Maarten Oudshoorn, portret van een hard leven in de 19de eeuw

Maarten, ook wel Marten, Oudshoorn werd geboren op 18 november 1814 in Wilnis als zoon van Jan Oudshoorn (ook wel Oussoren genoemd) en Annigje of Annetje Schipper. Zijn ouders waren begin maart getrouwd, een klein rekensommetje leert dus dat zijn moeder al zwanger was van hem op haar trouwdag, al was dat nog zo pril dat ze het waarschijnlijk nog niet wist. Na hem werden twee dochters geboren en daarna nog een jongen en een meisje die een tweeling waren. De jongen overleed op 2-jarige leeftijd.

Kennelijk overleed zijn vader ergens tussen 1826 en 1829, want zijn moeder trouwde in maart 1829 opnieuw, met Jan de Ruiter. Jan is een jaar of vijf jonger dan Annigje en niet eerder getrouwd. Ruim drie maanden later wordt er een dochter geboren. Annigje was dus weer zwanger toen ze trouwde, alleen dit keer moet ze het wel geweten hebben! De dochter, Maria, overlijdt drie maanden later. In juni 1830 wordt zoon Hendrik geboren, die twee jaar erna in oktober overlijdt. In 1831 volgt Willem, die kennelijk ook niet oud wordt, want in 1832 wordt er weer een Willem geboren, die slechts twee weken oud wordt. In 1834 wordt er weer een Hendrik geboren, die blijft leven, althans, hij overlijd op 10-jarige leeftijd. In 1837 komt er dan nog een Willem die slechts ongeveer vijf jaar oud wordt. Alle kinderen uit dit tweede huwelijk halen de volwassenheid dus niet.

Het is wel wat Maarten meekrijgt in zijn jeugd, al die halfbroertjes en –zusjes die overlijden. Zijn moeder overlijdt in 1848, ze is dan begin vijftig.

Maarten trouwt zelf in 1837, het jaar waarin zijn jongste broertje wordt geboren, met Margaretha Hoetmer in Nederhorst den Berg. Het beeld uit zijn jeugd zet zich door. De oudste dochter van Margaretha en Maarten wordt ongeveer vijf jaar oud. Hun tweede kind, een zoon, blijft leven. Daarna volgt er nog een zoon die elf maanden oud wordt en een dochtertje dat na twee maanden overlijdt. Ook Maarten’s vrouw laat het leven, in het kraambed van het dochtertje, in april 1846. Zij wordt slechts 32 jaar oud. Hij blijft achter met zijn zoon Jan.

Anderhalf jaar later staat Maarten weer voor de burgerlijke stand in Nederhorst den Berg, zijn zoon is dan zes jaar oud. Hij trouwt met Magteltje Barmentlo, die dan al 44 jaar oud is, elf jaar ouder dan Maarten zelf. Wellicht is dit een verstandshuwelijk om de verzorging van zijn zoon veilig te stellen. Magteltje is niet eerder getrouwd geweest, een ouwe vrijster dus. Ze overlijdt in 1860, zijn zoon is dan 19.

In februari 1861 vinden we Maarten weer voor de burgerlijke stand. Hij trouwt met de acht jaar jongere Wilhelmina Ziegeler, 38 jaar oud bij het huwelijk, en niet eerder getrouwd geweest. Met Maarten krijgt ze in 1863 een levenloos geboren kind.

Maarten overlijdt op 26 april 1882 op 67-jarige leeftijd. Zijn zoon overlijdt in november 1908, ook op 67 jarige leeftijd… Zijn derde vrouw overlijdt pas in 1915 op 92-jarige leeftijd.

(Visited 118 times, 1 visits today)

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *