Nieuwe wormen in het wormenhotel

Vorige winter was mijn wormenhotel leeg. Vanaf januari, toen ik mijn hotel was begonnen, zaten er wormen in de bak, in het najaar waren het er heel veel en net toen ik mezelf had aangemeld om wormen te delen met anderen, was mijn hotel ineens leeg. Geen worm meer te bekennen. Ik begreep er niets van. De bak was niet te nat, niet te droog, er was niets bijzonders te zien. Een raadsel. Die winter heb ik het zo gelaten en toen ik in het voorjaar weer in de bak keek, om de compost te gaan gebruiken en te bedenken wat ik met het hotel wilde doen, bleken er toch weer wormen in te zitten! Kennelijk hadden er nog wel eitjes in de wormenbak gezeten die intussen uitgekomen waren. Hernieuwd plezier met het wormenhotel dus.

Afgelopen zomer ging het ook goed en ook deze winter hadden de wormen het goed naar hun zin. We betrekken momenteel een deel van ons groente en fruit via een boerencollectief. Aangezien dat grotendeels biologisch is, vond ik het zonde deze onbespoten schillen weg te gooien en dus was er deze winter meer aanwas aan voedsel in de wormenbak. In het najaar had ik de compost uit de onderste bak in een andere bak in de tuin gezet, ik had twee verdiepingen van het hotel in bedrijf en besloot ook de bovenste lege bak, waar ik papiersnippers en een plastic handschoentje in bewaar, in te richten voor de wormen. En misschien nog wel een bak erbij… Een uitje naar IKEA werd gepland om twee Trofast bakken in te slaan voor de uitbreiding.

Alvorens het zo ver was, besloot ik eens in de onderste twee bakken te kijken. In de bovenste, derde bak zit vers afval en in de twee bakken eronder was ik al een tijdje niet geweest. Oef, de bak was wel erg nat en de bak eronder nog natter! Toen ik die weghaalde, zag ik waar het probleem vandaan kwam: de opvangbak voor de wormenthee zat overvol! Vandaar dat het vocht niet meer kon zakken. Het was allemaal veel te nat en ik zag ook geen wormen meer. Verdorie, had ik ze allemaal verdronken? Ik heb het probleem direct verholpen door de bak met de wormenthee te legen, een zooi papier- en kartonsnippers toe te voegen om het geheel minder vochtig te maken. In iedere bak heb ik, met een dikkere boor, twee extra gaten gemaakt, want soms blijft er ook weleens wat water in de bakken staan omdat de gaten dichtslibben. In de compost die ik in het najaar in de tuin had gezet, zaten nog wat wormen, die heb ik verplaatst naar het hotel, maar ik vond het wel erg armoedig zo. Een hotel met vier verdiepingen en nauwelijks bewoners.

Ik had al vaker op de site van Wormenkwekerij Wasse gekeken en hakte maar meteen een knoop door: ik ging het nu eens serieus aanpakken en ik bestelde een pond wormen! Ze zijn inmiddels aangekomen en wonen nu in het hotel. Ik zal mijn oude gewoonte om één keer per week even in het hotel te kijken, weer in ere herstellen, want ik heb nu ervaren dat wekenlang niet kijken voor grote problemen kan zorgen! Saillant detail ook wel: twee jaar geleden durfde ik geen worm op te pakken en ging zeker niet met mijn handen in de schillenprut grijpen waar ze in wonen. Nu pak ik wormen gewoon op en ook met mijn handen in de prut zitten vind ik minder erg. Alhoewel ik wel liever heb dat het geen herkenbare elementen meer bevat.

Ik heb weer lekker veel tuindieren dus. Ik had me nooit kunnen voorstellen dat een wormenhotel zo’n leuke ‘hobby’ zou zijn!

(Visited 296 times, 1 visits today)

3 reacties

    1. Ze maken compost van groenafval, dat gebruik ik dan weer in de tuin en het vocht dat onderin de bak komt, de wormenthee, dat is eigenlijk gewoon natuurlijke Pokon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *