Kapsels in coronatijd

Geschreven tijdens de eerste golf, maar, weer en nog helemaal actueel.

De kapsalons zijn dicht. Hoe lang gaat dat duren en hoe moet dat nu met je haar? Toevallig was ik op 7 maart naar de kapper geweest, vooral ook omdat ik voor mijn werk een week later op een beurs moest staan. De beurs werd uitgesteld en ik had mijn haar een beetje anders laten knippen dan anders, wat me na twee dagen al niet beviel. Dus maakte ik een nieuwe afspraak bij de kapper op 17 maart, om het te laten fatsoeneren. Die afspraak ging niet door, de kapsalon moest dicht en bleef dicht. Tot 6 april? Tot 1 juni? Tot wanneer? Het is volkomen onduidelijk. Ik ben inmiddels aan mijn haar gewend.

Mijn man had een bezoek aan de kapper even uitgesteld en wilde afgelopen maandag gaan. Dat ging dus niet door. Het is de vraag hoe lang zijn haar zal worden. Gaat hij voor een jaren zeventig kapsel, misschien zelfs met de bijbehorende bakkebaarden, of wordt het een staartje in zijn nek? Duidelijk is wel dat veel mensen met dit probleem zitten. Wat te doen?

In mijn jeugd heb ik een tijd zelf mijn haar geknipt omdat we een thuiskapster hadden die niet wist hoe groot een centimeter was. Wilde ik een centimeter van mijn haar af hebben, knipte zij er rustig vijf af. Bovendien had ik krullen. Knipte zij mijn pony, dan trok ze hem recht tot mijn wenkbrauwen en knipte hem daar af. Daarna liep ik weer een maand of twee met een randje kroeskrullen langs mijn haargrens. De maat was vol en ik ben het zelf gaan doen. Het haar van mijn zoon knip ik ook al zijn hele leven, naar zijn tevredenheid, en hij is 25. Ik ben dus een semi-ervaren, autodidact-kapster en ik wil jullie wat tips meegeven om deze kapperloze coronatijd door te komen. Wie weet wat deze periode oplevert voor de toekomstige haarmode! Jij kunt hieraan bijdragen!

yoorscoronapositivechallenge

Laten we beginnen met het knippen van een pony. Voor vrouwen is het misschien een idee om gewoon je haar lang te laten groeien, dan hoef je alleen je pony af en toe bij te werken, of je laat hem erbij groeien, nog makkelijker. De pony dus. Je kunt hem prima zelf knippen of laat het een gezinslid doen die je vertrouwt. Zaak is om hem niet te kort te knippen. Heb je wat krullend haar, hou er dan rekening mee dat je haar verder terugveert, maar ook bij steil haar moet je opletten dat je hem niet te kort knipt. Kam je pony goed strak op je voorhoofd en klem het gedeelte dat je wil knippen tussen wijs- en middelvinger (met je linkerhand als je rechts bent zodat je met je ‘goede’ hand kunt knippen) en knip aan de onderkant langs je vingers het haar af. Als je twijfelt over de lengte kun je de pony beter eerst wat langer later en er later nog wat afknippen. Nou, dat was niet zo heel moeilijk, denk ik?

yoorscoronapositivechallenge

Bij lang haar moet alleen af en toe de onderkant recht geknipt worden en dat doe je min of meer op dezelfde manier. Ga je haar niet in een staart doen en dan de staart in één keer op de goede lengte knippen, want dan krijg je echt enorme lengteverschillen, heel lelijk!

Misschien wil je je haar in lagen, dat kan ook. Ik heb dit lang bij mezelf gedaan, dus dat kan wel, maar het is makkelijker als je iemand anders vertrouwt die het bij je kan doen. Kijk naar het plaatje, misschien is het het handigst als je op je kop gaat hangen, alhoewel…. De schuine lijn is een ervaringsdingetje van mezelf, ik merkte dat als ik een rechte lijn aanhield, je een concentratie van haaruiteinden op de kortste lengte krijgt, omdat je bovenop je hoofd meer haar hebt dan aan de zijkanten.

yoorscoronapositivechallenge

En dan nu de mannen. Dat is toch wel het moeilijkste. Ik knip het haar van mijn zoon, zoals gezegd en die heeft een enorme bos, maargoed, ik ben ermee begonnen toen hij een baby was, dus ik heb het langzaam opgebouwd. Ik begin altijd bovenop zijn hoofd, pak plukken tussen wijs- en middelvinger, kam het omhoog en knip het op dezelfde hoogte af. In de nek en rond de oren knip ik het langs de haargrens af. De zijkant is iets lastiger. Als het goed is, zie je dat het bij de oren korter is dan meer naar boven. Het bovenste gedeelte van de zijkant is net zo lang als je het bovenop hebt geknipt, je maakt hier een verloop naar korter haar bij de oren en in de nek. Maar, als je dat lastig vindt, kun je het ook gewoon overal op dezelfde lengte afknippen.

Tenslotte, je bent ook maar een beginner en het is dit of een jaren zeventig kapsel hè? Als het allemaal echt niet lukt is daar nog de tondeuse met verschillende opzetkammen of gewoon kaal. Het scheelt dat dat bij mannen ook heel hip is. Je kan het!

(Visited 108 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *