Ida in mijn familie en dat is best verrassend.

  mijn opa en oma, Joop en Ida Matthezing-de Jong

Ida de Jong, mijn oma, werd geboren in 1918. Ze was het oudste kind van Gerard de Jong en Johanna Spijker en werd vernoemd naar oma van vader’s zijde, Ida Maalderink. In mijn lijn is dit de enige keer dat Ida over de vaderlijke lijn werd doorgegeven, hierna gaat het allemaal van moeder op moeder…

Ida Maalderink werd geboren in 1858. Zij was een dochter van Bernardus Maalderink en Marretje Snel. Marretje op haar beurt is geboren in 1824 en haar ouders waren Jan Snel en Ida van Stam. De naam van deze Ida werd ook wel geschreven als Yda, de eerste variatie. Yda werd geboren in 1797. Voor de invoering van de burgerlijke stand in 1812 werden namen vaak op veel verschillende manieren geschreven, dus alertheid is gewenst! Yda van Stam was de dochter van Dirk van Stam en Grietje de Haas (1767). De moeder van Grietje kwam ik als eerste tegen in de archieven als Eijtje. Eijtje, het arme kind! Je zou zo heten. Maargoed, Eijtje Hoogerhout was getrouwd met Sijmen de Haas. Zo’n naam als Hoogerhout is ook een leuke, ik zoek dan ook altijd op de varianten, zoals Hogerhout en Hoogerhoud en Hogerhoud. Bij één van die varianten was haar voornaam Eida. Eida… Eida! Maar natuurlijk: Ida werd Yda, werd IJda en was nu Eida! Het is gewoon dezelfde naam! Eijtje was dus eigenlijk ook een Ida. Van Eijtje heb ik verder geen geboortegegevens, in een reactie op dit blog kreeg ik gegevens dat zij op 10 juni 1735 in Ter Aa gedoopt is.

Toch jammer dat de naam nu niet meer doorgegeven is. Als ik het over had mogen doen, had ik één van mijn dochters deze naam toch wel mee willen geven. Overigens, om terug te komen op Ida Maalderink, zij heeft nog een kleindochter gehad die Ida heette. Haar eigen dochter Dorothea Elisabeth de Jong trouwde met Hermanus Mafait en zij kregen in 1925 een dochter die Ida heette, zij is echter helaas niet oud geworden, zij overleed in hetzelfde jaar, slechts tien weken oud.

(Visited 111 times, 1 visits today)

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *