Ook scheldwoorden hebben een betekenis

‘Trut!’
Als iemand je zo noemt, is het geen compliment. Het is een bijna ouderwets scheldwoord, niet echt schokkend. Maar… wat betekent het eigenlijk?

Scheldwoorden ontstaan niet zomaar, ze hebben altijd een oorsprong en betekenen dus iets. De gewone scheldwoorden voor de geslachtsdelen zijn wel bekend, maar wat betekent ’trut’ eigenlijk? Ik had ooit bedacht dat dat dan wel ‘kont’ zou betekenen, maar dat is toch niet helemaal waar. Het wordt ook eigenlijk alleen voor vrouwen gebruikt, als een man uitgescholden wordt voor trut, dan is het op zijn minst om hem te wijzen op zijn vrouwelijke kanten.

Trut is een klanknabootsing en betekent ‘weke brij’. Het geeft het geluid van kokende pap weer, als er van die bellen naar boven komen, zich door de pap heen werken en dan vrij komen, de pap valt dan terug in de pan en het geluid dat dat geeft, is ooit vertaald als ’trut’. Oké… best ver gezocht eigenlijk, maargoed.

Het woord ‘kreng’ lijkt op twee manieren te kunnen worden uitgelegd. Het Indonesische ‘kereng’, dat kwaadaardig betekent en de afkomst via de Franse en Italiaanse taal, tot aan het Latijn waar het aas of lijk betekent. Een lijk dat op de savanne ligt en opgegeten wordt door andere wilde dieren, zo stel ik mij dat voor. Ik vind kreng altijd wel een leuk woord eigenlijk.

‘Loeder’ vind ik ook zo’n leuk woord. De vertaling ervan is ‘verlokkende gestalte’. Ik zie een oudere vrouw voor me, gerimpeld en te bruin door de zonnebank, geblondeerd haar, gehuld in goud en een tijgerprintje, die probeert mannen te lokken. Dat is dus een loeder!

Wat opvallend is, is dat hond ook niet erg positief gebruikt wordt. ‘Vuile hond’, is geen compliment tenslotte en als een vrouw een ’teef’ wordt genoemd, of de Engelse vertaling: ‘bitch’, wordt dat niet positief bedoeld. Je zult niet snel uitgescholden worden voor ‘vieze kat’. Ik als kattenliefhebber kan alleen maar beamen dat katten natuurlijk leuke dieren zijn die je niet associeert met scheldwoorden. (Honden vind ik ook erg leuk overigens, ik hoef ze alleen niet zelf te hebben).

Denk dus na voordat je in woede iets roept, en gebruik je scheldwoorden goed! 🙂

(Visited 30 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *