Namen top 20

Namen hebben altijd mijn interesse gehad. Lang voordat ik zelf kinderen kreeg, was ik al in het bezit van een voornamenboek. Ik hou ook al sinds 1995 de lijsten met populaire kindernamen bij. Pas geleden is de namen top 20 van 2017 bekend gemaakt, heel spectaculair was hij niet, maar er zijn toch wel weer wat verschuivingen.

Bij de meisjes zijn de topnamen Emma, Tess en Sophie, vooral Emma’s en Sophies lopen er inmiddels in duizendtallen rond, deze namen staan al tien jaar lang in de top 5! Nieuw zijn Noor en Yara. Nora staat als sinds vorig jaar in de lijst, maar Noor is daar nu aan toegevoegd. Eva is ook een naam die al heel lang meegaat in de hogere regionen, de naam staat al sinds 2005 in de top 10, maar nooit hoger dan plaats 5. Julia vond ik een prachtige naam in de tijd dat mijn kinderen geboren werden (tussen 1995 en 2001), maar toen vond ik hem uiteindelijk toch al te populair. Ik ben blij dat ik hem uiteindelijk niet gekozen heb, in 1998 kwam hij de top 10 binnen en nu staat hij nog steeds op nummer 4, de kans dat er meerdere Julia’s in één klas zitten is dus erg groot.

Bij de jongens zijn de toppers Noah, Sem en Lucas. Sem en Lucas staan ook al tien jaar in de top 10, maar Noah is redelijk nieuw aan de top, die staat pas de laatste twee jaar zo hoog in de top. Nieuw in de top 20 dit jaar zijn Noud en James, James heb ik de laatste jaren al een aantal keren gehoord bij BN-ers (Chantal Janzen en Sandra Schuurhof), Noud is een onbekende nieuweling, wel een interessante. Ik ben benieuwd wat deze naam de komende jaren gaat doen. Daan staat nog hoog, maar gaat nu ook eindelijk dalen, Danen zijn er nu ook wel genoeg, naar mijn mening. Een naam als Tim, die enkele jaren geleden nog heel populair was, zie je nu al niet meer terug in de top 20.

Kindernamen zijn behoorlijk onderhevig aan mode. Begin jaren 90 waren het vooral lange namen, liefst Engelse namen, maar sinds een jaar of 20 worden de namen steeds korter. Het kan bijna niet anders dan dat er nu weer een andere trend ingezet gaat worden. En zo zullen we de kinderen die nu geboren worden over 30 of 40 jaar ook weer op leeftijd kunnen schatten door hun naam. Zoals de meeste Karins, Sandra’s en Moniques eind jaren 60, begin jaren 70 geboren werden, zo zijn de Sophies en Julia’s geboren in de eerste 20 jaar van deze eeuw, best al een lange tijd. Ik ben heel benieuwd naar de nieuwe trends op namengebied. Ik blijf het in ieder geval volgen.

(Visited 38 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *