De verliezen van Annigje Schipper

Annigje Schipper wordt geboren in november  1794 in Tienhoven als vijfde en jongste dochter in het gezin van Willem Schipper en Dina van der Wielen. Vier zussen heeft ze boven zich, de oudste is acht jaar ouder dan Annigje. Ze heetten Jannitje, Aaltje, Geertje en Pietertje.

Haar oudste zus Jannitje trouwt in april 1802 met de twintig jaar oudere Cornelis Bos. Zeven maanden later wordt hun dochter Dina geboren. Jannitje is dan net zestien, wat betekent dat ze vijftien-en-een-half was bij haar huwelijk met de dan dus 35-jarige Cornelis. Ik moet zeggen dat dit het eerste huwelijk is wat ik tegenkom van zo’n jonge vrouw, meisje eigenlijk nog. Het stel krijgt uiteindelijk zes kinderen, vijf dochters en een zoon. Cornelis overleeft zijn jonge vrouw met ruim vijftien jaar. Jannitje wordt slechts 42 jaar oud.

Als in 1809 de volgende zus, Geertje, trouwt, blijkt dat zij op dat moment wees is. Beide ouders zijn dus al overleden. Geertje is achttien als ze trouwt met de twaalf jaar oudere Jan Pijl. In zeven jaar kan er veel gebeuren, maar het zet je wel aan het denken over de oudste zus. Wellicht leefden de ouders toen ook al niet meer? Ik kan er niets over vinden helaas. Geertje en Jan krijgen drie kinderen, die alledrie niet oud worden. Zoon Willem wordt slechts twintig jaar, zoon Cornelis 25 en dochter Diena overlijdt op zestienjarige leeftijd. Ook Geertje wordt niet oud, slechts 48 jaar.

Van de zus die tussen Jannitje en Geertje zit, Aaltje, vind ik niets. Zij is wellicht al heel jong overleden, voor de burgerlijke stand ingesteld was.

Zus nummer vier is Pietertje. Zij trouwt op 23 december 1810 in Wilnis met Jacob Oussoren, of Oudshoorn. In de akte staat vermeld dat Jacob op dat moment minderjarig is, Pietertje was achttien, dus ook minderjarig. Het is namelijk nog niet zo lang zo dat je op je achttiende meerderjarig bent, dat is pas sinds 1988 zo. Ik heb dat dus nog meegemaakt, jawel! Jacob en Pietertje krijgen samen zes kinderen, vier meisjes en twee jongens die allen in ieder geval de volwassen leeftijd bereiken. Pietertje wordt ook niet oud, ze overlijdt in augustus 1829 op 37-jarige leeftijd. Haar jongste kind is dan ongeveer een jaar oud.

Onze Annigje trouwt op 2 maart 1814 in Wilnis met Jan Oudshoorn, of Oussoren. Ze is dan negentien jaar, Jan is zeven jaar ouder. Beiden zijn wees als ze trouwen en ook alle grootouders zijn overleden. Dit wordt specifiek vermeld in de trouwakte. En inderdaad, dezelfde achternaam als de man van Pietertje. Toch zijn Jan en Jacob geen broers. De vader van Jan heet Maarten en Jacob wordt vermeld als Jacob Cornelisse Oussoren. Wellicht zijn het neven. Zoon Maarten wordt in november 1814 geboren, acht maanden na het huwelijk dus. In 1816 volgt Willem en in 1818 en 1820 de dochters Dientje en Neeltje. Alle grootouders zijn vernoemd. In 1826 wordt er nog een zoon Willem geboren, wat aangeeft dat de eerste Willem toen dus niet meer leefde en ook deze Willem wordt slechts twee jaar oud. Willem is er één van een tweeling. Zijn tweelingzusje wordt Jannetje genoemd, maar zij overlijdt ruim drie maanden later al.

Ook Jan wordt niet oud. Op 11 maart 1829 trouwt onze Annigje namelijk in Vinkeveen met Jan de Ruiter. Jan is dan 28 jaar, Annigje 34. Waarschijnlijk werkte hij in het veen. Ik denk dat dat met alle familieleden van Annigje het geval was. Ze is geboren in Tienhoven, wat veengebied is, heeft in Wilnis gewoond en later dus in Vinkeveen, allemaal veengebied. Met Jan krijgt Annigje ook nog zes kinderen, geen van deze kinderen wordt volwassen, de jongste leeft slechts zestien dagen, de oudste wordt tien jaar. Van haar twaalf kinderen worden er slechts drie volwassen, zoon Maarten, dochter Dientje en dochter Neeltje, al wordt die slechts 27 jaar.

Annigje ziet haar drie kinderen trouwen, haar zoon Maarten krijgt met zijn eerste vrouw vier kinderen waarvan er slechts één overleeft, zijn levensgeschiedenis is hier beschreven. Annigje maakt dus ook het overlijden van deze drie kleinkinderen mee. Van dochter Dientje zie ik geen kinderen, dochter Neeltje krijgt een zoontje in 1845 dat slechts twee maanden oud wordt, waarna twee jaar later Neeltje dus overlijdt op 27-jarige leeftijd. Annigje overlijdt twee maanden na haar dochter, op 1 februari 1848, 52 jaar oud.

Ik heb het eens even opgeteld, hoeveel directe dierbaren ze tijdens haar leven verloren is. Twee ouders in haar jeugd, haar vier zussen, haar man, acht neefjes en nichtjes van haar zussen, negen van haar eigen kinderen en vier van haar vijf kleinkinderen. Dat zijn 28 dierbaren, in 52 jaar. Slechts één kleinkind overleefde het dus, mijn voorvader Jan Oudshoorn. (Ja, inderdaad, Oussoren is een soort fonetische versie van Oudshoorn) Het is een wonder dat ik er ben!

(Visited 106 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *