Juan Carlos en Sofia en het Spaanse koningsschap

Ik heb inmiddels aardig wat blogs geschreven over de koningshuizen van Scandinavië, dus nu zak ik maar een stukje af naar het zuiden en richt ik me eens op Spanje!

Spanje is van 1939 tot 1978 een dictatuur geweest onder leiding van Francisco Franco, die de macht had gegrepen na de Spaanse Burgeroorlog. Franco herstelde in 1947 formeel de monarchie al wel, maar had nog geen koning aangewezen. Juan Carlos is op 5 januari 1938 in ballingschap in Rome geboren en werd in 1948 door Franco naar Spanje gehaald, waar hij werd opgeleid. In die periode waren er meerdere kandidaten voor het koningsschap van Spanje, waaronder Xavier van Bourbon-Parma, de vader van Carlos Hugo, die getrouwd is geweest met onze eigen prinses Irene (zus van prinses Beatrix).

Juan Carlos trouwde in 1962 met prinses Sophia van Griekenland. Sophia is geboren op 2 november 1938 in Griekenland als oudste dochter van koning Paul I van Griekenland. Zij was tevens prinses van Denemarken. Haar beide oma’s zijn Pruisische prinsessen en haar overgrootmoeder, Victoria, is de dochter van koningin Victoria. Haar overgrootouders zijn allemaal van koninklijken bloed. Ook in Griekenland is het koningshuis inmiddels afgeschaft, de laatste koning was Sophia’s broer Constantijn, die werd afgezet in 1973. De twee ontmoetten elkaar voor het eerst in 1954 en daarna bij het huwelijk van Edward Windsor in juni 1961. Ze lieten er geen gras over groeien en trouwden op 14 mei 1962 in Athene. Ze kregen drie kinderen, eerst twee dochters, Elena en Cristina en daarna een zoon, Felipe, de huidige koning van Spanje.

Het paar onderhield goede contacten met Franco en zo werd Juan Carlos in 1969 koning van Spanje onder Franco. Hij verving Franco tijdens ziekte en na het overlijden van Franco in november 1975 werd hij officieel koning. Men was bang dat de nieuwe koning een marionet van Franco zou zijn, maar al vrij snel zette Juan Carlos een democratische koers in. Hiermee speelde de koning een belangrijke rol in de geleidelijke en geweldloze overgang van Spanje naar een democratische staat. Op 28 december 1978 werd de nieuwe democratische grondwet aangenomen.

Ondertussen voerde de zoon van Xavier van Bourbon-Parma, Carlos Hugo, ook een strijd voor het koningschap. Hij trouwde in 1964 met de Nederlandse prinses Irene, tweede dochter van koningin Juliana. Zij verloor daarmee haar rechten op de Nederlandse troon. Omdat Carlos Hugo niet welkom was in Spanje, was Irene lange tijd het gezicht van de beweging die Carlos Hugo op de troon wilde hebben en voerde zij in Spanje actie. Pas in 1979 gaf hij zijn claim op de Spaanse troon op. Carlos en Irene kregen vier kinderen, Carlos, de tweeling Margarita en Jaime, en Carolina. Zij zijn prinsen en prinsessen, maar geen Nederlandse prinsen en prinsessen. Zij zijn prinsen en prinsessen de Bourbon de Parme.

De koning en koningin van Spanje, die hun titels behielden na het aftreden van Juan Carlos in 2014, leven strikt gescheiden levens. Bij officiële gelegenheden verschijnen ze samen, maar verder hebben ze niets met elkaar te maken. De reden hiervoor zouden de amoureuze escapades van Juan Carlos zijn. Ondertussen lijkt de band tussen koningin Sofia (zoals het in Spanje geschreven wordt) en haar schoondochter, koningin Letizia, niet makkelijk te zijn. Voorbeeld daarvan is een incident uit 2018 wanneer Sofia tijdens de paasviering wil poseren met haar kleindochters en Letizia opvallend in beeld gaat staan om dit te voorkomen.

(Visited 78 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *