Neeltje Vlug, een traditie van een lang leven

Neeltje Vlug is de moeder van Lijsje Manten, de vijfde generatie vrouwen boven mij. Ze werd geboren in Loosdrecht op 7 januari 1827 en trouwde op 11 november 1859 met Gerrit Manten. Lijsje was hun eerste kind. Zij kwam acht maanden na hun huwelijk ter wereld en was vernoemd naar de moeder van Neeltje, die Elisabeth heette, waar Lijsje een verkorting van is. Lijsje is dus meer Liesje. Vanuit de middeleeuwen werd de –ie klank ook geschreven als –ij. De ‘j’ was een verlenging van de ‘i’. Haar achternaam wordt op diverse manieren geschreven, wat het zoeken in het archief niet makkelijker maakt. De achternaam van deze Elisabeth is Zeijtveld, ook vermeld als Zijlveld, Sijpveld, Sijdveld en Van Sijtveld. Zeker voor 1811, toen de burgerlijke stand ingevoerd is, werden namen op allerlei manieren geschreven.

Het tweede kind van Neeltje en Gerrit was een zoon, Maarten. Maarten werd vernoemd naar de vader van Gerrit. Daarna werd er weer een dochter geboren, Aletta Maria, vernoemd naar de moeder van Gerrit. Daarna volgt nog een dochter, die Mijntje genoemd wordt. Er waren geen oma’s meer te vernoemen en Mijntje werd vernoemd naar de oudste zus van Neeltje, Willemijntje. In 1870 wordt er een Joost geboren, vernoemd naar de vader van Neeltje, maar Joost overlijdt na twee maanden. Twee jaar later volgt er nog een dochter, die Helena genoemd wordt, naar de oudste zus van Gerrit. Helena leeft slechts zes dagen.

Wat mij opvalt bij diverse voormoeders, is dat zij heel oud worden, zeker voor die tijd en onder de erbarmelijke omstandigheden waaronder ze vaak moesten leven. Neeltje Vlug werd 82 jaar, Lijsje Manten werd 87 jaar en ook haar zussen en broer werden ongeveer tachtig jaar. De dochter van Lijsje, mijn opoe Johanna Spijker, werd 94 en ook diverse van haar broers en zussen werden ruim boven de tachtig. Mijn eigen oma werd helaas slechts 48 jaar, maar haar zus, tante Hannie, werd 91 jaar oud. Ook mijn eigen moeder kwam niet verder dan 71 jaar, dus het wordt tijd dat ik zelf dan maar weer eens ouder dan 90 moet worden!

(Visited 95 times, 1 visits today)

3 reacties

 1. Leuk, ik lees het boek: ‘de Voormoeders’, en ben zelf ook mijn geschiedenis nog meer aan het uitdiepen. Ik ben geluidsopnames aan het luisteren van mijn Indische oma, zo waardevol om haar gedachtegangen en ervaringen te horen over haar opvoeding binnen een koloniaal Indonesië als Euraziaat (indo)….

  Ik las jou stukje en voelde de synchroniciteit, dus vandaar even mij delen:-)

 2. even aanvulling
  Neeltje vlug geb 7-1-1827 Loosdrecht
  Lijsje Manten geb 22-7-1860 Loosdrecht
  Maarten Manten geb 28-3-1863 Loosdrecht
  Aletta Maria Manten geb. 8-11-1864 Loosdrecht dus 3e kind
  Nijntje Manten geb 14-3-1867 Loosdrecht
  Joost Manten geb 7-4-1870 Loosdrecht
  Helena Manten geb 16-11-1872 Loosdrecht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *