Dramatische verhalen blijven altijd beter in het geheugen zitten. Het leven van een koning of koningin die niets bijzonders deed of beleefde, verdwijnt makkelijk in een stoffig hoekje van de geschiedenisboekjes. De drama’s worden onthouden. Zoals bijvoorbeeld het tragische verhaal van koningin Astrid van België.
Astrid werd geboren als Astrid Sofia Lovisa Thyra op 17 november 1905 als de dochter van Karel van Zweden en Ingeborg van Denemarken. Haar vader was de derde zoon van koning Oscar II, die koning was van Zweden en Noorwegen. Net voor de geboorte van Astrid was de unie tussen Noorwegen en Zweden ontbonden, met medewerking van de koning en had hij afstand gedaan van de Noorse troon. Hij bleef koning van Zweden.
Astrid’s moeder, Ingeborg, was een dochter en het vijfde kind van de koning en de koningin van Denemarken. Hij werd echter pas koning, op zijn 63ste, nadat Astrid was geboren. Louise, de moeder van Ingeborg, was weer een prinses van Zweden, en Ingeborg’s broer werd koning van Noorwegen na het ontbinden van de Noors-Zweedse unie. Astrid was dus aan alle kanten een koninklijk kind.
Astrid verloofde zich met de Belgische kroonprins Leopold en verliet voor hem haar geboorteland. Het schijnt zo geweest te zijn dat ze, toen ze haar verloofde zag bij aankomst in Antwerpen, al het ceremonieel vergat en zich in zijn armen stortte. Dit leverde haar veel sympathie bij het volk op. Op 4 november 1926 trouwden ze in Stockholm en zes dagen later trouwden ze in Brussel. Astrid was toen bijna 21 jaar en haar prins was vier jaar ouder.
Bijna een jaar later, op 11 oktober 1927 werd het eerste kind van het paar geboren, een dochter, Josephine Charlotte genaamd. Deze dame trouwde later met groothertog Jean van Luxemburg die recent overleden is. Josephine Charlotte overleed in 2005. Op 7 september 1930 volgde het tweede kind, Boudewijn, die zijn vader op zou volgen als koning van België. Op 6 juni 1934 werd het derde en laatste kind van het stel geboren, Albert, die zijn broer opvolgde na diens dood. De huidige koning van België is zijn zoon.
Op 17 februari 1934 overleed koning Albert I, de vader van Leopold en op 23 februari 1934 werden Leopold en Astrid de nieuwe koning en koningin der Belgen. Anderhalf jaar later, op 29 augustus 1935 was de koninklijke familie op vakantie in Zwitserland. De kinderen waren de avond tevoren met de trein naar huis gestuurd en Leopold en Astrid zouden per auto volgen. De koning en koningin maakten incognito een uitstapje en Leopold verloor de macht over het stuur omdat Astrid iets aanwees. De auto raakte van de weg en botste tegen een perenboom waardoor Astrid uit de auto geslingerd werd tegen de perenboom aan. De auto schoot nog door tegen een andere boom aan en kwam in het water terecht. De koningin had ernstig hoofdletsel en overleed op slag. Naar verluid was Astrid op het moment van het ongeluk in verwachting van haar vierde kind. Astrid werd slechts 29 jaar oud.
Leopold was ongedeerd gebleven bij het tragische ongeluk en hij treurde om het verlies van zijn vrouw. Het schijnt dat hij de envelop die een verslag van de autopsie van zijn vrouw bevatte, nooit opende. Ook liet hij haar boudoir intact en bewaarde hij de met bloed besmeurde jurk die zij droeg ten tijde van het ongeluk. De drie kinderen mochten niet over hun moeder praten.
Zo eindigde het leven van de jonge koningin plotseling en groeiden de koningskinderen zonder moeder op. Op 7 december 1941 werd in alle kerken een brief voorgelezen dat de koning de dag tevoren was getrouwd met Lilian Baels, door de jaren heen een goede bekende van de koning. Het huwelijk werd gezien als morganistisch, wat betekent dat de bruid en de kinderen die uit het huwelijk geboren zullen worden, afstand doen van alle rechten en titels. Dit paar kreeg een zoon en twee dochters. Lilian werd nooit echt geaccepteerd door de Belgen, wat ongetwijfeld te maken had met de populariteit van Astrid.