Ida Maalderink, een bewogen leven

Ida Maalderink werd geboren op 22 maart 1858 in Nederhorst den Berg. Ze was het eerste kind van Barnardus Maalderink en Marretje Snel. Haar ouders waren ruim tien maanden daarvoor getrouwd. Voor haar vader was het zijn tweede huwelijk, zijn eerste vrouw, Jansje Voorthuizen, was op 10 februari  1856 overleden. Die datum is opvallend omdat ik jarig ben op 10 februari. Wellicht dat het me daarom opviel dat ook Marretje Snel uiteindelijk op 10 februari overleed.

Maargoed, Barnardus Maalderink, zijn roepnaam was waarschijnlijk Bart, want dat ben ik ook tegengekomen in het archief, was nog geen dertig jaar oud toen hij weduwnaar werd nadat zijn eerste vrouw op 25-jarige leeftijd overleed. Zij hadden twee kinderen gekregen, Petronella, geboren in 1852, was een jaar of zes toen Ida geboren werd. Ze hadden ook een zoontje gehad, Rijk genaamd. Hij overleed eind 1855 op de leeftijd van een jaar en tien maanden, zes weken voor zijn vrouw overleed. Een jaar later trouwde hij Marretje Snel en weer een jaar later was daar dus Ida, vernoemd naar de moeder van Marretje. Drie jaar later werd er een zoon geboren, Gerardus en in 1863 volgde nog een zoon, Jan, die slechts drie maanden oud werd. Hij overleed in mei 1863. Een maand later overleed Bernardus Maalderink in Watergraafsmeer, waar ze kennelijk woonden, op de leeftijd van 36 jaar. Ida was toen vijf jaar oud.

Ida groeide dus op met haar moeder, een oudere halfzus en een jonger broertje. Er waren nog geen uitkeringen, dus hoe het gezin aan een inkomen kwam, is onduidelijk. Moeder had haar handen in principe vol aan het huishouden. Wellicht sprong de kerk in. In maart 1869, vlak voor Ida’s negende verjaardag, overleed haar halfzus Petronella, ze was 17 jaar oud.

Op 4 december 1879 trouwde Ida in Nederhorst den Berg met Johannes de Jong, die hoepelmaker was. Ida was 21 jaar oud toen ze trouwde, Johannes was vijf jaar ouder. Het toeval wil dat ook de vader van Johannes was overleden toen Johannes vijf jaar oud was. In 1880 werd hun eerste dochter geboren. Dorothea Elisabeth werd vernoemd naar de moeder van Johannes. Twee jaar later volgde Bernardus, vernoemd naar Ida’s vader. In 1884, of 10 februari dus, overleed Marretje, Ida’s moeder. Een jaar later werd zoon Johannes geboren, vernoemd naar opa van vaders kant en een jaar later Gerardus, vermoedelijk vernoemd naar Ida’s broer. Daarna volgde in 1889 dochter Marretje, vernoemd naar Ida’s moeder en in 1890 Jacoba, vernoemd naar de opa en de broer van Johannes. Jacoba werd 14 maanden oud.

Ida kreeg dus zes kinderen, waarvan er één heel jong overleed. Haar zoon Bernardus overleed op 22 jarige leeftijd in 1904. Haar andere vier kinderen kregen samen veertien kinderen. Haar oudste dochter kreeg er zes, waarvan er drie heel jong, voor hun tweede jaar, overleden.  Zoon Johannes kreeg drie kinderen met Alida Maria Koren die geen van allen zelfs maar een half jaar oud werden. Alida gaf mijn oma, Ida de Jong, een poezie album. Zoon Gerardus kreeg vier kinderen, waaronder mijn oma en dochter Marretje kreeg in ieder geval één levenloos geboren zoontje. Of zij nog andere kinderen kreeg, is in het archief nog niet te vinden. Ik hoop het maar. Zo werkt dat met stambomen, dat je een eeuw later hoopt dat een stel toch nog meer kinderen kreeg. Zeven van de veertien kleinkinderen overleden dus heel jong. Wat een leed.

Johannes, Ida’s man, overleed op 20 november 1919, 66 jaar oud. Ida werd 71 jaar en overleed op 17 januari 1930.

(Visited 130 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *